Κίνα

Ποιες κυρώσεις; Για την Κίνα δεν ισχύουν και το αποδεικνύει με το Ιράν

Το Ιράν υπόκειται σε εξοντωτικές κυρώσεις για τις εξαγωγές πετρελαίου τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτό δεν έχει σταματήσει την Κίνα, της οποίας οι εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου αυξάνονται κάθε μήνα , δήλωσαν στο Reuters έμποροι και εταιρείες παρακολούθησης πλοίων. Οι Κινέζοι αγοραστές αυξάνουν τις αγορές αργού σε χαμηλές τιμές, καθώς το διεθνές αργό αναφοράς Brent ανεβαίνει στα ύψη και αντισταθμίζει τους όποιους κινδύνους από τις αμερικανικές κυρώσεις. 

Πράγματι, όπως σημειώνει το Reuters, οι κινεζικές εισαγωγές ιρανικού αργού συνέχισαν να εκτοξεύονται φέτος παρά τις κυρώσεις που, αν εφαρμοστούν, θα επιτρέψουν στην Ουάσινγκτον να αποκόψει όσους τις παραβιάζουν από την αμερικανική οικονομία. Αλλά όταν ο Αμερικανός πρόεδρος είναι απίθανο να ξυπνήσει από τον απογευματινό του ύπνο ή να αρνηθεί να ενοχληθεί ενώ τρώει παγωτό και να κάνει οτιδήποτε για να τιμωρήσει την Κίνα για την παραβίαση των όρων του εμπάργκο, οι Κινέζοι εισαγωγείς ξεπέρασαν τις 700.000 βαρέλια ημερησίως για τον Ιανουάριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις τριών εταιρειών παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων, που ξεπέρασαν την κορυφή των 623.000 βαρελιών ημερησίως που κατέγραψαν τα κινεζικά τελωνεία το 2017, πριν ο πρώην πρόεδρος Τραμπ επιβάλει εκ νέου κυρώσεις το 2018 στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου. 

Ένας καταγραφέας δεξαμενόπλοιων δήλωσε ότι οι εισαγωγές μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου ήταν κατά μέσο όρο 780.000 βαρέλια ημερησίως. 

Μεγάλο μέρος των αγορών προέρχεται από ανεξάρτητα κινεζικά διυλιστήρια (αλλιώς γνωστά ως "teapots"), τα οποία, σύμφωνα με τους εμπόρους, αγκάλιασαν το φθηνότερο αργό του Ιράν, καθώς οι τιμές του Brent εκτινάχθηκαν τον περασμένο μήνα από τα 77 στα 91 δολάρια. Τα teapots πλήρωσαν έκπτωση στην αγορά, πραγματοποιώντας συναλλαγές 5 δολάρια το βαρέλι κάτω από το Brent. 

Η εταιρεία συμβούλων Petro-Logistics, η οποία παρακολουθεί τις ροές πετρελαίου, δήλωσε ότι οι συνολικές εξαγωγές αργού του Ιράν αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο σε πάνω από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών. 

"Οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν πηγαίνουν κυρίως στην Κίνα, συχνά μέσω δαιδαλωδών διαδρομών και μεταφορτώσεων, ενώ μικρές ποσότητες πηγαίνουν στη Συρία κάθε μήνα", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Daniel Gerber.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Petro-Logistics αναμένει συνολικές εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου 800.000 βαρελιών ημερησίως τον Ιανουάριο και 700.000 βαρελιών ημερησίως τον Φεβρουάριο. Μια άλλη εταιρεία παρακολούθησης, η OilX, δήλωσε ότι θα μπορούσε να δει 1 εκατομμύριο βαρέλια  τόσο για τον Ιανουάριο όσο και για τον Φεβρουάριο.

Οι ιρανικές εισαγωγές αυξάνονται καθώς οι Ιρανοί και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για την αποκατάσταση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015. Εάν επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία στη Βιέννη, η άρση των περισσότερων διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης θα σήμαινε ότι οι ιρανικές εξαγωγές αργού θα μπορούσαν να κατακλύσουν τον κόσμο και να εκτρέψουν τις πωλήσεις από την Κίνα.

Η ουκρανική κρίση πιθανότατα δίνει στο Ιράν ένα ισχυρότερο χέρι στις διαπραγματεύσεις, καθώς το Brent οδηγείται πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι λόγω γεωπολιτικών ανησυχιών. Η αυξανόμενη πολιτική πίεση στον πρόεδρο Μπάιντεν να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, και το πιο σημαντικό, οι υψηλές τιμές της βενζίνης στην αντλία ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών θα μπορούσαν να κάνουν τους δυτικούς πολιτικούς πιο δεκτικούς σε μια συμφωνία για τη συμπίεση των τιμών του πετρελαίου. 

Την Παρασκευή, ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στη WSJ ότι απομένουν μόνο λίγες ημέρες για να κλείσει η εναπομείνασα διαφορά μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ για μια συμφωνία. 

"Οι τελικές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν αυτή την εβδομάδα - είτε έχουμε συμφωνία είτε όχι", δήλωσε τη Δευτέρα αξιωματούχος μιας από τις ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στις συνομιλίες. "Το πλαίσιο της τρέχουσας διεθνούς κρίσης σημαίνει ότι το παράθυρο ευκαιρίας κλείνει".

Εν τω μεταξύ, φαίνεται ότι οι ΗΠΑ θα τιμωρήσουν τις χώρες που παραβιάζουν τις κυρώσεις τους, αν και δεν θα τολμήσουν να αγγίξουν την Κίνα, καθώς φοβούνται πολύ το πώς θα μπορούσε να φανεί μια κλιμάκωση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ