Την ώρα που το παγκόσμιο ενδιαφέρον είναι στραμμένο στα Ρωσο-Ουκρανικά σύνορα, την ίδια στιγμή έντονη κινητικότητα καταγράφεται στο μέτωπο του Ασίας-Ειρηνικού που συνδέεται άμεσα με τις εξελίξεις στο δυτικό ευρασιατικό «μέτωπο».
Ρωσία, Κίνα και ΗΠΑ επιδίδονται σε ένα στρατιωτικό και πολιτικό μαραθώνιο για τη συγκρότηση μετώπων και συμμαχιών για τον έλεγχο της περιοχής, που παίζει κομβικό ρόλο στην κούρσα για την παγκόσμια ηγεμονία.
Σύμφωνα με το Reuters , ο Kurt Campbell, ο συντονιστής Ινδο-Ειρηνικού στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί βαθιά σε δύο θέατρα ταυτόχρονα στο παρελθόν , συμπεριλαμβανομένου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και του Ψυχρού Πολέμου.
" Είναι δύσκολο. Είναι ακριβό. Αλλά είναι επίσης απαραίτητο , και πιστεύω ότι εισερχόμαστε σε μια περίοδο όπου αυτό θα απαιτηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και αυτή τη γενιά Αμερικανών", είπε ο Κάμπελ σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Γερμανό Μάρσαλ. Κεφάλαιο.
«Υπάρχει μια βαθιά αναγνώριση και πρόθεση εδώ μέσα στην κυβέρνηση, στον Λευκό Οίκο, να διατηρήσουμε κάθε στοιχείο της εμπλοκής μας στον Ινδο-Ειρηνικό», πρόσθεσε.
Το Reuters ανέφερε περαιτέρω τα σχόλιά του :
Ο Κάμπελ είπε ότι οι επόμενοι μήνες θα δείξουν την «αποφασιστικότητα» των ΗΠΑ να διατηρήσουν τη δέσμευση υψηλού επιπέδου με την περιοχή που ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ως προτεραιότητα για την πολιτική και τους πόρους για την αντιμετώπιση της διευρυνόμενης επιρροής της Κίνας.
Σε ένδειξη των προσπαθειών του Προέδρου Μπάιντεν να διατηρήσει την εστίαση στην περιοχή, η κυβέρνησή του έστειλε αντιπροσωπεία πρώην στρατιωτικών αξιωματούχων των ΗΠΑ να επισκεφθεί την Ταϊβάν τη Δευτέρα. Σε μια άλλη ένδειξη, ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο διέσχισε τα στενά της Ταϊβάν το Σάββατο , σηματοδοτώντας τη δεύτερη φορά φέτος το αμερικανικό Ναυτικό διέρχεται από την ευαίσθητη πλωτή οδό.
Στην αρχή της κυβέρνησης Μπάιντεν, αξιωματούχοι των ΗΠΑ κατέστησαν σαφές ότι η αντιμετώπιση της Κίνας θα ήταν η κορυφαία προτεραιότητα εξωτερικής πολιτικής . Αυτό αποδείχθηκε από την άνοδο της στρατιωτικής δραστηριότητας των ΗΠΑ στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας του Μπάιντεν.
Η Κίνα θεωρεί τη δραστηριότητα των ΗΠΑ ως σοβαρή πρόκληση και έχει πλησιάσει περισσότερο τη Ρωσία καθώς οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοια πίεση από τη Δύση.