Τα τελευταία χρόνια, τα στρατιωτικά όπλα της Κίνας έχουν αναπτυχθεί με ανησυχητικό ρυθμό και τα όπλα από ξηρά, θάλασσα και αέρα έχουν σημειώσει πολλά επιτεύγματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μιλούν επίσης για αυτό, σχολιάζοντας συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης "National Interest", δημοσίευσε πρόσφατα ένα άρθρο ότι το αεροπλανοφόρο 003 υπό κατασκευή στην Κίνα, τα ελαφρά άρματα μάχης Type 15 που έχουν τεθεί σε ενεργό υπηρεσία, καθώς και το αμφίβιο επιθετικό πλοίο 075, το Assault-11 UAV και άλλες πλατφόρμες των ΗΠΑ, έχουν παρόμοια θέση αποστολής.
Το συμπέρασμα είναι πιθανώς να κατηγορηθεί η Κίνα για λογοκλοπή, μόνο πίσω από τα αμερικανικά όπλα, αλλά το αποτέλεσμα της λογοκλοπής είναι όντως πολύ κοντά στα αμερικανικά όπλα.
Μια θολή φωτογραφία ενός μυστηριώδους κινεζικού πολεμικού πλοίου, κάνει τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης λίγες μέρες αφότου μαχητικά αεροσκάφη J-10C, που προορίζονταν για την Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν, εντοπίστηκαν στο εργοστάσιο της Chengdu Aerospace Corporation.
Η νέα εικόνα δείχνει τη σιλουέτα ενός σκάφους με μια λοφώδη ακτογραμμή, διάσπαρτη με γερανούς πύργου ναυπηγείων στο βάθος. Η περιγραφή που δίνεται στις αρχικές δημοσιεύσεις, λέει ότι πρόκειται για δοκιμαστικό σκάφος που υποβάλλεται σε δοκιμές.
Σύμφωνα με το eurasiantimes, σχολιάζοντας το νέο πλοίο, ο HI Sutton, ειδικός στο ναυτικό, δήλωσε : «Αν και η Κίνα έχει απίστευτη ναυπηγική ικανότητα, με πολλά ναυπηγεία, φαίνεται απίθανο να είναι ένα πολεμικό πλοίο πλήρους μεγέθους. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν δύσκολο να κρυφτεί. Αλλά όπως το πρόσφατο μυστηριώδες υποβρύχιο, η Κίνα έχει αποδεδειγμένο ιστορικό να εκπλήσσει τον κόσμο με μικρότερα άγνωστα σκάφη».
Σύμφωνα με τον Sutton, το πλοίο μοιάζει με το αντιτορπιλικό stealth κλάσης Zumwalt του Αμερικανικού Ναυτικού με την πρώτη ματιά. Οι αρχικές εκτιμήσεις, δείχνουν ότι έχει ένα τόξο που διαπερνά το κύμα και μια μεγάλη υπερκατασκευή που μοιάζει με κουτί. Η αναφορά Zumwalt, προέρχεται από το γεγονός ότι έχει κεκλιμένες πλευρές.
«Ωστόσο, το κινεζικό σκάφος μπορεί να έχει υποστηρίγματα τριμαράν τοποθετημένα στο πίσω μέρος του κύτους, όπως το μη πληρωμένο σκάφος επιφανείας Sea Hunter (USV) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ», πρόσθεσε.
Ένα αντίγραφο του Sea Hunter USV του Ναυτικού των ΗΠΑ
Η Κίνα έχει ήδη κατασκευάσει αυτό που θεωρείται «κλώνος του Sea Hunter». Αυτό το trimaran, εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2020. Κατασκευάστηκε από την Jiang Tongfang New Shipbuilding Co., Ltd., ένα μικρό ναυπηγείο στον ποταμό Yangtze. Αυτό το ναυπηγείο προφανώς δεν συνδέεται συνήθως με μεγάλα έργα PLAN.
Το μη επανδρωμένο Sea Hunter προοριζόταν να αποτελέσει μέρος του προγράμματος ACTUV (Continuous Trail Unmanned Vessel). Ο πρωταρχικός στόχος του σκάφους επιφανείας χωρίς πλήρωμα (USV), είναι να ανιχνεύει αθόρυβα ντίζελ-ηλεκτρικά υποβρύχια.
Το κινεζικό σκάφος, είναι κάπως μακρύτερο και φαρδύτερο από το Sea Hunter. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να έχει μεγαλύτερη μετατόπιση.
Τα πυρηνικά υποβρύχια πιστεύεται ότι είναι ικανά να ξεπεράσουν το USV λόγω της υψηλότερης ταχύτητας. Ως αποτέλεσμα, το υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, θα παραμείνει ως επί το πλείστον ανεπηρέαστο. Εντούτοις, χώρες με υποβρύχια ντίζελ, όπως η Ιαπωνία, η Ινδία και η Αυστραλία, μπορεί να είναι πρωταρχικές αγορές για αυτό το σύστημα.
Σε πολλές κρίσιμες λεπτομέρειες, το τελευταίο σκάφος ταιριάζει πολύ με το σχέδιο «Sea Hunter», σύμφωνα με τον Sutton. Εάν η υπόθεση σχετικά με τα σκάφη τριμαράν είναι σωστή, τότε το κινεζικό σχέδιο είναι παρόμοιο με αυτό του αμερικανικού σκάφους. Η πλώρη και η υπερκατασκευή αυτού του πλοίου είναι επίσης εντυπωσιακά παρόμοια.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες διαφορές μεταξύ των δύο. Το προηγούμενο αγγείο, ειδικότερα, διαθέτει χαρακτηριστικό κωνικό ράντο στην ανωδομή. Ως αποτέλεσμα, θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει μια συνεχή βελτίωση σε σχέση με το προηγούμενο πρωτότυπο trimaran USV, το «Sea Hunter».
Αυτό το σκάφος, δεν φαίνεται να είναι συνδεδεμένο με το Πολεμικό Ναυτικό (PLAN), αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι στο άμεσο μέλλον. Αυτό δημιουργεί την προοπτική, ότι το νέο θα είναι ένα πλοίο επιφανείας χωρίς πραγματικά πλήρωμα. Το κινεζικό ναυτικό, λέγεται, θέλει να αναπτύξει αυτές τις τεχνολογίες. Διαθέτει επίσης ένα μεγάλο, σε μεγάλο βαθμό μη αναφερόμενο πρόγραμμα σκαφών με drone.