Δεκάδες ψεύτικες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας έχουν αναδυθεί σε ολόκληρο το Ισραήλ για να εξυπηρετήσουν την τελευταία εκστρατεία της Κίνας για την απόκτηση προηγμένης στρατιωτικής τεχνογνωσίας από τις αμυντικές βιομηχανίες του Ισραήλ.
Η Ουάσιγκτον παρέδωσε πρόσφατα μια λίστα με αυτές τις εταιρείες-βιτρίνες στην υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας Σιν Μπετ (Σαμπάκ) του Ισραήλ, η οποία είναι υπεύθυνη για τον αποκλεισμό της διείσδυσης ξένων δυνάμεων στις άκρως απόρρητες αμυντικές τεχνολογίες του Ισραήλ.
Το Πεκίνο φέρεται να έχει επιχειρήσει εδώ και καιρό πρόσβαση σε αυτές τις κρίσιμες τεχνολογίες. Το τελευταίο κόλπο της Κίνας, για να παρακάμψει τη Σαμπάκ, ήταν να αποκτήσει συνεργασίες με ισραηλινές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.
Έχοντας ακολουθήσει αυτό το τέχνασμα, όλες οι τοπικές αμυντικές εταιρείες έλαβαν οδηγίες τις τελευταίες εβδομάδες να ειδοποιούν το Τμήμα Ασφαλείας του Υπουργείου Άμυνας για οποιεσδήποτε προσφορές επένδυσης ή συνεργασίας προέρχονται από ξένες περιοχές. Αυτές οι προσφορές θα μπορούσαν στη συνέχεια να ελεγχθούν για να εντοπιστούν και να τερματιστούν οι συνδέσεις με τις κινέζικες εταιρείες που συνδέονται με κέντρα κατασκοπείας.
Η ζημιά όμως, μάλλον έχει ήδη γίνει, καθώς στις 21 Δεκεμβρίου, δέκα Ισραηλινοί εμπειρογνώμονες των drones και τρεις εταιρείες κατηγορήθηκαν για μια υποτιθέμενη συνωμοσία για την χωρίς άδεια πώληση οπλισμένων drones στην Κίνα.
Η δίκη τους ξεκινά τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με τα κατηγορητήρια, αυτή η ομάδα κατηγορείται για «κατασκευή πυραύλων κρουζ και ενέργειες ικανές να απειλήσουν ανθρώπινη ζωή».
Ο ηγέτης της είναι ο Εφραίμ Μενάς, διευθυντής του ομίλου Solar Sky που μίσθωσε τις υπηρεσίες της Innocon, ενός Ισραηλινού κατασκευαστή UAV που συλλέγει πληροφορίες.
Δεκάδες από αυτά τα drones έχουν ήδη αποσταλεί στον κινεζικό στρατό. Μερικοί από τους κατηγορούμενους επέλεξαν να σιωπήσουν για την υπόθεση, αλλά ισχυρίζονται ότι, όταν μιλήσουν, θα αποκαλύψουν μια διαφορετική εικόνα, που απομακρύνεται από τις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν.
Η Αμερική έχει επανειλημμένα παρέμβει όταν διακυβεύονταν ισραηλινές μεταφορές όπλων και τεχνολογίας πληροφοριών στην Κίνα. Το 2000, η Ουάσιγκτον απέτρεψε την πώληση του προηγμένου αεροσκάφους έγκαιρης προειδοποίησης Phalcon στην Κίνα.
Το 2004, το Ισραήλ υπέγραψε σύμβαση για την αναβάθμιση των εκρηκτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Harpy που πουλήθηκαν στην Κίνα το 1994 και δεν μπόρεσε να τα στείλει πίσω. Οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι το βελτιωμένο UAV Harpy θα αποτελούσε απειλή για την Ταϊβάν και για τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην Άπω Ανατολή. Τελικά στάλθηκαν στην Κίνα, χωρίς τις αναβαθμίσεις.
Στις αρχές του 2021, το Ισραήλ απέρριψε μια έντονη αμερικανική διαμαρτυρία ενάντια σε μια σύμβαση που υπογράφηκε για μια κινεζική εταιρεία για την κατασκευή ενός νέου λιμανιού στη Χάιφα, στο οποίο επισυνάπτεται μια πολυετής ρήτρα διαχείρισης.
Η Ουάσιγκτον είπε ότι η κινεζική παρουσία στη Χάιφα θα καθιστούσε αδύνατο τον ελλιμενισμό των αμερικανικών πολεμικών πλοίων εκεί. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους, η Ουάσιγκτον αντιτάχθηκε σθεναρά στο να διαδραματίσει ρόλο η China Railway Construction Corporation στη δημιουργία του πρώτου ελαφρού σιδηρόδρομου του Τελ Αβίβ, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα ήταν «άμεση απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ».
Πιο πρόσφατα, τον περασμένο Αύγουστο, ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Γουίλιαμ Μπερνς, ανέφερε τη συμμετοχή της Κίνας σε αυτά τα εγχειρήματα και τις σχέσεις με το Πεκίνο γενικά, σε συνομιλίες με Ισραηλινούς αξιωματούχους. Και οι δύο πλευρές αποφάσισαν να συζητήσουν ξανά για το θέμα.
Η Κίνα έχει ενισχύσει την παρουσία της στη Μέση Ανατολή και οι πολλαπλές εκστρατείες της στην Κεντρική Ασία, στον Περσικό Κόλπο και στις Αραβικές χώρες, την καθιστούν μεγάλο αγκάθι στην επούλωση των γεωπολιτικών πληγών των ΗΠΑ, σε κρίσιμους τομείς όπως οι στρατιωτικές τεχνολογίες, οι επενδύσεις και η εξασφάλιση κρίσιμων υποδομών που επηρεάζουν το παγκόσμιο εμπόριο.