Κίνα

Τεχνολογία 1000 φορές πιο γρήγορη από τις ΗΠΑ: Κινεζικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης- Drones κερδίζουν σε αερομαχίες (Βίντεο)

Η Κίνα διεξήγαγε μια άσκηση, για την προσομοίωση μιας αερομαχίας μεταξύ επανδρωμένου και μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Σύμφωνα με αναφορές, Κινέζοι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι κατασκεύασαν ένα σύστημα βασισμένο σε τεχνητή νοημοσύνη, ικανό να διδάσκει μαχητικά drones για να κερδίζουν αερομαχίες και είναι χιλιάδες φορές ταχύτεροι από την αντίστοιχη τεχνολογία των ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με το eurasiantimes, οι ερευνητές έγραψαν στο εγχώριο περιοδικό Acta Aeronautica et Astronautica Sinica στις 28 Ιανουαρίου, ότι η ταχύτερη ταχύτητα εκμάθησης θα μπορούσε να βοηθήσει το drone να ανιχνεύσει «ελιγμούς εξαπάτησης» από ανθρώπους πιλότους, να μειώσει τον φόρτο εργασίας σε ένα τσιπ υπολογιστή και να ξεπεράσει τους αντιπάλους σε πολύπλοκη μεγάλης κλίμακας αεροπορική μάχη.

 Η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία φέρεται να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης προσομοιωτών εδώ και "χρόνια" τώρα, έχει τη δυνατότητα να μαθαίνει "από τους πιλότους καθώς συλλέγει δεδομένα από κάθε εξάσκηση.

https://youtu.be/NzdhIA2S35w

Αυτή η εξέλιξη, έρχεται λίγο λιγότερο από δύο χρόνια μετά τη διεξαγωγή παρόμοιας άσκησης από την Αμερικανική Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας (DARPA). Σύμφωνα με τον ιστότοπό της , η εκδήλωση της DARPA ήταν ένας διαγωνισμός τριών ημερών «που είχε σκοπό να επιδείξει προηγμένους αλγόριθμους, ικανούς να εκτελούν προσομοιωμένους ελιγμούς αερομαχίας εντός οπτικού εύρους ή, αερομαχία».

Επιπλέον, η τρέχουσα άσκηση που ενσωμάτωσε την τεχνητή νοημοσύνη για να διδάξει μια αερομαχία για την καταπολέμηση των drones, μπορεί να μην είναι η πρώτη φορά που η Κίνα κάνει κάτι τέτοιο. Πέρυσι, η κινεζική Πολεμική Αεροπορία του Κεντρικού Θεάτρου PLA, προσομοίωσε μια αερομαχία κατά την οποία ένας πολύ έμπειρος πιλότος καταρρίφθηκε από αεροσκάφος με τεχνητή νοημοσύνη.

Οι δεξιότητες της Κίνας στις αερομαχίες καλύτερες από τις ΗΠΑ;

Τα συστήματα AI δοκιμάστηκαν εναντίον πιλότων μαχητικών αεροσκαφών F-16, σε παρόμοιο διαγωνισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες.  Το σύστημα Heron, είχε νικήσει τους πιλότους και στις πέντε αερομαχίες, απαιτώντας πάνω από 4 δισεκατομμύρια γύρους «εκπαίδευσης».

https://twitter.com/ruima/status/1487128536552919040?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1487128536552919040%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Feurasiantimes.com%2Fchina-starts-training-its-combat-drones-to-dogfight-fighter-jets%2F

Ωστόσο, σε πλήρη σύγκριση, σύμφωνα με τους ερευνητές του Σιτσουάν, χρειάστηκαν μόνο «800.000 προσομοιώσεις» για να κερδίσει το κινεζικό σύστημα τις περισσότερες μάχες του.

Προηγουμένως, ειδικευμένοι πιλότοι χρησιμοποιούσαν μια βαθιά κατάδυση ως τελευταία λύση, για να στείλουν το drone να πέφτει κατακόρυφα στη γη σε προσομοιωμένο πόλεμο. Ωστόσο, η νέα τεχνητή νοημοσύνη προέβλεψε την παγίδα και τράβηξε το τελευταίο δευτερόλεπτο, μένοντας στην ουρά του αντιπάλου.

Παρά το γεγονός, ότι το μοντέλο μάθησης βαθιάς ενίσχυσης που χρησιμοποίησαν ήταν συγκρίσιμο με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε από τον Heron και άλλους, η μέθοδος επιλογής παρήγαγε σημαντική διαφορά στην καμπύλη μάθησης του AI.

Για λόγους που παρείχε ο κύριος συγγραφέας, ο κινεζικός αγώνας προσομοίωσης θα μπορούσε να είχε καλύτερη απόδοση από αυτόν των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Κίνα φαίνεται να έχει καταλάβει το έλλειμμα στην τεχνική που της επέτρεψε, να επιτύχει παρόμοια αποτελέσματα σε σημαντικά μικρότερες προσομοιώσεις.

Επίτευγμα τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας

Τα drones αναμένεται να διαδραματίσουν αυξανόμενο ρόλο στην άμυνα, όπως έχει αποδειχθεί σε διάφορες ζώνες συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο τον τελευταίο καιρό.

Οι τρέχουσες άμυνες της χώρας είναι ευάλωτες σε πολύ φθηνά αμερικανικά drones, εξοπλισμένα με τεχνολογία stealth επόμενης γενιάς, η οποία μπορεί να απενεργοποιήσει τα κεντρικά συστήματα διοίκησης του κινεζικού στρατού.

Σύμφωνα με τον ερευνητή της Πολεμικής Αεροπορίας, υποστράτηγο Fei Aiguo, ως απάντηση, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός έχει αρχίσει να αποκεντρώνει τμήματα των μαχόμενων στρατευμάτων του και να εξασφαλίζει ευελιξία, έναντι πιθανής εισβολής των ΗΠΑ, με τη χρήση παρόμοιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών που κινούνται με τεχνητή νοημοσύνη.

Ωστόσο, ο Fei και οι συνεργάτες του δήλωσαν σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Command Information System and Technology τον Οκτώβριο, ότι «το σύστημα AI έπρεπε να αυξήσει τις δυνατότητές του και να μάθει γρηγορότερα από το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον».

Η πλειονότητα των στρατιωτικών drones είναι κατασκευασμένα για επιτήρηση, έγκαιρη προειδοποίηση, επικοινωνία ή επίθεση σε επίγειους στόχους. Σύμφωνα με ορισμένους στρατιωτικούς ειδικούς, αυτά τα συστήματα δεν μπορούν να διαχειριστούν γρήγορους ρυθμούς, εξελιγμένες ενέργειες όπως οι αερομαχίες, καθώς πρέπει να γίνει ένας μεγάλος αριθμός υπολογισμών γρήγορα.

Ένα άλλο ζήτημα, είναι ότι τα περισσότερα στρατιωτικά τσιπ υπολογιστών σχεδιάστηκαν με πιο αργή, πιο συντηρητική τεχνολογία για να αντέχουν σε δύσκολα περιβάλλοντα όπως η έντονη θερμότητα, η πίεση και η ηλεκτρομαγνητική εμπλοκή.

Ο κύριος στόχος του κινεζικού στρατιωτικού προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης, είναι να δημιουργήσει νέους αλγόριθμους που μπορούν να εξαγάγουν υψηλή απόδοση από ένα αργό μηχάνημα.

Καθώς οι Κινέζοι ερευνητές δημιουργούν πιο προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, θα μπορούσαν να επιτευχθούν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στις αερομαχίες με drone στο μέλλον.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ