Κίνα
Ενημερώθηκε στις:

Αυτοί είναι οι τρόποι και οι μηχανισμοί ανάσχεσης της Κινεζικής προσπάθειας για Παγκόσμια κυριαρχία

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ανέθεσε στη νέα Στρατηγική Δύναμη Υποστήριξης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) να επιδιώξει το «άλμα στην ανάπτυξη» και την προώθηση της στρατιωτικής καινοτομίας. Ο Πρόεδρος Xi επιδιώκει σθεναρά την πρότασή του για την Πρωτοβουλία «Μία ζώνη και ένας δρόμος» (BRI).

Το κινεζικό "άλμα"

Το άλμα του Προέδρου Xi Jinping θα επέτρεπε στην Κίνα να φτάσει στους παγκόσμιους προορισμούς της με ταχύτητα και να μην ξοδέψει χρόνο, ανθρώπινο δυναμικό και πόρους στη διαδρομή.

Ο Αμερικανός πολιτικός Τζον Άνταμς, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος από το 1797 έως το 1801.

«Υπάρχουν δύο τρόποι για να κατακτήσεις και να υποδουλώσεις μια χώρα: Ο ένας είναι με το σπαθί. το άλλο είναι το χρέος».

Σε αυτό το παιχνίδι, η Κίνα κάνει άλματα για να κατακτήσει χώρες περισσότερο μέσω της παγίδας του χρέους και αποδεικνύεται ότι γίνεται παγκόσμιος νταής. Αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα απαιτεί μια κοινή παγκόσμια λύση ομοϊδεατών εθνών για την αντιμετώπιση της επέκτασης της Κίνας.

Η Κίνα ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο για την προσχώρηση της Ινδίας ως μέλους της Ομάδας Πυρηνικών Προμηθευτών (NSG) και του ΣΑΗΕ, παρά το γεγονός ότι ο Νεχρού έκρινε φρόνιμο να πάρει τη ΛΔΚ στον ΟΗΕ.

https://www.youtube.com/watch?v=Pijs7cszJ2A

Τα άλλα τέσσερα μόνιμα μέλη, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ρωσία έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για την ένταξη του Νέου Δελχί.

Η παγκοσμιοποίηση δεν οδήγησε μόνο σε μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομική ολοκλήρωση και αλληλεξάρτηση, αλλά και στην άνοδο της νέας οικονομικής δύναμης της Κίνας και στην ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομική επιρροή στην Ασία, τις Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, την Ευρώπη, την Αφρική και τη Νότια Αμερική.

Το νέο έτος 2022 υποδέχτηκε ινδικά και κινεζικά στρατεύματα με ανταλλαγή γλυκών.

Αλλά γιατί αυτός ο αντικατοπτρισμός της καλοσυνάτης από την ινδική πλευρά συμπεριφοράς , όταν η PLA χτίζει αμείλικτα υποδομές κοντά στο LAC και οι Κινέζοι κατασκευάζουν μια γέφυρα στη λίμνη Pangong Tso, σε παράνομα κατεχόμενο ινδικό έδαφος ,για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη στρατευμάτων για τα μελλοντικά επιθετικά τους σχέδια;

https://www.youtube.com/watch?v=9gtH0c1c2Tw

Η Αυστραλία υποφέρει επίσης από τον εμπορικό καταναγκασμό της Κίνας.

Ο σκοπός της Κίνας με τη χρήση τέτοιων τακτικών είναι να στείλει ένα μήνυμα σε άλλες χώρες σχετικά με την αντιμετώπιση της επιθετικότητας της Κίνας, το οποίο να λεέι: «αν αντιταχθείς στο Πεκίνο, θα υποφέρεις και κανείς δεν μπορεί ούτε θα σε βοηθήσει».

Η Αυστραλία δεν θα είναι η τελευταία που θα υποφέρει από την Κίνα, εκτός εάν άλλες χώρες ενωθούν για να σχηματίσουν ομάδες αντισυνασπισμού που μπορούν να δράσουν από κοινού για να παρέχουν αμοιβαία υποστήριξη.

Άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπιση της κινεζικής ηγεμονίας που προτείνουν οι ΗΠΑ

Πρώτον, κάθε κινεζική εξαναγκασμένη χώρα πρέπει να δώσει τη δική της μάχη και να έχει ένα σχέδιο να αντιμετωπίσει προς το συμφέρον της.

Η Ινδία και οι ΗΠΑ πρέπει να φέρουν κοντά εκείνες τις χώρες που έχουν υποστεί τον εμπορικό ή άλλο καταναγκασμό της Κίνας και είναι πιθανό να είναι ευάλωτες σε τέτοιους εξαναγκασμούς στο μέλλον.

Η Ινδία θα πρέπει να αναγνωρίσει το Θιβέτ ως μέρος της Κίνας που ο Νεχρού αναγνώρισε το 1954. Παλαιότερα οι Ινδοί πολιτικοί φοβήθηκαν ή δίσταζαν να το κάνουν.

Αναγνωρίστε την Ταϊβάν ως ανεξάρτητο έθνος. Οι ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας έχουν ορκιστεί να προσαρτήσουν την Ταϊβάν εδώ και χρόνια και οικοδομούν τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό για να επιτύχουν αυτόν τον στόχο και συνεχίζουν με απειλητική στάση δύναμης. Οι ΗΠΑ πρέπει να τηρήσουν τη δέσμευσή τους να συμπαρασταθούν στην Ταϊβάν προοπτική.

Η Ινδία θα πρέπει να επιμείνει ότι ο σημερινός Δαλάι Λάμα μπορεί να ακολουθήσει την παραδοσιακή μέθοδο προσδιορισμού του επόμενου Δαλάι Λάμα ως διάδοχό του. Οι Θιβετιανοί Βουδιστές πιστεύουν ότι ο επόμενος Δαλάι Λάμα θα μετενσαρκωθεί και θα αναγνωριστεί από ένα συμβούλιο ανώτερων μαθητών. Η κινεζική κυβέρνηση επιμένει ότι έχει το δικαίωμα να χρίσει τον διάδοχό του. Οι προσπάθειες της Κίνας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σθεναρά από την Ινδία και τον κόσμο.

Τα μουσουλμανικά έθνη θα πρέπει να πειστούν να αναγνωρίσουν την Κυβέρνηση του Ανατολικού Τουρκιστάν στην Εξορία των Ουιγούρων (ETGE) στην Ουάσιγκτον, των Ουιγούρων, των Καζάκων, των Κιργιζίων, των Ουζμπέκων, των Τατάρων και άλλων. Το «Xinjiang» είναι ένας κινεζικός αποικιακός όρος που κυριολεκτικά μεταφράζεται σε «η νέα επικράτεια».

Είναι προφανές ότι αντί να επιδιώκει να επιλύσει τις διαφορές στη γειτονιά της στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό, η Κίνα επιδιώκει να επιβάλει τη βούλησή της σε άλλους, με τους οποίους μοιράζεται χερσαία και θαλάσσια σύνορα.

Η Κίνα, ωστόσο, επιθυμεί να επιβάλει τους κανόνες της όταν πρόκειται για εδαφικές διεκδικήσεις της.

https://www.youtube.com/watch?v=9MFbEHVzdlo

Το Quad

Οι Quads έχουν αναδειχθεί ως δύναμη για να αντισταθούν στην κινεζική θαλάσσια και οικονομική επιθετικότητα.  Ιαπωνία, Αυστραλία και Ινδία, δημοκρατικά έθνη με ικανούς στρατιώτες που ενδιαφέρονται ξεκάθαρα να αντιταχθούν στην κινεζική ηγεμονία.

Το Quad δεν είναι μια συμμαχία ασφαλείας προς το παρόν, αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε μια συμμαχία Ασφάλειας κάποιου είδους στο άμεσο μέλλον που μπορεί να διευρυνθεί για να συμπεριλάβει  

Ο χρόνος θα δείξει και πώς θα αντιδράσει η Κίνα σε αυτές τις εξελίξεις.

 Ένα νέο «Middle Eastern Quad» (ΗΠΑ, Ισραήλ, ΗΑΕ και Ινδία) ή Quad 2 έχει επίσης καθιερωθεί.

Ο οικονομικός και στρατηγικός ανταγωνισμός μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας αναγκάζει τα κράτη του Κόλπου να επιλέξουν μεταξύ των δύο. Οι κορυφαίοι εμπορικοί εταίροι των ΗΑΕ είναι η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία.

Παρά τις σκληρές συζητήσεις για την αντιμετώπιση της Κίνας, το εμπόριο τους με τις ΗΠΑ και την Ινδία αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς. Το ινδικό εμπόριο έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 50 τοις εκατό κατά το έτος 2021. 

 Το AUKUS

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσης μια νέα τριμερή αμυντική συνεργασία με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο (AUKUS), η οποία θα συνεργαστεί  στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης απειλής της Κίνας.

Το τριμερές Ινδία-Γαλλία-Ιαπωνία ως πλαίσιο ασφαλείας στον Ινδο-Ειρηνικό βρίσκεται σε σοβαρό στάδιο διαμόρφωσης. Αυτό θα ενισχύσει επίσης το AUKUS που επιπλέει πρόσφατα, το οποίο ισχυρίζεται ότι παρέχει πλατφόρμα ασφαλείας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Οι ΗΠΑ και τα ιδρύματα ασφαλείας προσπαθούν να εμποδίσουν τις στρατιωτικές ωθήσεις της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.

Όλες οι παραπάνω ομάδες αποτελούν ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Οι ΗΠΑ πρέπει να προστατεύσουν τα συμφέροντα ασφαλείας των συμμάχων τους στην περιοχή, να επιλύσουν τους εμπορικούς πολέμους και το πιο σημαντικό να μην αφήσουν το καθεστώς της υπερδύναμής τους να διαβρωθεί από την Κίνα.

Δεν θα είναι επιτυχείς όλες οι κινεζικές προσπάθειες άλματος.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο. ότι  τα έθνη πρέπει να είναι τολμηρά και να ενωθούν ως επενδυτικά μέλη για να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για να αμβλύνουν τα κινεζικά ηγεμονικά επιθετικά σχέδια σε όλο τον κόσμο.

https://www.youtube.com/watch?v=jA5tZ3yb9vk

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ