Η εφημερίδα Washington Post υποστήριξε ότι η Κίνα ανέπτυξε ειδικό λογισμικό για το Twitter και το Facebook για να λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τα δυτικά κυβερνητικά ιδρύματα, τους στρατούς και τους ακαδημαϊκούς. Με άλλα λόγια, τονίστηκε ότι η Κίνα κάνει social media mining σε όλο τον κόσμο με το λογισμικό που ανέπτυξε.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, αναφέρθηκε ότι η Κίνα χρησιμοποιεί το δίκτυο παρακολούθησης δεδομένων που ονομάζεται "λογισμικό δημόσιας ανάλυσης", το οποίο έχει αναπτύξει τα τελευταία δέκα χρόνια και χρησιμοποιείται ειδικά για την απόκτηση πολιτικά ευαίσθητων πληροφοριών, για το Twitter και το Facebook. Χάρη σε αυτό το λογισμικό, η Κίνα μπορεί να συλλέγει δεδομένα για ξένους δημοσιογράφους, πολιτικούς και ακαδημαϊκούς.
Το ίδιο δίκτυο περιλαμβάνει επίσης ένα πρόγραμμα πληροφοριών της αστυνομίας του Πεκίνου, αξίας 216.000 δολαρίων, το οποίο χρησιμοποιείται από την αστυνομία και αναλύει δυτικές συνομιλίες στο Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν. Σε ένα κέντρο στην αυτόνομη περιοχή Xinjiang, το περιεχόμενο που προετοιμάζεται στα ουιγούρικα στο εξωτερικό καταγράφεται στη βάση δεδομένων.
Αυτά τα ανεπτυγμένα δίκτυα επιτήρησης είναι μόνο ένα μέρος των βημάτων του Πεκίνου για τη βελτίωση των προσπαθειών προπαγάνδας στο εξωτερικό μέσω των μεγάλων δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης. Το Πεκίνο οικοδομεί επίσης ένα δίκτυο συστημάτων προειδοποίησης που έχει σχεδιαστεί για να εκδίδει σε πραγματικό χρόνο προειδοποιήσεις για τάσεις που υπονομεύουν τα συμφέροντά του.
Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς, η εκπρόσωπος του Twitter Katie Rosborough δήλωσε: "Απαγορεύουμε τη χρήση του API μας για σκοπούς επιτήρησης, σύμφωνα με την πολιτική και τους όρους μας για τους προγραμματιστές".
Το Facebook δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό σχετικά με το αν γνώριζε για την παρακολούθηση ή αν η Κίνα είχε την άδεια να συλλέγει δεδομένα στην πλατφόρμα. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών παραμένει επίσης σιωπηλό.