Η Κίνα έγινε για άλλη μια φορά πρωτοσέλιδο με μια κίνηση που υπερβαίνει την εκτόξευση αποστολών στη Σελήνη ή τον Άρη. Ισχυρίστηκε ότι εκτόξευσε έναν δορυφόρο που θα μπορούσε να τραβήξει φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης αμερικανικών πόλεων από το διάστημα, οι οποίες μπορούν να αποτυπώσουν ακόμη και λεπτομέρειες της πινακίδας ενός οχήματος.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας κινεζικός δορυφόρος κατέγραψε φωτογραφίες μιας τεράστιας περιοχής γύρω από μια αμερικανική πόλη σε μόλις 42 δευτερόλεπτα, αρκετά ευκρινείς ώστε να αναγνωρίσει ένα στρατιωτικό όχημα στο δρόμο και να πει τι είδους όπλο μπορεί να μεταφέρει.
Ο Beijing-3, ένας μικρός εμπορικός δορυφόρος ενός τόνου που εκτοξεύτηκε από την Κίνα τον Ιούνιο, ολοκλήρωσε μια λεπτομερή έρευνα της κεντρικής περιοχής του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο (3.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα), δήλωσαν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.
Η Κίνα έχει εκτοξεύσει πολλούς δορυφόρους παρατήρησης της γης για διάφορους σκοπούς. Προηγουμένως, στις 26 Δεκεμβρίου, η Κίνα εκτόξευσε έναν νέο δορυφόρο με κάμερα που μπορεί να τραβήξει φωτογραφίες του εδάφους με ανάλυση πέντε μέτρων, σύμφωνα με την Εθνική Διαστημική Υπηρεσία της Κίνας (CNSA), όπως ανέφεραν οι Times of India.
Ο δορυφόρος, γνωστός ως "Ziyuan-1 02E" ή "οπτικός δορυφόρος 02 πέντε μέτρων", εκτοξεύθηκε από το Κέντρο Δορυφορικής Εκτόξευσης Taiyuan στην επαρχία Shanxi της Κίνας με πύραυλο Long March-4C.
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα στο εγχώριο περιοδικό Spacecraft Engineering, η επικεφαλής του έργου Beijing-3, Yang Fang και οι συνεργάτες της έγραψαν: "Η Κίνα ξεκίνησε σχετικά αργά την ευέλικτη δορυφορική τεχνολογία, αλλά πέτυχε μεγάλο αριθμό εξελίξεων σε σύντομο χρονικό διάστημα". "Η τεχνολογία μας έχει εξελιχθεί σε παγκόσμια ηγετική θέση".
Πώς ελίσσεται αυτός ο δορυφόρος;
Η λήψη φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης από το διάστημα είναι μια πολύ δύσκολη αποστολή, καθώς οι συσκευές ελέγχου μπορούν να προκαλέσουν δονήσεις που θολώνουν τις φωτογραφίες. Λόγω αυτού του τεχνικού περιορισμού, οι περισσότεροι δορυφόροι παρατήρησης της Γης πρέπει να είναι σταθεροί κατά τη λήψη εικόνων.
Σύμφωνα με τον Γιανγκ, ο Beijing-3 είναι ο πιο ευκίνητος δορυφόρος και θα μπορούσε να είναι ένας από τους πιο ισχυρούς δορυφόρους παρατήρησης της Γης που δημιουργήθηκαν ποτέ, παρά το μικρό του μέγεθος και το χαμηλό του κόστος.
Η απαράμιλλη ευκινησία του Beijing-3 του επιτρέπει να ολοκληρώσει ορισμένες εργασίες παρατήρησης που θεωρούνταν προηγουμένως τεχνικά αδύνατες, όπως η λήψη εικόνων του ποταμού Γιανγκτσέ, μήκους 6.300 χιλιομέτρων μεταξύ του οροπεδίου του Θιβέτ και της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας, σε μία μόνο πτήση από βορρά προς νότο πάνω από την Κίνα, δήλωσαν ο Γιανγκ και οι συνεργάτες του.
Ο δορυφόρος θα μπορούσε να σχεδιάσει το δρομολόγιο της πτήσης του ανεξάρτητα, παρακολουθώντας έως και 500 περιοχές ενδιαφέροντος σε όλο τον κόσμο με περίπου 100 επισκέψεις κάθε μέρα, σύμφωνα με τον εξοπλισμό τεχνητής νοημοσύνης που υπάρχει στο σκάφος. Αυτό καθιστά αυτόν τον ευκίνητο δορυφόρο ιδιαίτερα έξυπνο και ικανό σε σύγκριση με ό,τι έχει διαθέσει η Κίνα στο παρελθόν.
Ακόμη και καθώς ο δορυφόρος περιστρεφόταν και έπαιρνε κλίση με ταχύτητες ρεκόρ, η κινεζική ομάδα ισχυρίστηκε ότι είχε χρησιμοποιήσει μια νέα τεχνολογία για τη μείωση των κραδασμών.
Ο δορυφόρος Beijing-3 αναπτύχθηκε στην πλατφόρμα CAST3000E, η οποία θα άνοιγε το δρόμο για μια νέα γενιά κινεζικών δορυφόρων παρατήρησης που θα ήταν μικροσκοπικοί σε μέγεθος αλλά ισχυροί.
Τα ηλιακά πάνελ της νέας πλατφόρμας είχαν ειδική κατασκευή για να μην ταλαντεύονται καθώς ο δορυφόρος περιστρεφόταν γρήγορα και απότομα. Οποιαδήποτε εξαρτήματα που εκτίθενται ξαφνικά στο φως θα μπορούσαν να υπερθερμανθούν για την αντιμετώπιση του οποίου χρησιμοποιείται ένα προηγμένο σύστημα ψύξης.
Ο δορυφόρος μπορεί επίσης να ανιχνεύει την ύπαρξη συγκεκριμένων στόχων και να παρέχει στον επίγειο έλεγχο φωτογραφίες τους, ενώ ο χρόνος απόκρισης του Beijing-3 είναι 2-3 φορές ταχύτερος από αυτόν του WorldView-4, που θεωρείται ο πιο προηγμένος δορυφόρος παρατήρησης της γης μέχρι σήμερα και δημιουργήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες με παρόμοια τεχνολογία.
Αυτό θα μπορούσε να σημάνει συναγερμό στην Ουάσινγκτον που παραμένει εγκλωβισμένη σε έναν σύγχρονο ψυχρό πόλεμο με την Κίνα. Νωρίτερα φέτος, λίγο περισσότερο από ένα μήνα αφότου αυτός ο δορυφόρος κατέγραψε φωτογραφίες μιας περιοχής των Ηνωμένων Πολιτειών, πραγματοποιήθηκε μια δοκιμαστική αποστολή υπερηχητικών πυραύλων από την Κίνα που είχε σοκάρει και τη Δύση.
Ωστόσο, παρά τις συνεχείς αναβαθμίσεις και την καινοτομία των Κινέζων, η αγορά των δορυφόρων παρατήρησης της Γης εξακολουθεί να κυριαρχείται από τη Δύση. Ο κινεζικός δορυφόρος Beijing-3 θα μπορούσε να είναι μια απάντηση στον αμερικανικό WorldView-4, ο οποίος λέγεται ότι θα έχει αποσυρθεί το 2019 λόγω τεχνικών προβλημάτων.
Η αυξανόμενη διαστημική φιλοδοξία της Κίνας
Ο Beijing-3 δεν είναι ο πρώτος δορυφόρος που θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία στον αρχιεχθρό της, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, η Κίνα εκτόξευσε τον τρίτο αναγνωριστικό δορυφόρο Gaofen-11, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των διαβαθμισμένων δορυφόρων με οπτική ανάλυση που ισχυρίζονται ότι ανταγωνίζονται τους κορυφαίους κατασκοπευτικούς δορυφόρους των ΗΠΑ σε τρεις.
Νωρίτερα, είχε εκτοξεύσει τον Νοέμβριο του 2019 τον δορυφόρο απεικόνισης Gaofen-7, ο οποίος μπορεί να λαμβάνει τρισδιάστατες εικόνες υψηλής ανάλυσης. Ο δορυφόρος είναι αρκετά ευαίσθητος σε ύψος ώστε να ανιχνεύει ένα μεμονωμένο άτομο από απόσταση 500 χιλιομέτρων.
Τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, η Κίνα εκτόξευσε τον υπερφασματικό δορυφόρο παρατήρησης της Γης Gaofen 5 (02), ο οποίος μπορεί να παρακολουθεί εκατοντάδες στενά κανάλια φωτός, από το υπεριώδες έως το υπέρυθρο μακρού κύματος, επιτρέποντάς του να παρέχει φωτογραφίες που δείχνουν τη χημική-φυσική σύσταση των αντικειμένων στην εικόνα.
Η κινεζική κυβέρνηση ενέκρινε την εφαρμογή του CHEOS το 2010, προκειμένου να αυξήσει τις συνολικές δυνατότητες του συστήματος παρατήρησης της Γης της Κίνας. Οι σειρές δορυφόρων Fengyun, Haiyang και Ziyuan, καθώς και ένας αστερισμός, δημιουργήθηκαν από την Κίνα (σε σύνθεση με μικρούς δορυφόρους).
Το πρόγραμμα CHEOS συνδυάζει τα στοιχεία ενός διαστημικού συστήματος, ενός εγγύς διαστημικού συστήματος, ενός εναέριου συστήματος, ενός επίγειου συστήματος και ενός συστήματος εφαρμογών για να επιτύχει υψηλής χρονικής, χωρικής και φασματικής ανάλυσης παρατήρηση της Γης. Ο αστερισμός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης του Κινέζου προέδρου Xi Jinping, Belt and Road Initiative (BRI).
Το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας παρακολουθείται έντονα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς συνεχίζεται η κούρσα μεταξύ των δύο αντιπάλων. Ενώ πολλοί κινεζικοί δορυφόροι παρατήρησης της Γης εξυπηρετούν πολιτικούς σκοπούς, υπάρχουν και άλλοι για σκοπούς αναγνώρισης και επιτήρησης. Ο Beijing-3 θα μπορούσε να ωθήσει τις ΗΠΑ να αναπτύξουν έναν παρόμοιο δορυφόρο, εάν επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί των Κινέζων επιστημόνων.