Η Κίνα προετοιμάζεται για τον καθιερωμένο ανασχηματισμό της εξουσίας, στο 20ο Συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος το φθινόπωρο του 2022. Το επίκεντρο της έκτης ολομέλειας της 19ης Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ, που θα διεξαχθεί από τις 8 έως τις 11 Νοεμβρίου, είναι το «Ψήφισμα για την ιστορία», που είναι το τρίτο ντοκουμέντο αυτού του είδους στην ιστορία του ΚΚΚ, ολοκληρώνοντας την ιστορική αφήγηση για βασικά ζητήματα της ηγεσίας και τα μεγάλα γεγονότα του κόμματος.
Η συνταγματική τροποποίηση του 2018 ακύρωσε το όριο θητείας, επιτρέποντας στον Σι Τζινπίνγκ να συνεχίσει να υπηρετεί ως πρόεδρος μετά από δύο θητείες. Αναμένεται ότι ο Σι θα σπάσει τον άγραφο κανόνα των δύο θητειών ως ''αφεντικό'' του κόμματος και θα παραμείνει ο ανώτατος ηγέτης.
Στην ιστορία του ΚΚΚ, δύο προηγούμενα «Ψηφίσματα για την ιστορία» έγιναν από τον Μάο Τσε Τουνγκ και τον Ντενγκ Σιαοπίνγκ. Η πρώτη το 1945 ήταν το αποκορύφωμα της εκκαθάρισης των φατριών και ενοποίησε τις κατευθυντήριες γραμμές του ΚΚΚ, επιβεβαιώνοντας ότι ο Μάο ήταν ο μοναδικός ηγέτης του κόμματος. Το ψήφισμα του 1981, μετά την Πολιτιστική Επανάσταση, επιβεβαίωσε την ηγεσία του Ντενγκ και έδιωξε τους αριστερούς. Το ψήφισμα του 1981 παραδέχτηκε το σφάλμα του Μάο για την Πολιτιστική Επανάσταση, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί τη σκέψη του Μάο ως κατευθυντήρια γραμμή του κόμματος.
Οι λεπτομέρειες του ψηφίσματος του Σι δεν έχουν αποκαλυφθεί, αλλά το κόμμα υπαινίσσεται ότι το ψήφισμα θα επικεντρωθεί στη βασική θέση και στη σκέψη του Σι Τζινπίνγκ ως κατευθυντήρια γραμμή και θα περιλαμβάνει «το σχέδιο του αιώνα ώστε η Κίνα να γίνει μια μεγάλη σύγχρονη σοσιαλιστική χώρα» μέχρι το 2049, την 100η επέτειο τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, και για να επιβεβαιώσει τη νομιμότητα και τη θέση του Κινέζου ηγέτη στην ιστορία.
Καθώς πλησιάζει η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, οι αρχές έχουν καταπιέσει διάφορους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών, των μέσων ενημέρωσης και της εκπαίδευσης: επιβάλλονται περισσότεροι περιορισμοί σε επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες σε χρηματιστήρια του εξωτερικού, ειδικά σε κολοσσούς στους τομείς του fintech, του ride-hailing και της ποικιλίας διαδικτυακών υπηρεσιών. Τα μη κρατικά κεφάλαια δεν επιτρέπεται να επενδυθούν σε μέσα ενημέρωσης.
Μετά την εφαρμογή σκληρών κανονισμών για τη μετασχολική εκπαίδευση, η «κοσμοθεωρία» του Xi Jinping έχει γίνει το πρόγραμμα σπουδών για μαθητές σε όλη την Κίνα. Η σειρά των μέτρων απέτυχε να αναζωογονήσει μια χαλαρή οικονομία που παγώνει ακόμη και την ιδιωτική οικονομία στο πλαίσιο του συνθήματος του Xi για «κοινή ευημερία».
Η επίσημη κινεζική προπαγάνδα ισχυρίζεται ότι ο χρόνος είναι με το μέρος της Κίνας. Ωστόσο, ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού έρχεται στην επιφάνεια, καθώς η αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,9% το τρίτο τρίμηνο του 2021 είναι χαμηλότερη από την αναμενόμενη, ενώ τα χρέη και οι χρεοκοπίες των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Evergrande, αποτελούν συστηματικό κίνδυνο. Από εξωτερική άποψη, μια απαγόρευση στον άνθρακα που εισάγεται από την Αυστραλία έχει δημιουργήσει προβλήματα στον τομέα ενέργειας, επομένως η Κίνα πρέπει να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή άνθρακα για να μετριάσει την έλλειψη, για να μην αναφέρουμε την υπόσχεση μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Σύμφωνα με ανάλυση της Wall Street Journal, για να επιτευχθεί η μείωση των εκπομπών απαιτείται και αναδιάρθρωση της οικονομίας.