Κίνα
Ενημερώθηκε στις:

Όλοι εναντίον όλων! Η Γαλλία ρίχνει «λάδι στην φωτιά» ζητώντας αναγνώριση της Ταϊβάν- Κίνα: Μην ανακατεύεστε

Η Ταϊβάν αποτελεί  για την Κίνα μήλον της έριδος και κεντρικός πυλώνας καθορισμού της ιδιάζουσας διασυνοριακής σχέσης, μεταξύ των δύο αποτελεί το ιδιαίτερο status quo της πρώτης, με την κινεζική κυβέρνηση να διατείνεται πως η Ταϊβάν αποτελεί απομακρυσμένη επαρχία της ηπειρωτικής χώρας και τους ταϊβανούς – μερικούς εξ αυτών, καθότι υπάρχει γενικότερη εσωτερική παραφωνία –  να αποζητούν την ανεξαρτησία τους.

https://www.youtube.com/watch?v=c2mQ7psNviM

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τυπικά ονομάζεται Δημοκρατία της Κίνας, δεν αναγνωρίζεται από τον περισσότερο κόσμο, που έχει διπλωματικούς δεσμούς με το Πεκίνο. Οι de facto πρεσβείες της, χρησιμοποιούν γενικά το όνομα "Ταϊπέι" για να περιγράψουν το νησί, για να διασφαλίσουν ότι οι χώρες αποδοχής ( του ονόματος Ταϊβάν)  δεν θα αναστατώσουν την Κίνα.

«Η Ταϊβάν πρέπει να αποκαλείται χώρα», δήλωσε ανώτερος Γάλλος γερουσιαστής την Παρασκευή κατά την επίσκεψή του στην Ταϊπέι. Ο Alain Richard, επικεφαλής της ομάδας φιλίας της Ταϊβάν της Γερουσίας και πρώην υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, και άλλα μέλη της γαλλικής αντιπροσωπείας, παρευρέθηκαν σε συνέντευξη Τύπου στην Ταϊπέι εξοργίζοντας το Πεκίνο, το οποίο θεωρεί το νησί ως μια από τις επαρχίες του και όχι ως χώρα.

Σε συνάντηση με την πρόεδρο Τσάι Iνγκ-βεν την Πέμπτη, ο πρώην υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Αλέν Ριχάρ είπε ότι το γραφείο εκπροσώπησης της Ταϊβάν στο Παρίσι, κάνει «πολύ καλή δουλειά στην εκπροσώπηση της χώρας σας».

Στο Πεκίνο, ένας εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι το να χαρακτηρίσει την Ταϊβάν χώρα, αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση της καθολικής συναίνεσης της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας».

Τα σχόλια έρχονται σε μια περίοδο αυξανόμενης διεθνούς ανησυχίας σχετικά με την αυξανόμενη ένταση μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας, αφού σχεδόν 150 κινεζικά αεροσκάφη, πέταξαν στη ζώνη αεράμυνας του πρώτου σε διάστημα τεσσάρων ημερών από την περασμένη Παρασκευή.

Η Ταϊβάν ζει υπό την απειλή εισβολής από την Κίνα, από τότε που η ηττημένη κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κίνας κατέφυγε στο νησί το 1949, αφού έχασε τον εμφύλιο πόλεμο με τους κομμουνιστές. Δεν έχει υπογραφεί ποτέ συνθήκη ειρήνης ή ανακωχής.

https://www.youtube.com/watch?v=7ssmFDd3V7U

«Η Ταϊβάν δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις της Κίνας και θα υπερασπιστεί το δημοκρατικό της σύστημα», δήλωσε σήμερα η πρόεδρός της Τσάι Ινγκ-γουεν, έπειτα από την είσοδο αριθμού ρεκόρ κινεζικών στρατιωτικών αεροσκαφών, στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας της νήσου τις τελευταίες ημέρες. Τα 23 εκατομμύρια κάτοικοι της Ταϊβάν, ζουν υπό την διαρκή απειλή μιας εισβολής της Κίνας, η οποία θεωρεί το έδαφος αυτό ως μια από τις επαρχίες της. Το Πεκίνο απειλεί να προσφύγει στη βία, στην περίπτωση που η νήσος ανακηρύξει επισήμως την ανεξαρτησία της.

Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την εθνική μας άμυνα και να δείχνουμε την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, προκειμένου να διασφαλίσουμε, ότι κανένας δεν μπορεί να αναγκάσει την Ταϊβάν να πάρει τον δρόμο που έχει χαράξει για μας η Κίνα”, τόνισε η Τσάι σε ομιλία της για την εθνική εορτή της Ταϊβάν, κατά την οποία υπογράμμισε, ότι η νήσος βρίσκεται “στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την υπεράσπιση της δημοκρατίας”.

Κι αυτό διότι ο δρόμος που έχει χαράξει η Κίνα, δεν προσφέρει ούτε έναν ελεύθερο και δημοκρατικό τρόπο ζωής στην Ταϊβάν, ούτε κυριαρχία στους 23 εκατομμύρια πολίτες μας”, πρόσθεσε. “Ελπίζουμε σε μια χαλάρωση  στις σχέσεις (με το Πεκίνο) και δεν θα ενεργήσουμε με απερίσκεπτο τρόπο, αλλά δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη ότι ο λαός της Ταϊβάν θα υποχωρήσει στις πιέσεις”, σημείωσε εξάλλου η Τσάι, επαναλαμβάνοντας πρότασή της για συνομιλίες με την Κίνα σε ισότιμη βάση. Προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει αντίδραση από το Πεκίνο στην ομιλία της.

Η Κίνα αρνείται να έχει επαφές μαζί της, χαρακτηρίζοντάς την μια αυτονομίστρια που αρνείται να αναγνωρίσει ότι η Ταϊβάν αποτελεί τμήμα “μίας Κίνας”, και δεν αναγνωρίζει την κυβέρνησή της. Οποιαδήποτε επίσημη επικοινωνία της Κίνας με την Ταϊπέι έχει διακοπεί μετά την εκλογή το 2016 της Τσάι, ενώ το Πεκίνο εντείνει την οικονομική, διπλωματική και στρατιωτική πίεση στην Ταϊβάν. Χθες ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, δεσμεύτηκε για μια “επανένωση της πατρίδας με ειρηνικά μέσα”, σημειώνοντας ότι αυτό “είναι προς το γενικό συμφέρον του κινεζικού έθνους, συμπεριλαμβανομένων των συμπατριωτών της Ταϊβάν” και δεν αναφέρθηκε άμεσα στην χρήση βίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η απάντηση από το προεδρικό γραφείο της Ταϊπέι, ήταν ότι μόνον ο λαός της Ταϊβάν μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του και η σημερινή κοινή γνώμη είναι πολύ σαφής, όσον αφορά την απόρριψη του μοντέλου της Κίνας “μια χώρα, δύο συστήματα”.

 Παράλληλα το Συμβούλιο Ηπειρωτικών Υποθέσεων της νήσου, κάλεσε σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του την Κίνα να εγκαταλείψει τα “προκλητικά της βήματα εισβολής, παρενόχλησης και καταστροφής”. Από την αρχή της χρονιάς, περισσότερα από 600 αεροσκάφη της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας, έχουν εντοπιστεί στην ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν, έναντι 380 που είχαν εντοπιστεί το 2020.

Θα παραμείνει, άραγε, παγωμένος ο διάλογος μεταξύ των δύο ή θα επιταχυνθούν οι διπλωματικές πιέσεις από πλευράς Πεκίνου, στην αυτοανακηρυχθείσα κυβέρνηση της Ταϊπέι; Η αμερικανική εμπλοκή θα συνεισφέρει στη βελτίωση ή την επιδείνωση των διασυνοριακών σχέσεων; Το μόνο σίγουρο είναι πως το παρόν, πως το  status quo της νήσου αποτελεί δυνάμει σημείο ανάφλεξης της ασιατικής ηπείρου, με την κλιμάκωση της έντασης στο στενό της Ταϊβάν να βρίσκεται προ των πυλών.

https://www.youtube.com/watch?v=qNNjXXbDmNc

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Η Τουρκία γίνεται πλέον στόχος-Χτυπήθηκε τουρκικό ελικόπτερο στο Ιράκ ενώ το Ισραήλ κατέστρεψε τουρκικά ραντάρ στην Ταρτούς (Βίντεο)

Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale C φαντάσματα πετούν πάνω από την Συρία προστατεύοντας τις γαλλικές δυνάμεις παρά του...