Κίνα
Ενημερώθηκε στις:

Συγκλονιστικό μήνυμα Κίνας προς Δύση! Τραβάει την σκανδάλη στα πυρηνικά αν οι ΗΠΑ "αγκαλιάσουν" την Ταϊβάν

 Όλα δείχνουν ότι η παγκόσμια ειρήνη μπαίνει σε ατραπούς ανεξέλεγκτους, μετά και την συμφωνία των ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας  (AUKUS),  καθώς η Κίνα ζυγίζει την κατάσταση και αρχίζουν να ακούγονται φωνές στο εσωτερικό της,  πως πρέπει να κάνει το πρώτο πυρηνικό χτύπημα εναντίον των ΗΠΑ εάν ο Τζο Μπάιντεν συνεχίσει να υπερασπίζεται την Ταϊβάν.

Ο πρώην πρεσβευτής του Πεκίνου στον ΟΗΕ, Sha Zukang είπε ότι η μακροχρόνια υπόσχεση της χώρας ότι θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά μόνο ως αντίποινα, θα πρέπει να επανεξεταστεί, ως απάντηση στις νέες συμμαχίες που σχηματίζονται στην περιοχή.

https://www.youtube.com/watch?v=nY-dfxdbzoc

Συγκεκριμένα, είπε: «Η άνευ όρων μη πρώτη χρήση δεν είναι κατάλληλη ... εκτός εάν οι διαπραγματεύσεις Κίνας-ΗΠΑ συμφωνήσουν, ότι καμία πλευρά δεν θα χρησιμοποιήσει πρώτη (πυρηνικά όπλα), ή οι ΗΠΑ δεν θα λάβουν πλέον κανένα παθητικό μέτρο για να υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα των στρατηγικών δυνάμεων της Κίνας».

"Η στρατηγική πίεση στην Κίνα εντείνεται, καθώς (οι ΗΠΑ) έχουν δημιουργήσει νέες στρατιωτικές συμμαχίες και καθώς αυξάνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη γειτονιά μας", είπε.

Η απειλή ήρθε πριν από μια συνάντηση μεταξύ ΗΠΑ, Ινδίας, Ιαπωνίας και Αυστραλίας,  που ονομάστηκε Quad, στην Ουάσινγκτον, με οικοδεσπότη τον Τζο Μπάιντεν.

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης, της ένωσης ελέγχου και αφοπλισμού των όπλων της Κίνας στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα ο Sha Zukang είπε: «Η πολιτική να μην είναι ο πρώτος που χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα άνευ όρων έχει δώσει στην Κίνα το υψηλό ηθικό ανάστημα διεθνώς».

Η Κίνα έγινε πυρηνική δύναμη το 1964 και υιοθέτησε την πολιτική τέσσερα χρόνια αργότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η χώρα κατασκευάζει σχεδόν 300 νέα σιλό πυρηνικών πυραύλων, ενώ πιστεύεται ότι διαθέτει περίπου 320 πυρηνικές κεφαλές, όπως αναφέρουν οι Times .

Εν τω μεταξύ, οι εντάσεις αυξάνονται με την Κίνα να στέλνει μαχητικά αεροσκάφη στην Ταϊβάν, αφού το αυτοδιοικούμενο νησί ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ενταχθεί σε μια εμπορική ομάδα 11 χωρών του Ειρηνικού, στον οποίο έχει υποβάλει αίτηση και το Πεκίνο.

Χθες η Κίνα έστειλε 19 πολεμικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν, πριν στείλει άλλα πέντε σε δεύτερο κύμα αργότερα την ίδια μέρα, προκαλώντας φόβους για τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Οι Κινέζοι συνεχίζουν να επενδύουν σημαντικά σε εθνικούς αμυντικούς προϋπολογισμούς, η στρατιωτική τους δύναμη αυξάνεται ραγδαία και συχνά αποστέλλουν αεροσκάφη και πλοία, για να εισβάλουν και να παρενοχλήσουν τις θάλασσες και τον εναέριο χώρο μας», δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν.

Μπροστά στις σοβαρές απειλές από την Κίνα, ο στρατός της χώρας ασχολείται ενεργά με στρατιωτικές εργασίες κατασκευής και προετοιμασίας, και παίρνει την μορφή του επείγοντος, να αποκτήσει ώριμα και ταχεία μαζική παραγωγή όπλων και εξοπλισμού σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Wang Shin –lung, δήλωσε ότι τα νέα όπλα θα κατασκευάζονται στο εσωτερικό, αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα παραμείνουν πιθανώς σημαντικοί πάροχοι εξαρτημάτων και τεχνολογίας.

Τα όπλα που σκοπεύει να αγοράσει η Ταϊβάν, περιλαμβάνουν πυραύλους κρουζ και πολεμικά πλοία, ανέφερε το υπουργείο.

Η Ταϊβάν έχει ήδη αποκαλύψει μια κατηγορία πολύ ευκίνητων πολεμικών πλοίων stealth, στα οποία αναφέρεται ως "δολοφόνος αεροπλανοφόρου" και αναπτύσσει επίσης τα δικά της υποβρύχια.

Εν τω μεταξύ τα απόνερα της συμφωνίας AUKUS, χτύπησαν και την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς σε μια αρκετά εκπληκτική κίνηση, στις 16 Σεπτεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημοσίευσε ψήφισμα σχετικά με μια νέα στρατηγική ΕΕ-Κίνας.

Η αντίδραση εναντίον της Κίνας από τα κράτη μέλη και τους Ευρωπαίους βουλευτές, οδήγησε στο πάγωμα ενός επενδυτικού συμφώνου που διαπραγματεύτηκαν εδώ και καιρό.

Όπως έγινε γνωστό η Κίνα και η ΕΕ, θα πραγματοποιήσουν νέες συνομιλίες την Τρίτη, καθώς οι κυρώσεις, το Aukus και η Λιθουανία δημιουργούν επιπλοκές

Ο 11ος «στρατηγικός διάλογος», συμπίπτει με το τέλος της εποχής της Μέρκελ που είναι φιλική προς την Κίνα και καθώς η Γαλλία ξεσηκώνεται, από τη σνομπ στάση του συμφώνου ασφαλείας.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Josep Borrell, αναμένεται να ηγηθεί των συνομιλιών, μαζί με τον κινέζο υπουργό Εξωτερικών Wang Yi μέσω βίντεο, ανέφεραν πηγές. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της Κίνας Χαν Ζενγκ.

Ο διάλογος εντάσσεται στις ετήσιες ανταλλαγές, μεταξύ Πεκίνου και Βρυξελλών ενόψει της ετήσιας συνόδου κορυφής. Η ΕΕ θα συζητήσει τα ζητήματα της Κίνας στις αρχές Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένου του πότε και πώς η πλευρά της ΕΕ, θέλει να συναντηθεί με ηγέτες στο Πεκίνο φέτος.

Στην τελευταία τέτοια σύνοδο κορυφής, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του περασμένου έτους, οι δυνάμεις μίλησαν για τη σύναψη διμερούς επενδυτικής συμφωνίας, το οποίο στη συνέχεια οριστικοποιήθηκε προτού εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λόγω κυρώσεων που σχετίζονται με φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Σιντζιάνγκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συζήτησαν τρόπους συνεργασίας  για το θέμα του Αφγανιστάν, για το οποίο ο Μπόρελ εξέφρασε δημόσια ανησυχίες ότι η Κίνα μπορεί να καλύψει το κενό, που άφησαν οι δυτικές δυνάμεις, ειδικά οι ΗΠΑ.

Όμως οι σχέσεις έχουν πάρει μια άσχημη τροπή, στο διάστημα που μεσολάβησε. Η διαρκής αντίδραση εναντίον της Κίνας από τα κράτη μέλη και τους Ευρωπαίους βουλευτές, βοήθησε να επιβληθούν κυρώσεις τον Μάρτιο, ακολουθούμενη από το πάγωμα του επενδυτικού συμφώνου τον Μάιο.

Οι διμερείς εντάσεις κλιμακώθηκαν επίσης, όταν οι Βρυξέλλες εξέφρασαν υποστήριξη για το μέλος της Λιθουανία, η οποία βρίσκεται στη μέση μιας διπλωματικής διαμάχης με την Κίνα για τις σχέσεις της με την Ταϊβάν.

Ο Wang και ο Borrell συνομίλησαν δύο φορές τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, όταν ο Wang είπε ότι και οι δύο πλευρές, θα πρέπει να εργαστούν από κοινού για να δώσουν «θετικά μηνύματα» για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις διμερείς σχέσεις και αμφότεροι, συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογό τους.

Ο Wang είπε ότι η Κίνα και η ΕΕ, δεν είχαν θεμελιώδεις συγκρούσεις συμφερόντων ή γεωπολιτικές συγκρούσεις, ζητώντας συνεργασία για τον έλεγχο της πανδημίας, καθώς και στην κλιματική αλλαγή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ