Κίνα
Ενημερώθηκε στις:

Ποιος Κιμ; Η Κίνα "πατάει το κουμπί" και προειδοποιεί την Αυστραλία: Είστε στόχος πυρηνικής επίθεσης

Η συμφωνία μεταξύ της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ,  για την προμήθεια πυρηνικών υποβρυχίων και υποβρύχια τεχνολογία drone στην Αυστραλία (AUKUS), έχει κλονίσει και ξεσηκώσει τις διεθνείς σχέσεις. Θα αλλάξει επίσης θεμελιωδώς τη στρατηγική δυναμική στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, διότι ένας κύριος σκοπός αυτών των υποβρυχίων θα είναι να αποτρέψουν τον έλεγχο της Κίνας.

Κατά τη διάρκεια ενός αυστραλιανού τηλεοπτικού προγράμματος, αυτή τη βδομάδα, ο γνωστός ειδικός στην Κίνα, Βίκτορ Γκάο, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του Κέντρου για την Κίνα και την Παγκοσμιοποίηση και κάποτε διετέλεσε μεταφραστής του κομμουνιστή ηγέτη Ντενγκ Σιαόπινγκ, εξέδωσε ένα σοκαριστικό σενάριο προκαλώντας δέος στο Αυστραλιανό του ακροατήριο, για το αμφιλεγόμενο αμυντικό σύμφωνο AUKUS μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

https://www.youtube.com/watch?v=mYdPCzQHEuk

Ο Γκάο προειδοποίησε ξεκάθαρα, ότι η συμφωνία από την οποία προβλέπεται η Ουάσινγκτον να δώσει τεχνολογία πυρηνικών υποβρυχίων στην Καμπέρα, κάνει τώρα όλη την Αυστραλία στόχο πυρηνικών επιθέσεων:

«Η στιγμή της καμπής θα είναι εάν η Αυστραλία, είναι εξοπλισμένη με πυρηνικά υποβρύχια που θα παράγονται τοπικά στην Αυστραλία, ή αν η Αυστραλία θα χάσει αυτό το προνόμιο να μην εξοπλίζεται με πυρηνικά όπλα από άλλες χώρες», προειδοποίησε ο Γκάο.

Στη συνέχεια απηύθυνε έκκληση στους «23 εκατομμύρια Αυστραλούς», που θα ζήσουν τώρα με αυτό το άγχος, όταν η συμφωνία ολοκληρωθεί τα επόμενα χρόνια για έναν «πιθανό πυρηνικό πόλεμο» στο κατώφλι τους και τις πόλεις τους.

Ο Γκάο δήλωσε ότι οι κίνδυνοιι είναι απίστευτα υψηλοί: "Και αυτό θα πρέπει να είναι το ερώτημα για τους Αυστραλούς - τα 23 εκατομμύρια Αυστραλών. Θέλετε πραγματικά να γίνετε στόχος, σε έναν πιθανό πυρηνικό πόλεμο; ή θέλετε να απαλλαγείτε από τον «πυρηνική απειλή» στο μέλλον; » είπε.

Η θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη στον πλανήτη, όσον αφορά την πιθανότητα πολέμου μεταξύ μεγάλων δυνάμεων. Ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, εξήγησε ότι οι αμφιλεγόμενες διαβεβαιώσεις του στο Πεκίνο κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ήταν απαραίτητες επειδή η Κίνα φοβόταν, ότι οι ΗΠΑ θα τους επιτεθούν εκεί υπό το πρόσχημα των στρατιωτικών τους ασκήσεων με αεροπλανοφόρο.

Τα πυρηνικά υποβρύχια, θα δώσουν τη δυνατότητα στην Αυστραλία να περιπολεί κρυφά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας  να εντοπίζει, και εάν είναι απαραίτητο, να στοχεύει στα πυρηνικά κινεζικά υποβρύχια της Κίνας που εδρεύουν στο Yulin, της επαρχίας Hainan. Η Δύση το αποκαλεί "αποτροπή". Η Κίνα το βλέπει ως υπαρξιακή «απειλή».

https://www.youtube.com/watch?v=_HkbLTojamE

Η πιθανότητα η Αυστραλία, να χρησιμοποιήσει αυτά τα υποβρύχια για περιπολία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι ιδιαίτερα απειλητική για την Κίνα, επειδή μια από τις στρατιωτικές αδυναμίες της, είναι ο αντι-υποβρυχιακός πόλεμος. Ως πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Matt Pottinger, το έθεσε ως « οι υποβρύχιες δυνατότητες πολέμου είναι αχίλλειος πτέρνα του Πεκίνου

Η Κίνα εκφράζει κατηγορίες, ότι πρόκειται για "κατάφωρη παραβίαση" της συνθήκης πυρηνικής μη διάδοσης από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, υπογραμμίζοντας τις "συνέπειες" αυτού για την Αυστραλία. 

Για την Κίνα, η Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι μια « φυσική ασπίδα για την εθνική της ασφάλεια ». Αυτό το υδάτινο σώμα φιλοξενεί τους ζωτικούς θαλάσσιους δρόμους επικοινωνίας, που πιστεύει ότι οι ΗΠΑ, θα μπορούσαν και θα διέκοπταν σε μια σύγκρουση.

Αλλά ακόμη πιο σημαντικό, παρέχει σχετικό «καταφύγιο» για τα πυρηνικά υποβρύχια δεύτερης επίθεσης, που είναι η ασφάλειά τους από μια πρώτη επίθεση εναντίον της κάτι που οι ΗΠΑ, σε αντίθεση με την Κίνα, δεν έχουν αρνηθεί.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για την Κίνα, αυτές οι αναπτύξεις θα σήμαιναν ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, θέλουν να της αρνηθούν το αμυντικό προστατευτικό της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Αυτό δεν είναι απλώς μια τακτική κίνηση των ΗΠΑ και της Αυστραλίας, αλλά μια υπαρξιακή απειλή για την Κίνα. Σημαίνει επίσης ότι οι ΗΠΑ, μπορούν να εκφοβίσουν την Κίνα με την απειλή πυρηνικής επίθεσης, διότι μπορεί να μην έχει καμία απάντηση.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιτζιάν, ήταν άμεσος όταν είπε ότι η συμφωνία «θα βλάψει σοβαρά την ειρήνη και τη σταθερότητα και θα επιδεινώσει έναν αγώνα εξοπλισμών». Προφανώς η Κίνα, θα προσπαθήσει να βελτιώσει τη μυστικότητα των υποβρυχίων καθώς και τις ανθυποβρυχιακές δυνατότητες πολέμου της.

Η Κίνα προσπαθεί ήδη, να καλύψει τις δυνατότητες των drones και έχει κάνει δραματική πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Οι πρόοδοι είναι πιο εμφανείς στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά το Πεκίνο επιταχύνει επίσης την ανάπτυξη μη επανδρωμένων υποβρυχίων οχημάτων, και αυτό, έχει ήδη προκαλέσει αντιπαραθέσεις στην περιοχή. 

Η συμφωνία AUKUS  κλονίζει τις σχέσεις της Αυστραλίας, με τις  χώρες της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Η Μαλαισία ανησυχεί, ότι η συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες συγκρούσεις στην περιοχή. Αλλά αυτή η άμεση αντίδραση, του  μεγάλου βόρειου γείτονα της  Αυστραλίας  πρέπει να την κάνει να ανησυχεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πράγματι, η Ινδονησία έχει βάσιμους λόγους να ανησυχεί για τη μελλοντική ανάπτυξη υποβρυχίων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, μέσω των υδάτων της. Η χρήση των ινδονησιακών υδάτων για τέτοιες αποστολές στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, θα υπονόμευε την προσεκτικά κατασκευασμένη εξωτερική πολιτική της «δυναμικής ισορροπίας» της Τζακάρτα.

Με την ανακοίνωση της AUKUS, εξέφρασε και πάλι βαθιά ανησυχία «για τη συνεχιζόμενη κούρσα εξοπλισμών και προβολή ισχύος στην περιοχή» και κάλεσε την Αυστραλία, να συμμορφωθεί με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, και τα δύο είναι συμβαλλόμενα μέρη στο UNCLOS. 

https://www.youtube.com/watch?v=5FlF8ln47So

Οι ΗΠΑ προσέφεραν στρατιωτική συνεργασία στην Ινδονησία, στον τομέα της ναυτιλίας, και συγκεκριμένα στην συμμετοχή της στον τομέα της ναυτιλίας MDA. 

Αν και η συμφωνία AUKUS είναι μεταξύ της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στον στρατηγικό σχεδιασμό και τις διεθνείς σχέσεις στην περιοχή. Έχει οδηγήσει-ή σέρνει-την Αυστραλία στο προσκήνιο του αγώνα ΗΠΑ-Κίνας, για περιφερειακή κυριαρχία και ταρακούνησε τις σχέσεις της με τους γείτονές της. Δεν είναι σαφές, ότι αυτό ήθελε ή περίμενε η Καμπέρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ