Κινέζικο αεροπλανοφόρο
Κίνα

«Διπλωματία του πολεμιστή λύκου» από το Πεκίνο για κυριαρχία στον Ειρηνικό

Ενώ ο υπόλοιπος κόσμος είναι απασχολημένος με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, η Κίνα εντείνει τις προσπάθειες για να επεκτείνει την επιρροή της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας τρομοκρατώντας τους γείτονές της στην Ασία, επισημαίνει σε ανάλυσή του το Gatestone Institute.


Η άφιξη του αεροπλανοφόρου Liaoning, μαζί με πέντε συνοδευτικά πολεμικά πλοία, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας είχε ως αποτέλεσμα μια σημαντική αύξηση των εντάσεων στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, καθώς το Πεκίνο επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την πανδημία, προκειμένου να κάμψει τις όποιες αντιστάσεις.


Τον Απρίλιο οι πληροφορίες έφεραν ένα σκάφος της κινεζικής ακτοφυλακής να βάλει εναντίον ενός βιετναμέζικου αλιευτικού πλοιαρίου και να το βυθίζει κοντά στα διαμφισβητούμενα νησιά Paracel.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Όλοι οι ψαράδες επέζησαν και μεταφέρθηκαν σε δύο άλλα βιετναμέζικα αλιευτικά σκάφη που βρίσκονταν στην περιοχή.


Το περιστατικό προκάλεσε την οργισμένη απάντηση από την κυβέρνηση του Βιετνάμ, η οποία κατηγόρησε το Πεκίνο ότι παραβίασε την κυριαρχία του και απειλούσε τη ζωή των αλιέων του.


Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «ανησυχεί σοβαρά» για το περιστατικό και κάλεσε το Πεκίνο «να παραμείνει επικεντρωμένο στην υποστήριξη διεθνών προσπαθειών για την καταπολέμηση της παγκόσμιας πανδημίας, και να σταματήσει να εκμεταλλεύεται την απόσπαση της προσοχής ή την αδυναμία άλλων κρατών για να επεκτείνει τις παράνομες αξιώσεις του στο Θάλασσα της Νότιας Κίνας».


Σε άλλα περιστατικά, τα κινεζικά σκάφη έχουν κατηγορηθεί για παρενόχληση αλιευτικών σκαφών της Ινδονησίας, καθώς και εξορυκτικών πλοίων της Μαλαισίας.


Ταυτόχρονα, η Κίνα προκάλεσε διπλωματική διαμάχη με τις Φιλιππίνες μετά τη δήλωση του Πεκίνου ότι μια περιοχή στην οποία η Μανίλα διεκδικεί κυριαρχία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι κινεζική επικράτεια.


Η διαμάχη αφορά στην πρόσφατη ανακοίνωση της Κίνας ότι σκοπεύει να διαχειριστεί δύο αμφισβητούμενες ομάδες νησιών και υφάλων στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή.


Η μία περιοχή καλύπτει τα νησιά Paracel και η άλλη έχει δικαιοδοσία επί των Spratlys, όπου η Κίνα έχει κατασκευάσει ένα δίκτυο οχυρωμένων τεχνητών νησιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Οι Φιλιππίνες έχουν τη δική τους παρουσία σε τουλάχιστον εννέα νησιά και νησίδες στην περιοχή και αντιτίθενται σκληρά στις προσπάθειες της Κίνας να επεκτείνει την επιρροή της.


Το Πεκίνο έχει από καιρό διεκδικήσει τον έλεγχο της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και της γύρω περιοχής λόγω της στρατηγικής του σημασίας ως μιας από τις πιο πολυσύχναστες πλωτές οδούς στον κόσμο.


Περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας ναυτιλίας περνά μέσα από αυτό και μεταφέρει εμπόριο αξίας περίπου 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Επιπλέον, τα νερά περιέχουν επικερδή αλιεία και πιστεύεται ότι τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου βρίσκονται κάτω από τον πυθμένα του.


Οι ολοένα και πιο επιθετικές ενέργειες της Κίνας, γνωστή στο Πεκίνο ως «διπλωματία του πολεμιστή λύκου», ώθησε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo να τονίσει ότι η Κίνα εκμεταλλεύεται την παγκόσμια ανησυχία με την πανδημία για να προωθήσει τις εδαφικές της φιλοδοξίες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.


Παρά την ανησυχία της κυβέρνησης Trump για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, η Ουάσιγκτον δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί τις επιθετικές ενέργειες της Κίνας.


Τρία πλοία από τον 7ο στόλο των ΗΠΑ, μαζί με μια αυστραλιανή φρεγάτα, αντέδρασαν μέσω των αμφισβητούμενων υδάτων σε μια επίδειξη δύναμης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ