coronovirus sars
Κίνα

Ο Κορονοϊός θα μπορούσε να γίνει ο 5ο στη λίστα με τους ενδημικούς κορονοϊούς

Σύμφωνα με το Insider, τρία είναι τα πιθανά σενάρια για την εξέλιξη της κατάστασης, όπως τονίζουν ειδικοί: Η εστία θα μπορούσε να ελεγχθεί μέσω παρεμβάσεων δημόσιας υγείας και να εξαφανιστεί (όπως έγινε με τον SARS), θα μπορούσε να αναπτυχθεί εμβόλιο ή θα μπορούσε να μείνει μαζί μας για πάντα, ίσως όπως η εποχική γρίπη.

Δυστυχώς το τρίτο σενάριο είναι και το πιο πιθανό, ανέφεραν δύο ειδικοί.

«Αυτή τη στιγμή, οι ενέργειες που γίνονται στην Κίνα -με δρακόντια μέτρα- παρομοιάζεται όπως όταν προσπαθούμε να πιάσουμε ένα άλογο που τρέχει σαν τρελό ενώ το έχει σκάσει από τον αχυρώνα», λέει ο Στέφεν Μορς, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Ακολουθούν αναλυτικά τα τρία σενάρια.

Να εξαφανιστεί 
Η επιδημία του 2019-nCoV (όπως είναι το κανονικό όνομα του νέου κορονοϊού) είναι παρόμοια με εκείνη του SARS το 2003, με πολλούς τρόπους: Και οι δύο είναι κορονοϊοί που προέρχονται από άγρια ζώα και αμφότερες πιθανότατα μεταφέρθηκαν από ζώα σε ανθρώπους στις κινεζικές αγορές. Οι δύο ιοί έχουν κατά περίπου 80% ίδιο DNA. Έτσι, η έκβαση της νέας επιδημίας θα μπορούσε να είναι παρόμοια με αυτή του SARS.

Ο SARS σκότωσε 774 άτομα ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τους 8.000 ανθρώπους από τον Νοέμβριο του 2002 έως τον Ιούλιο του 2003, αλλά εξαφανίστηκε μέχρι το 2004. Οι ειδικοί εργάστηκαν πολύ για να εντοπίσουν, να διαγνώσουν και να απομονώσουν τους ανθρώπους με τον ιό, για να τον αναγκάσουν να εξαφανιστεί, λέει ο Μορς.

Η εξάπλωση του SARS περιορίστηκε τελικά μέσω καραντίνας, ταξιδιωτικών περιορισμών, ενημέρωσης κ.α.- περίπου με τα ίδια μέτρα που εφαρμόζονται και τώρα. 

Αν τα μέτρα λειτουργήσουν, ενδέχεται ο νέος ιός να περιοριστεί. 

Σε αυτό το σενάριο, είναι πιθανό είτε να εξαφανιστεί τελείως, ή να γίνει όπως για παράδειγμα ο Ζίκα, που εξακολουθεί να υπάρχει αλλά σε περιορισμένη έκταση. 

Βέβαια, ο SARS ήταν πολύ λιγότερο μεταδοτικός συγκριτικά το τον νέο κορονοϊό. Επεκτάθηκε κυρίως στο χώρο της υγειονομικής περίθαλψης και οι ασθενείς δεν ήταν μολυσματικοί μέχρι να αρχίσουν να εμφανίζουν συμπτώματα. Ενώ με τον νέο κορονοϊό είναι μολυσματικοί ακόμα και 14 ημέρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.  

Θα δημιουργηθεί εμβόλιο 
Πέντε μεγάλες φαρμακευτικές - Johnson & Johnson, Regeneron Pharmaceuticals, GlaxoSmithKline, Moderna και Gilead Sciences - ανακοίνωσαν σχέδια για έρευνα και ανάπτυξη θεραπειών για τον νέο ιό.

Κάποιες αναπτύσσουν εμβόλια από την αρχή με βάση τον γενετικό κώδικα του ιού. Άλλες δοκιμάζουν τα υπάρχοντα φάρμακα για να διαπιστώσουν εάν είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του νέου ιού.

Η κυκλοφορία ωστόσο ενός εμβολίου στην αγορά είναι ιστορικά μια δύσκολη, πολυετής διαδικασία. Το εμβόλιο του Έμπολα, για παράδειγμα, χρειάστηκε 20 χρόνια για να ολοκληρωθεί. 

Θα μείνει μαζί μας για πάντα
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένας μέσος άνθρωπος με το νέο κορονοϊό, τον μεταδίδει σε 1,4 έως 2,5 άλλους ανθρώπους. Ήδη από τις 30 Ιανουαρίου ο ΠΟΥ ανακήρυξε τον κορονοϊό «παγκόσμια απειλή». 

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι με τα σημερινά δεδομένα, τα κρούσματα θα μπορούσαν να φτάσουν τους 300.000 έως τις 24 Φεβρουαρίου. 

Υπάρχουν άλλοι κορονοϊοί που είναι ενδημικοί - δηλαδή μόνιμα παρόντες - στον παγκόσμιο πληθυσμό. Όλοι προκαλούν κοινό κρυολόγημα, αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε πνευμονία και θάνατο σε σπάνιες περιπτώσεις. Επειδή όμως είναι ήπιοι, δεν έχουν ονόματα πέρα ​​από τέσσερις χαρακτήρες: OC43, 229E, HKU1 και NL63.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο νέος κορονοϊός, του οποίου η επιστημονική ονομασία είναι 2019-nCoV, θα μπορούσε να γίνει ο πέμπτο στη λίστα με τους ενδημικούς κορονοϊούς. Αυτό σημαίνει ότι θα μείνει μαζί μας για πάντα.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ