Η διασυνδεδεμένη παγκόσμια οικονομία αισθάνεται ότι, η επιδημία του κορονοϊού μπορεί να επιδράσει ακόμη πιο επιβαρυντικά στην ασθμαίνουσα οικονομική ανάπτυξη στον πλανήτη.
Μέχρι στιγμής, η Κίνα έχει απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού σοκ από τον κορονοϊό που είναι γνωστός ως 2019-nCoV, ο οποίος έχει σκοτώσει περισσότερα από 210 άτομα μέσα στα σύνορα της χώρας και έχει μολύνει πάνω από 9.950 παγκοσμίως, γράφει το Bloomberg.
Η πόλη Ουχάν, με 11 εκατομμύρια κατοίκους εκεί όπου ο ξέσπασε ο ιός, παραμένει αποκλεισμένη από τον κόσμο.
Ο καταλυτικός ρόλος της Κίνας στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και τα στελέχη σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να δουν τι μπορεί να συμβεί σε μια παρατεταμένη κρίση.
«Όλοι περιμένουμε να δούμε πώς θα εκτυλιχθεί αυτή τη κατάσταση», δήλωσε ο Miguel Patricio, διευθύνων σύμβουλος της Kraft Heinz Co.
Ο κολοσσός των τροφίμων απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους στην Κίνα.
«Ο κίνδυνος, φυσικά, είναι ότι αν συνεχιστεί αυτή κατάσταση και οι άνθρωποι πρέπει να μείνουν σπίτι, θα αρχίσουμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα όσον αφορά τη διανομή, την παραγωγή», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πριν από τέσσερις μήνες, η Levi Strauss εγκαινίασε ένα εντυπωσιακό νέο υπερκατάστημα στην Ουχάν, μια ανερχόμενη κατασκευαστική δύναμη που ονομάζεται εναλλακτικά το «Σικάγο» ή το «Ντιτρόιτ» της Κίνας.
Με έκταση 697 τετραγωνικών μέτρων το υπερκατάστημα αυτό είναι το μεγαλύτερο της Levi στην Κίνα και παρουσιάστηκε από κορυφαία στελέχη ως το σύμβολο μιας νέας εποχής ανάπτυξης.
Σήμερα, όπως σχεδόν όλα τα άλλα στην πόλη, το κατάστημα είναι κλειστό.
Μια σημαντική συνιστώσα της στρατηγικής ανάπτυξης της Levi στην περιοχή έχει αποσταθεροποιηθεί όπως χιλιάδες ξένες εταιρείες, κινεζικούς ομίλους και μικρές επιχειρήσεις στο πρώτο κύμα οικονομικών επιπτώσεων από τον ιό.
«Η δική μας προτεραιότητα είναι οι εργαζόμενοι και εάν η κατάσταση δεν αποκατασταθεί σύντομα, πιθανόν να παραμείνουμε κλειστοί για λίγο», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της Levi, Harmit J Singh, σε τηλεφωνική συνέντευξη.
Οι εταιρείες με μεγάλη δραστηριότητα στην Κίνα, από την Starbucks έως την Tesla απέφυγαν να προβλέψουν πως ο ιός θα επηρεάσει τη ζήτηση, λέγοντας απλώς ότι θα επικαιροποιήσουν τις εκτιμήσεις τους, όταν θα έχουν περισσότερα στοιχεία στην κατοχή τους.
Βασίζουν δε τις ελπίδες τους στο γεγονός, πως οι υγειονομικές αρχές της Κίνας είναι σε θέση να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού, ώστε σε λίγες εβδομάδες η ζωή στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη να επιστρέψει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς.
Ένα εμβόλιο μπορεί να χρειαστεί μήνες ή και χρόνια αλλά μερικοί ιοί μπορεί να αποδειχθούν ανθεκτικοί.
Ο SARS χαρακτηρίστηκε παγκόσμιος κίνδυνος το Μάρτιο του 2003 και θεωρήθηκε πως τέθηκε υπό έλεγχο τον Ιούλιο του ίδιου έτους.