Σε μία ιστορική στιγμή για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και τις σχέσεις Γαλλίας-Γερμανίας, οι εταιρείες KNDS Deutschland, KNDS France, Rheinmetall Landsysteme και Thales υπέγραψαν μία κοινή συμφωνία για την δημιουργία μίας κοινοπραξίας, η οποία θα αναπτύξει το μελλοντικό κύριο άρμα μάχης MGCS.
Το Ισχυρότερο Άρμα Μάχης του Κόσμου
Η συμφωνία φαίνεται πως υπογράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο η είδηση έγινε δημόσια γνωστή πριν λίγες ημέρες.
Το πρόγραμμα ανάπτυξης του μελλοντικού υπερσύγχρονου άρματος μάχης της Ευρώπης αποκαλείται Main Combat System of the Future (MGCS), δηλαδή «Κύριο Σύστημα Μάχης του Μέλλοντος». Πρόκειται για μία γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία που αναμένεται να φέρει επανάσταση στον τομέα των τεθωρακισμένων οχημάτων.
Όταν τεθεί και επίσημα σε λειτουργία το MGCS θα αντικαταστήσει τα υπάρχοντα και μελλοντικά κύρια άρματα μάχης Leopard 2 και Leopard 3 της Γερμανίας και τα Leclerc της Γαλλίας. Παρίσι και Βερολίνο ευελπιστούν το προηγμένο άρμα μάχης τους να σημειώσει και φοβερή εμπορική επιτυχία, τουλάχιστον στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Οι πρώτες μονάδες του MGCS είναι προγραμματισμένο να παραδοθούν έως το 2040, ωστόσο το χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε να αλλάξει κατά την διάρκεια μελλοντικών φάσεων του πολλά υποσχόμενου προγράμματος.
Η επίτευξη τελικής συμφωνίας μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας θεωρείται επίτευγμα ιστορικής και στρατηγικής σημασίας. Εδώ και χρόνια οι δύο χώρες προσπαθούσαν να συμφωνήσουν σε καίρια ζητήματα σχετικά με την συνεργασία, ωστόσο καμία από τις δύο πλευρές δεν φαίνονταν πρόθυμη να συμβιβαστεί. Τελικά η συμφωνία υπογράφηκε με μεγάλη καθυστέρηση.
Η γαλλο-γερμανική κοινοπραξία θα έχει ως έδρα της την γερμανική πόλη Κολονία, σε εργοστάσιο της οποίας θα κατασκευάζεται το μεγαλύτερο μέρος των οχημάτων.
Η πρώτη φάση του προγράμματος περιλαμβάνει την ανάπτυξη των οχτώ κρίσιμων τεχνολογιών που θα διαθέτει το MGCS, από τις οποίες μόνο οι τέσσερεις είναι γνωστές σήμερα:
- εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης
- προηγμένα ενεργά συστήματα προστασίας
- διαλειτουργικότητα
- συστήματα επικοινωνίας επόμενης γενιάς
Η εταιρεία θα προσπαθήσει να έχει έτοιμο ένα πρωτότυπο έως το έτος 2030, όταν και θα αποκαλύψει όλες τις τεχνολογικές πτυχές και προδιαγραφές της πλατφόρμας MGCS.
Μέχρι στιγμής είναι γνωστό πως το μελλοντικό άρμα μάχης θα έχει βάρος λιγότερο των 50 τόνων (για αυξημένη ευελιξία) και πως θα συνοδεύεται από ένα επανδρωμένο όχημα υποστήριξης ικανό να εκτοξεύει πυραύλους και ένα μη επανδρωμένο επίγειο όχημα που θα φέρει αισθητήρες και δυνατότητες μεγαλύτερης εμβέλειας.