Η μεξικανική κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της κυβέρνησης Τραμπ σχετικά με τη φαιντανύλη, αναπτύσσοντας 10.000 στρατιώτες στα σύνορα αυτόν τον μήνα για να εμποδίσει το λαθρεμπόριο
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν τις μυστικές πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) πάνω από το Μεξικό, οι οποίες αποσκοπούν στον εντοπισμό εργαστηρίων ναρκωτικών που παράγουν φαιντανύλη – στα πλαίσια της πιο επιθετικής εκστρατείας της κυβέρνησης Τραμπ κατά των καρτέλ ναρκωτικών.
Μιλώντας στους New York Times, αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανέφεραν ότι το πρόγραμμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών που ξεκίνησε από τις μυστικές υπηρεσίες, το οποίο δεν έχει γνωστοποιηθεί προηγουμένως, ξεκίνησε επί κυβέρνησης Μπάιντεν, όμως ο Τραμπ και ο διευθυντής της CIA, Τζον Ράτκλιφ, έχουν δηλώσει αρκετές φορές την πρόθεσή τους να δράσουν πιο αποτελεσματικά κατά των μεξικανικών καρτέλ ναρκωτικών – γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την αύξηση των πτήσεων.
Από την πλευρά της, η C.I.A. αναφέρει πως ούτε έχει εξουσιοδοτηθεί να χρησιμοποιήσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να εξαπολύσει κάποια επίθεση, αλλά ούτε και για την πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών και διαβεβαιώνει ότι προς το παρόν οι αξιωματούχοι της απλώς συλλέγουν πληροφορίες, τις οποίες μετέπειτα διαβιβάζουν σε Μεξικανούς αξιωματούχους.
Αυξάνονται οι απαιτήσεις Τραμπ για δράση κατά της φαιντανύλης
Η μεξικανική κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της κυβέρνησης Τραμπ σχετικά με τη φαιντανύλη, αναπτύσσοντας 10.000 στρατιώτες στα σύνορα αυτόν τον μήνα για να εμποδίσει το λαθρεμπόριο.
Αλλά η κυβέρνηση Τραμπ θέλει το Μεξικό να κάνει περισσότερα για να «διαλύσει» τα εργαστήρια φαιντανύλης και να κατασχέσει περισσότερη ποσότητα του ναρκωτικού.
Παράλληλα, τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφηεντοπίζουν αποτελεσματικά τα εργαστήρια φαιντανύλης, τα οποία εκπέμπουν χημικές ουσίες που καθιστούν εύκολο το να εντοπιστούν από αέρος.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν, η μεξικανική κυβέρνηση άργησε να αναλάβει δράση κατά των εργαστηρίων που εντοπίστηκαν από τους Αμερικανούς, αν και χρησιμοποίησε τις πληροφορίες για να προβεί σε συλλήψεις, σύμφωνα με δύο από τους αξιωματούχους.
Εκτός από τις προσπάθειες της C.I.A., η Βόρεια Διοίκηση του αμερικανικού στρατού επεκτείνει επίσης την επιτήρηση των συνόρων. Αλλά ο αμερικανικός στρατός, σε αντίθεση με την υπηρεσία κατασκοπείας, δεν εισέρχεται στον μεξικανικό εναέριο χώρο.
Αναστάτωση στο Μεξικό με την αύξηση των πτήσεων
Μέχρι στιγμής, η Βόρεια Διοίκηση έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 24 πτήσεις επιτήρησης πάνω από τα νότια σύνορα χρησιμοποιώντας μια ποικιλία αεροσκαφών επιτήρησης, συμπεριλαμβανομένων των U-2, των RC-135 Rivet Joints, των P-8 και των drones, αναφέρουν οι Times.
Ο στρατός δημιούργησε επίσης μια ειδική ομάδα εργασίας πληροφοριών αποτελούμενη από 140 αναλυτές, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα, για να αναλύει τις πληροφορίες που συλλέγονται από τις πτήσεις επιτήρησης και άλλες πηγές, ανέφερε η Βόρεια Διοίκηση σε ανακοίνωσή της αυτό το μήνα.
Οι πτήσεις επιτήρησης έχουν ήδη προκαλέσει αναστάτωση στο Μεξικό, το οποίο είναι εδώ και καιρό επιφυλακτικό απέναντι στις ΗΠΑ.
Ο Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα στις 20 Ιανουαρίου με το οποίο ζητούσε την πάταξη των μεγάλων καρτέλ, ωστόσο, αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχεδιάζει να χαρακτηρίσει αρκετά καρτέλ και εγκληματικές ομάδες στο Μεξικό ως «ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις» - γεγονός που καθιστά ευκολότερη την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη χώρα.