ΗΠΑ

«Τσουνάμι» αλλαγών στο πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ και τη χρήση του φέρνει ο Τράμπ - Η αντίδραση Μόσχας-Πεκίνου

Πολλοί αναλυτές βλέπουν την ανάληψη των Προεδρικών καθηκόντων  στις ΗΠΑ από τον Τράμπ ως μια κομβική στιγμή για τα πυρηνικά όπλα.

Οι εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, των δύο μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων, βρίσκονται στα ύψη ενώ ταυτόχρονα   μακροχρόνιες πυρηνικές  συμφωνίες έχουν καταρρεύσει. 

Η Κίνα, η οποία βρίσκεται πολύ πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία στα πυρηνικά όπλα, ενισχύει το οπλοστάσιό της, ενώ την ίδια ώρα η Βόρεια Κορέα αποτελεί πυρηνική απειλή και το Ιράν βρίσκεται στο κατώφλι απόκτησής τους.

Παράλληλα  Διεθνές ΜΜΕ,  αναφέρει σε σχετικό άρθρο του ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στη μέση ενός εκτενούς  εκσυγχρονισμού των πυρηνικών τους όπλων και όταν ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει τα καθήκοντά του ως Πρόεδρος στις 20 Ιανουαρίου, θα είναι για δεύτερη φορά, υπεύθυνος για αυτά, επισημαίνοντας:

Ο έλεγχος των πυρηνικών όπλων καταρρέει

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το 1986, τα παγκόσμια πυρηνικά αποθέματα αυξήθηκαν σε περισσότερες από 70.000 πυρηνικές κεφαλές. Τώρα υπάρχουν περίπου 12.000. 

Αυτή η μείωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μια σειρά συνθηκών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας (ή προηγουμένως της Σοβιετικής Ένωσης), των δύο εθνών που διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος των όπλων.

Αλλά τώρα, η μόνη εναπομείνασα συνθήκη για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, η Νέα Συνθήκη Μείωσης Στρατηγικών Όπλων, ή New START, πρόκειται να λήξει τον Φεβρουάριο του 2026. 

«Εάν αυτή η συνθήκη λήξει χωρίς αντικατάσταση, θα είναι η πρώτη καιρό σε 50 χρόνια που δεν έχουμε συμφωνημένους περιορισμούς στα πυρηνικά οπλοστάσια με τη Ρωσία», λέει ο Steve Fetter, καθηγητής δημόσιας πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Maryland .

Ο Τράμπ έχει ιστορικό αποχώρησης  των ΗΠΑ από συμφωνίες ελέγχου εξοπλισμών 

Ο Τράμπ ήταν εκείνος που απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν το 2018, από τη Συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς το 2019 και από τη συνθήκη για ανοιχτούς ουρανούς το 2020. 

Στην προηγούμενη θητεία του Τραμπ, το New START κόντεψε να λήξει πριν  το ανανεώσει ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2021.

Αλλά ο Τραμπ, ο οποίος αυτοπροωθεί τον εαυτό του ως διαπραγματευτή, θα μπορούσε αντ' αυτού να καταλήξει σε συμφωνία, λέει ο Φέτερ, επισημαίνοντας τις προσπάθειες του να διαπραγματευτεί με τη Βόρεια Κορέα κατά την προηγούμενη θητεία του. 

Η χρήση μέρους  των πυρηνικών όπλων θα προκαλέσει παγκόσμια καταστροφή

Στη δεκαετία του 1980, οι επιστήμονες προέβλεψαν ότι ο καπνός από τις πυρκαγιές που θα προκαλούνταν από τις εκρήξεις θα διοχετευόταν στη στρατόσφαιρα, όπου θα εμπόδιζε το ηλιακό φως, προκαλώντας παγκόσμια ψύξη και ως εκ τούτου προκαλώντας εκτεταμένο λιμό. 

Οι παρατηρήσεις του καπνού των δασικών πυρκαγιών ενίσχυσαν πρόσφατα την υπόθεση ότι ένας τέτοιος πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει έναν «πυρηνικό χειμώνα», ανέφεραν επιστήμονες το 2019 στο Science.

Οι "παρεμβάσεις" Τράμπ στο πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες προβαίνουν σε μια σαρωτική προσπάθεια να εκσυγχρονίσουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο, αντικαθιστώντας ή ανανεώνοντας σχεδόν κάθε στοιχείο, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των πυρηνικών κεφαλών και των πυραύλων, των υποβρυχίων και των βομβαρδιστικών που τις μεταφέρουν.

Η επί δεκαετίες  προσπάθεια έχει ήδη ξεπεράσει τον προϋπολογισμό, και οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει μικρή προοπτική ο Τραμπ να αλλάξει σημαντικά αυτή τη διαδικασία. 

«Η ικανότητά του να αλλάξει αυτό που πραγματικά συμβαίνει στο έδαφος στις ΗΠΑ είναι πολύ κοντά στο μηδέν», λέει η Lisbeth Gronlund, ερευνήτρια πυρηνικής ασφάλειας και πολιτικής στο MIT.

Εκεί όπου ο Τραμπ θα μπορούσε να παρέμβει είναι η προτεινόμενη ανάπτυξη ενός νέου τύπου όπλου, ενός πυρηνικού οπλισμένου πυραύλου κρουζ από τη θάλασσα.

Επί του παρόντος, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν 14 υποβρύχια που φέρουν βαλλιστικούς πυραύλους με πυρηνικό οπλισμό, που ονομάστηκαν έτσι επειδή πετούν σε βαλλιστική τροχιά. 

Μετά την εκτόξευση πέφτουν πίσω στη Γη σε μια διαδρομή τόξου που καθορίζεται από τη βαρύτητα. Οι πύραυλοι κρουζ, από την άλλη πλευρά, υποβάλλονται σε πτήση με κινητήρα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.

Ο ασαφής λογισμός των πυρηνικών όπλων περιλαμβάνει τη διασφάλιση ότι οι χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα αποτρέπονται από το να επιτεθούν η μία στην άλλη με βάση τον φόβο των αντιποίνων. 

Υποστηρίζοντας ότι η προσθήκη του νέου πυραύλου θα διαφοροποιούσε το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ και θα ενίσχυε έτσι αυτό το αποτρεπτικό όπλο, η πρώτη κυβέρνηση Τραμπ πρότεινε το όπλο το 2018. 

Αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν ήταν πρόθυμη για την ιδέα και προσπάθησε να ακυρώσει την ανάπτυξή του. 

Ο Τραμπ θα μπορούσε να αναζωπυρώσει την προσπάθεια και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει αντιδράσεις. 

«Αυτό είναι ένα εντελώς νέο είδος όπλου. Είναι μια επιθετική κίνηση και τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία θα την αντιληφθούν ως τέτοια», λέει η Gronlund.

Ένα άλλο θέμα είναι πόσα όπλα θα αναπτύξουν οι ΗΠΑ. Εάν η συμφωνία New START διαλυθεί, ο Τραμπ θα έχει περισσότερη ελευθερία να αυξήσει αυτούς τους αριθμούς. 

Θα ζητήσει ο Τράμπ  την ανάπτυξη περισσότερων Πυρηνικών  όπλων;

Κάθε νέα διοίκηση πραγματοποιεί μια ανασκόπηση της πυρηνικής στάσης, η οποία καθορίζει προτεραιότητες και στρατηγικές. Η ομάδα Τραμπ είναι πιθανό να το κάνει το 2026. 

«Αυτό θα δώσει ένα πολύ καλό δείγμα για το πώς βλέπει η κυβέρνηση τον ρόλο των πυρηνικών όπλων και πώς θα προσεγγίσει την επένδυση στο είδος της δύναμης που θα ήθελε να δει», λέει η  Sharon Squassoni, ερευνήτρια καθηγήτρια διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο George Washington στην Ουάσιγκτον, D.C.

Θα μπορούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες να επιστρέψουν στις δοκιμές πυρηνικών όπλων;

Ορισμένοι ειδικοί εικάζουν επίσης ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να σπάσει το μακροχρόνιο μορατόριουμ για τις δοκιμές πυρηνικών όπλων. Αυτό θα ήταν μια σεισμική μετατόπιση. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πραγματοποιήσει επιφανειακές πυρηνικές δοκιμές από το 1992. Η μόνη χώρα που δοκιμάζει πυρηνικό όπλο αυτόν τον αιώνα είναι η Βόρεια Κορέα. 

Αλλά κάποιοι στην τροχιά του Τραμπ έχουν ζητήσει να επιστρέψουν στις δοκιμές, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, ενώ και αξιωματούχοι της προηγούμενης κυβέρνησης Τραμπ συζήτησαν το ενδεχόμενο επανέναρξης των δοκιμών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post.

Σε συνδυασμό με την προθυμία του Τραμπ να αμφισβητήσει τους κανόνες, αυτό υποδηλώνει ότι είναι δυνατή η επανέναρξη των δοκιμών, λένε ορισμένοι ειδικοί. «Απλώς απείλησε με δασμούς στη Δανία αν δεν μας δώσουν τη Γροιλανδία. Σε αυτόν τον κόσμο, είναι αξιόπιστη η επιστροφή στις πυρηνικές δοκιμές;» ρωτάει ο Squassoni. «Ναι, σίγουρα.»

Το 1996, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν τη Συνθήκη για την Ολοκληρωμένη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών, η οποία απαγορεύει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων σε όλο τον κόσμο. 

Αν και η συνθήκη δεν επικυρώθηκε ποτέ από το Κογκρέσο, οι ΗΠΑ έχουν συμμορφωθεί με τις διατάξεις της συνθήκης. Πριν από τη συνθήκη, περισσότερες από 2.000 πυρηνικές δοκιμές προκάλεσαν ανείπωτη ζημιά στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον.

Επίσης αν και οι υπόγειες δοκιμές μειώνουν τη διασπορά των ραδιενεργών εκροών σε σύγκριση με τις ατμοσφαιρικές δοκιμές, δεν διασφαλίζουν ότι τα αποτελέσματα περιορίζονται. 

Το ραδιενεργό υλικό μπορεί κατά λάθος να απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα ή να μεταναστεύσει μέσω των υπόγειων υδάτων, ανέφεραν ερευνητές το 2024 στο Bulletin of the Atomic Scientists.

Η επανέναρξη των δοκιμών των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να ενθαρρύνει άλλες χώρες με πυρηνικά όπλα να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, λένε οι ειδικοί, και θα μπορούσε να πυροδοτήσει αντιδράσεις από χώρες που δεν διαθέτουν πυρηνικά όπλα.
Αντί για εκρηκτικές δοκιμές, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτελούν επί του παρόντος μη εκρηκτικές «υποκρίσιμες» πυρηνικές δοκιμές.

Η τοποθεσία Εθνικής Ασφάλειας της Νεβάδα, βορειοδυτικά του Λας Βέγκας, θα φιλοξενήσει σύντομα μια τεράστια μηχανή που ονομάζεται Scorpius, με έναν επιταχυντή σωματιδίων στο μήκος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου που έχει σχεδιαστεί για να παράγει εικόνες ακτίνων Χ πειραμάτων με πλουτώνιο.

Τέτοιες προσπάθειες, σε συνδυασμό με εκτεταμένες προσομοιώσεις πυρηνικών όπλων σε υπολογιστή, έχουν κάνει τις εκρηκτικές δοκιμές ξεπερασμένες στα μάτια πολλών. «Δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο», λέει ο Φέτερ. «Νομίζω ότι θα ήταν τεράστιο λάθος. Αλλά είναι κάτι που θα κοιτάξουμε εγώ και οι άλλοι».

Ένα είναι βέβαιο με ή χωρίς συμφωνίες για τον έλεγχό τους , η χρήση μόνο ενός μικρού μέρους των πυρηνικών όπλων του κόσμου θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια καταστροφή.

Ο κίνδυνος  ενός Πυρηνικού  Αρμαγεδώνα ωστόσο πολλαπλασιάζεται εκθετικά, όταν χώρες που κατέχουν στο οπλοστάσιό τους  Πυρηνικά όπλα, κυβερνώνται από αυταρχικούς ηγέτες, κάτι που τυχαίνει να συμβαίνει την παρούσα χρονική περίοδο σε ΗΠΑ-Ρωσία-Κίνα.

Ειδικότερα ο εκσυγχρονισμός και η προσθήκη νέων πυρηνικών όπλων από τις ΗΠΑ, θα οδηγήσει σε νέα κούρσα παρόμοιων εξοπλισμών από Ρωσία-Κίνα, με τον πυρηνικό Αρμαγεδώνα να έρχεται ακόμη κοντύτερα για την ανθρωπότητα.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Έρχεται Ελληνοτουρκική κρίση στα Δωδεκάνησα - Ο Τούρκος Πρόεδρος Διεθνούς Έρευνας Κρίσεων ζητάει την αποστρατωτικοποίησή τους

Ιδιαίτερη προσοχή για τουρκική πρόκληση-κρίση, τις ημέρες της μαύρης επετείου των Ιμίων 1996, αφού ξέρουμε την συνήθεια...