Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε σχεδόν 400 άτομα και εταιρείες σε Ινδία, Κίνα και Τουρκία, “ως μέρος μιας προσπάθειας να καταστείλουν το εκτεταμένο δίκτυο που προμηθεύει με υλικά την ρωσική πολεμική μηχανή σε λειτουργία σχεδόν τρία χρόνια μετά την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία”, αναφέρει κρατική ιστοσελίδα των ΗΠΑ.
Ο κατάλογος των κυρώσεων περιλαμβάνει εταιρείες στην Κίνα, έναν αντίπαλο των ΗΠΑ που βοήθησε ανοιχτά τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς και οντότητες σε χώρες που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ όπως η Ινδία, η Τουρκία και η Ελβετία.
Αυτό συνεπάγεται νέες τριβές των ΗΠΑ με την κυβέρνηση Ερντογάν και τις υπόλοιπες χώρες.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει χιλιάδες κυρώσεις στη Ρωσία από την εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, ωστόσο το ρωσικό ΑΕΠ, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3,5% έως 4% το 2024.
“Οι νέες ενέργειες προορίζονται εν μέρει ως προειδοποίηση προς χώρες εκτός ΗΠΑ και Ρωσία σχετικά με τον κίνδυνο συναλλαγών με το Κρεμλίνο”, δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.
Τι αναφέρει η αμερικανική κυβέρνηση
Σε αυτήν την νέα δράση, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών επιβάλλει κυρώσεις σε περισσότερα από 120 άτομα και οντότητες. Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, ορίζει περισσότερα από 270 άτομα και οντότητες ως εχθρικές.
Το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου προσθέτει επίσης 40 οντότητες στη λίστα των εχθρικών οντοτήτων του.
Οι χαρακτηρισμοί του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών στοχεύουν στην παρεμπόδιση της φοροδιαφυγής κυρώσεων και στοχεύουν οντότητες σε πολλές τρίτες χώρες, όπως η Κίνα , η Ινδία, η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Επίσης στοχοποιούνται αρκετοί ανώτεροι αξιωματούχοι του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που διορίστηκαν νωρίτερα αυτό το έτος.
Πρόσθετοι χαρακτηρισμοί στοχεύουν τη στρατιωτική-βιομηχανική βάση της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών εγκαταστάσεων επισκευής, παραγωγών προηγμένων τεχνολογιών και οντοτήτων που υποστηρίζουν την αμυντική σχέση Λευκορωσίας-Ρωσίας.
Οι ΗΠΑ στοχεύουν επίσης θυγατρικές της State Atomic Energy Corporation Rosatom.
Όλοι οι στόχοι ορίζονται σύμφωνα με το αμερικανικό Εκτελεστικό Διάταγμα (E.O.) 14024 το οποίο επιτρέπει κυρώσεις σε σχέση με καθορισμένες επιβλαβείς ξένες δραστηριότητες της κυβέρνησης της Ρωσίας.
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για να διακόψουν τη στήριξη της στρατιωτικής-βιομηχανικής βάσης της Ρωσίας, και να περιορίσουν την ικανότητα του Κρεμλίνου να εκμεταλλεύεται το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, για να δημιουργεί έσοδα για την προώθηση του πολέμου κατά της Ουκρανίας.
Συνεχίζουμε να στεκόμαστε αλληλέγγυοι με την Ουκρανία για την υπεράσπιση της πατρίδας της από την επιθετικότητα της Ρωσίας”, αναφέρει το αμερικανικό ΥΠΕΞ.
Οι κυρώσεις στοχεύουν παραγωγούς, εξαγωγείς και εισαγωγείς ειδών ζωτικής σημασίας για τη στρατιωτική-βιομηχανική βάση της Ρωσίας
Αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνουν μικροηλεκτρονικά και στοιχεία αριθμητικού ελέγχου υπολογιστών (CNC) στην κοινή λίστα υψηλής προτεραιότητας (CHPL), όπως προσδιορίζονται από το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας (BIS) του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), το Ηνωμένο Βασίλειο (Ην. Βασίλειο). ), και την Ιαπωνία.
"Οι οντότητες που εδρεύουν σε Κίνα , Ινδία, Καζακστάν, Κιργιζία, Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), μεταξύ άλλων χωρών, συνεχίζουν να πωλούν αυτά τα είδη και άλλα σημαντικά αγαθά διπλής χρήσης στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων κρίσιμων στοιχείων που βασίζεται η Ρωσία για τα οπλικά της συστήματα να διεξάγει πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Η Κίνα συνεχίζει να εμπορεύεται αυτά τα είδη, χρησιμοποιώντας τα δίκτυα φοροδιαφυγής και καταστρατήγησης κυρώσεων που δημιουργεί η Ρωσία για να προμηθευτεί μικροηλεκτρονικά CHPL και εργαλεία CNC (εργαλειομηχανές) για την παραγωγή όπλων.
Οι εισαγωγές από την Κίνα καλύπτουν κρίσιμα κενά στον κύκλο αμυντικής παραγωγής της Ρωσίας, δίνοντάς της τη δυνατότητα να παράγει όπλα, να αυξάνει την αμυντική παραγωγή και να ενισχύει τη στρατιωτική-βιομηχανική της βάση”, αναφέρουν Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Ο οικονομικός πόλεμος ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας γιγαντώνεται καθημερινά και όλα τα ενδεχόμενα πλέον είναι ανοικτά σε όλες τις χώρες του κόσμου, πιθανόν και στις κινεζικές και ρωσικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται και στην χώρα μας.