Για κορόιδα και μόνο αυτά ψάχνουν οι Τούρκοι, και δυστυχώς, πολλές χώρες του ΝΑΤΟ και ο Μπάιντεν, αγνοούν την προκλητική στάση της Άγκυρας στον πόλεμο της Ουκρανίας αλλά και στην συμφωνία με την Lockheed Martin Corp.
Η Άγκυρα επιδιώκει νέα συμφωνία αντιστάθμισης για την παραγωγή ορισμένων ανταλλακτικών σε τοπικό επίπεδο, στην ήδη υπάρχουσα συνδιαλλαγή με τις ΗΠΑ για τα μαχητικά F-16V.
Η Τουρκία προσπαθεί από το 2021 να αγοράσει 40 αεροσκάφη F-16V, για να αντισταθμίσει την ελληνική εναέρια υπεροχή στο Αιγαίο
Τώρα μετά την συμφωνία με τις ΗΠΑ, οι Τούρκοι περιορίζουν το προγραμματισμένο αμυντικό συμβόλαιο 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό του δεύτερου μεγαλύτερου στόλου μαχητικών αεροσκαφών F-16 του ΝΑΤΟ, επιδιώκοντας μια συμφωνία αντιστάθμισης για την παραγωγή ορισμένων εξαρτημάτων αυτών των πολεμικών αεροσκαφών σε τοπικό επίπεδο.
Η Άγκυρα προσπαθεί από το 2021 να αγοράσει 40 F-16 τελευταίας γενιάς της Lockheed Martin Corp., και 79 κιτ για τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου της, καθώς και εκατοντάδες βόμβες και πυραύλους.
Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση νωρίτερα αυτό το έτος, αφού η Τουρκία επικύρωσε την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία.
Αλλά η Τουρκία πιέζει τώρα να αγοράσει λιγότερα κιτ αναβάθμισης και πυρομαχικά για να εξοικονομήσει δισεκατομμύρια δολάρια εν μέσω περικοπών δαπανών στο εσωτερικό της, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τον σχεδιασμό, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Bloomberg.
Ουκρανοί τροφοδοτούν με εξαρτήματα το KAAN
Ουκρανικές εταιρείες συμμετέχουν στην ανάπτυξη του KAAN, (ενός μαχητικού αεροσκάφους που διαφημίζεται ως 5ης γενιάς αλλά είναι 4ης και με το ζόρι)της Τουρκίας, δήλωσε ο Ουκρανός πρέσβης στην Τουρκία Βασίλι Μποντνάρ.
Όπως διευκρίνισε, ουκρανικές εταιρείες εντάχθηκαν στην ανάπτυξη του πολλά υποσχόμενου κινητήρα και ενός πολλά υποσχόμενου αεροσκάφους KAAN, συνεργαζόμενοι για την ανάπτυξη εξαρτημάτων και συστημάτων του αεροσκάφους.
“Πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη συνεργασία”, δήλωσε ο ίδιος προσθέτοντας ότι αυτό το μαχητικό μπορεί να ενδιαφέρει την Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας.
«Ίσως αυτό θα είναι χρήσιμο και στο πλαίσιο της παραγωγής νέων drones στην Ουκρανία, τα οποία θα παράγονται από το νέο εργοστάσιο της εταιρείας Baykar Makina», είπε ο Ουκρανός διπλωμάτης.
Δύο μεγάλες τουρκικές εταιρείες, η Baykar Makina, η κατασκευάστρια μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar, και η κρατική εταιρεία TUSAŞ (TAI), αγοράζουν ουκρανικούς κινητήρες αεριωθούμενων και turbojet για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους.
«Επιπλέον, υπάρχει ξεχωριστό έργο για την προμήθεια κινητήρων ελικοπτέρων. Οι κύριοι συνεργάτες εδώ είναι οι ουκρανικές εταιρείες Motor Sich και Ivchenko Progress», δήλωσε ο Μποντάρ.
Με λίγα λόγια όταν οι περισσότεροι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ δίνουν τσάμπα αεροσκάφη F-16, καθώς οι Τούρκοι θα πουλούν δικά τους μαχητικά ΚΑΑΝ στο Κίεβο, τα οποία θα πληρωθούν με χρήματα των χωρών του ΝΑΤΟ, που δίνουν αφιλοκερδώς στον Β.Ζελένσκυ.
Μιλάμε για ιστορίες τρέλας που σίγουρα θα πρέπει να ξυπνήσουν τις χώρες του ΝΑΤΟ για τον ρόλο της Τουρκίας, όχι μόνο στον πόλεμο της Ουκρανίας, ή στην Γάζα, αλλά παντού συμπεριλαμβανομένης και της Ανατολικής Μεσογείου.