Σύμφωνα με πηγές, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκτησαν πρόσφατα 81 στρατιωτικά αεροσκάφη σοβιετικής εποχής από μία δημοπρασία στο Καζακστάν. Κάποια από τα αεροσκάφη που πούλησε το Καζακστάν στην Ουάσιγκτον ήταν αναχαιτιστικά MiG-31, μαχητικά-βομβαρδιστικά MiG-27, μαχητικά MiG-29 και βομβαρδιστικά Su-24.
Το συνολικό κόστος πώλησης έφτασε τα 1 δισεκατομμύρια τένγκε, δηλαδή τα περίπου 2,3 εκατομμύρια δολάρια και αναμένεται να βοηθήσει το ασιατικό κράτος να εκσυγχρονίσει την πολεμική του αεροπορία. Αν κάνουμε τα μαθηματικά, οι Αμερικανοί έδωσαν περίπου 20 χιλιάδες δολάρια για κάθε σοβιετικό αεροσκάφος.
Αν και ξέρουμε πως οι Αμερικανοί αγόρασαν 81 αεροσκάφη από το Καζακστάν, το Πεντάγωνο δεν έχει αποκαλύψει καμία λεπτομέρεια σχετικά με τα πλάνα που έχει για το μέλλον τους. Κάποιες αμερικανικές σελίδες εκτιμούν πως ίσως μεταφερθούν στην ουκρανική πολεμική αεροπορία, η οποία χρησιμοποιεί κάποιους από αυτούς τους τύπους εδώ και πολλά χρόνια.
Βέβαια εξαιτίας της μεγάλης τους ηλικίας, αν αυτά τα αεροσκάφη παραδοθούν στο Κίεβο κατά πάσα πιθανότητα θα χρησιμοποιηθούν ως δολώματα στο πεδίο της μάχης ή θα αποσυναρμολογηθούν για να χρησιμοποιηθούν εξαρτήματά τους ως ανταλλακτικά για άλλα σοβιετικά αεροσκάφη των Ουκρανών.
Η Αλλαγή στην Εξωτερική Πολιτική του Καζακστάν
Όσο για το ερώτημα πώς βρέθηκαν εξ αρχής αυτά τα αεροσκάφη στο οπλοστάσιο του Καζακστάν, να ενημερώσουμε όσους δεν το γνώριζαν πως το κράτος αποτελούσε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης. Μετά την κατάρρευση το 1991 το Καζακστάν διατήρησε εγκάρδιες σχέσεις με την Ρωσία, σχέσεις οι οποίες βίωσαν ιστορικές αλλαγές μετά την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία το 2022. Έκτοτε φαίνεται πως το κράτος τείνει περισσότερο στο πλευρό της Δύσης, απογοητεύοντας τους Ρώσους.
Κατά την διάρκεια μίας επίσκεψής του στην χώρα τον περσινό Μάρτιο, ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε την σταθερή υποστήριξη των ΗΠΑ «για την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα» του Καζακστάν.
Δεδομένων όλων αυτών, γνωστοί Ρώσοι προπαγανδιστές όπως ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Βλαντιμίρ Σολοβιόφ, χαρακτήρισαν το Καζακστάν ως εχθρό της Μόσχας. Συγκεκριμένα ο Σολοβιόφ δήλωσε πως η Ρωσία «πρέπει να έχει επίγνωση του γεγονότος πως το Καζακστάν θα μπορούσε να γίνει ο επόμενος στόχος της χώρας του επειδή εμφανίζονται ναζιστικές συμπεριφορές στην χώρα, παρόμοιες με αυτές της Ουκρανίας».
Ίσως η πώληση των σοβιετικών αεροσκαφών στις ΗΠΑ από το Καζακστάν ήταν το κερασάκι στην τούρτα για τις διμερείς σχέσεις του κράτους με την Μόσχα.