Η ουκρανική πολεμική αεροπορία χρησιμοποιεί διάφορα τάμπλετς, μεταξύ των οποίων και iPads από την Apple, στα πιλοτήρια των σοβιετικής εποχής μαχητικών της έτσι ώστε να μπορούν οι πιλότοι της να ελέγχουν σύγχρονα δυτικά όπλα αέρος-εδάφους. Το γεγονός επιβεβαίωσε και επίσημη πηγή, την οποία επικαλείται ξένο μέσο.
Πώς Δουλεύουν Αυτά τα Tablets;
Πιο συγκεκριμένα, αυτήν την πρωτοφανή χρήση τάμπλετς ανακοίνωσε ο William LaPlante, υφυπουργός άμυνας των ΗΠΑ και υπεύθυνος για διάφορα προγράμματα. Ο LaPlante προέβη στην εν λόγω αποκάλυψη κατά την διάρκεια του ετήσιου φόρουμ Global Security Forum στις 24 Απριλίου φέτος.
Ερωτηθείς να αναφέρει παραδείγματα επιτυχημένων προγραμμάτων ταχείας ανάπτυξης δυνατοτήτων για τον στρατό, ο LaPlante μεταξύ άλλων μίλησε για την χρήση τάμπλετς στα πιλοτήρια των ουκρανικών μαχητικών αεροσκαφών.
Ο Αμερικανός εξήγησε συγκεκριμένα πως «υπάρχει επίσης μία σειρά από... τα αποκαλούμε συστήματα 'εδάφους-αέρος'. Σκεφτείτε τα αεροσκάφη που έχουν οι Ουκρανοί, όχι τα F-16 αλλά τα πολλά αεροσκάφη σοβιετικής και ρωσικής εποχής. Όσο συνεργαζόμασταν με τους Ουκρανούς καταφέραμε να κάνουμε πολλά δυτικά όπλα να λειτουργούν στα αεροσκάφη τους, τα οποία επί της ουσίας ελέγχονται από ένα iPad που έχει ο πιλότος μπροστά του. Μία εβδομάδα αφού το κάναμε αυτό μαχητικά με αυτήν την πατέντα ενεπλάκησαν σε μάχες».
Ο LaPlante δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο έχουμε στην διάθεσή μας ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε στο X και δείχνει ένα μαχητικό Su-27 Flanker της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας εξοπλισμένο με αυτήν ακριβώς την πατέντα, δηλαδή ένα iPad στο κέντρο του πιλοτηρίου.
Το εν λόγω βίντεο, το οποίο δημοσιεύθηκε από την ίδια την ουκρανική πολεμική αεροπορία, δείχνει ένα μαχητικό Su-27 να εκτοξεύει πυραύλους τύπου AGM-88 HARM που δωρίστηκαν στο Κίεβο από τις ΗΠΑ. Αυτοί οι πύραυλοι σχεδιάστηκαν ειδικά για να πλήττουν εχθρικά ραντάρ και έχουν ενσωματωθεί στα οπλοστάσια των ουκρανικών Su-27 και MiG-29 Fulcrum.
Σε κάποιο σημείο του βίντεο μπορούμε να δούμε πως το τάμπλετ προβάλει έναν χάρτη πλοήγησης μαζί με άλλα δεδομένα, τα οποία δεν μπορούμε να διακρίνουμε. Κατά πάσα πιθανότητα αυτά τα δεδομένα είναι βασικές πληροφορίες για το αεροσκάφη και την πτήση του, διότι όπως βλέπετε το τάμπλετ καλύπτει πολλά όργανα του πιλοτηρίου, όργανα τα οποία προβάλουν κρίσιμα δεδομένα για τον πιλότο.
Όπως φαίνεται η ίδια πατέντα χρησιμοποιείται και για την χρήση άλλων δυτικών όπλων στα ουκρανικά μαχητικά, όπως βομβών εξοπλισμένων με το κιτ ακριβείας JDAM-ER, γαλλικές βόμβες Hammer και βόμβες τύπου Paveway IV που παρείχε το Ηνωμένο Βασίλειο.