ΗΠΑ

Οργή Μπάιντεν κατά Νετανιάχου: Αν δεν αλλάξετε τακτική, θα μεταβάλουμε την πολιτική μας

Λιγότερο από μισή ώρα κράτησε η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Πέμπτη (4/4) ο Αμερικανός προέδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, λίγες ημέρες μετά τη φονική επίθεση κατά της ανθρωπιστικής αποστολής, για την οποία αντέδρασαν έντονα οι ΗΠΑ.

Το ισραηλινό πλήγμα στοίχισε τη ζωή σε επτά εργαζόμενους της ανθρωπιστικής οργάνωσης World Central Kitchen (WCK) στη Λωρίδα της Γάζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, όπως έγινε γνωστό από την Ουάσινγκτον, τόνισε στον Νετανιάχου πως είναι απαράδεκτη τόσο η επίθεση εναντίον των εθελοντών της ανθρωπιστικής οργάνωσης όσο και γενικότερα η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας. Παράλληλα, ζήτησε από το Ισραήλ να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα τα οποία προτίθεται να λάβει με στόχο την προστασία αμάχων και εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, καθώς και για την παροχή βοήθειας στον πληθυσμό του παλαιστινιακού θύλακα.

Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος κατέστησε σαφές στον Νετανιάχου ότι η πολιτική της Ουάσινγκτον σε ό,τι αφορά τη Γάζα θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση των άμεσων μέτρων που θα λάβει το Ισραήλ.

Τα ισραηλινά μέσα μεταφέρουν και αυτά την έντονη ενόχληση του Λευκού Οίκου. Μιλούν για «θεμελιώδη αλλαγή» στη στάση των ΗΠΑ, αν το Ισραήλ αναλάβει «σαφή και μετρήσιμα» βήματα που αφορούν την ελαχιστοποίηση των κινδύνων για τους αμάχους, για την ανθρωπιστική κρίση και για τους εργαζόμενους σε οργανώσεις αρωγής». Μεταξύ των μέτρων και μια κατάπαυση του πυρός που είναι απαραίτητα για να υλοποιηθούν οι στόχοι.

Δεν έγινε γνωστό από την αμερικανική πλευρά πώς θα αλλάξει η πολιτική των ΗΠΑ.

Ο Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι η επίτευξη άμεσης εκεχειρίας είναι απαραίτητη για την σταθεροποίηση και τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως και για την προστασία των αμάχων. Προέτρεψε μάλιστα τον ισραηλινό πρωθυπουργό να ζητήσει από τους διαπραγματευτές του να συνάψουν συμφωνία το συντομότερο δυνατό, ώστε να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατά η Χαμάς.

Αν υπάρχει ένα σημείο επαφής ανάμεσα σε δύο στενούς συμμάχους των οποίων η σχέση έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, είναι το Ιράν.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις απειλές του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, με τον Μπάιντεν να διαβεβαιώνει τον Νετανιάχου για την σθεναρή υποστήριξη της Ουάσινγκτον απέναντι στις απειλές που εκτοξεύει η Τεχεράνη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...