Μία τουρκική ειδησεογραφική σελίδα ονόματι Aydınlık ανέφερε σε πρόσφατη δημοσίευσή της πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν οικονομική αποζημίωση για την συντήρηση των stealth μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 που προορίζονταν για την τουρκική πολεμική αεροπορία.
Αυτά τα αεροσκάφη, τα οποία όπως είναι ευρέως γνωστόν δεν έφτασαν ποτέ στην Τουρκία λόγω του ζητήματος των S-400, βρίσκονται εδώ και 6 συνεχόμενα χρόνια στο «πατάρι».
Το ποσό που ζητά τώρα η Ουάσιγκτον από την Άγκυρα ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια δολάρια και αφορά την μηνιαία διαδικασία τεχνικής συντήρησης των αεροσκαφών από Αμερικανούς ειδικούς, μία διαδικασία που είναι απαραίτητη για να παραμείνει ο στόλος των F-35 λειτουργικός. Σύμφωνα με την τουρκική σελίδα οι Αμερικανοί για πρώτη φορά αιτήθηκαν τέτοια αποζημίωση από την Τουρκία μέσα στο 2022.
Το ζήτημα όμως αναδύθηκε ξανά στην επιφάνεια από την πλευρά των ΗΠΑ όταν οι Τούρκοι ζήτησαν να γίνει μία περικοπή στο πακέτο απόκτησης αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θέλουν οι Τούρκοι εξαιτίας των χρημάτων που είχαν καταθέσει για τα F-35. Ουσιαστικά, η Άγκυρα ζήτησε από τις ΗΠΑ να αφαιρέσει από αυτά τα 23 δισεκατομμύρια τα χρήματα που είχε καταβάλει «προκαταβολικά» για τα F-35 που ποτέ δεν πήρε.
23 δισεκατομμύρια δολάρια υπολογίζεται πως είναι το συνολικό κόστος για το νέο πακέτο που επιζητεί εδώ και καιρό να αποκτήσει η Άγκυρα, το οποίο περιλαμβάνει 40 νέα F-36 Block 70, 79 κιτ αναβάθμισης για υπάρχοντα μαχητικά F-16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, 48 κινητήρες F110 και μία ποικιλία πυρομαχικών αμερικανικής παραγωγής.
Στο «Πατάρι» της Αμερικής τα Τουρκικά F-35
Όπως γνωρίζουμε πολύ καλά, η Τουρκία σκόπευε να αποκτήσει έναν υπερσύγχρονο στόλο 100 μαχητικών αεροσκαφών χαμηλής παρατηρησιμότητας F-35, ωστόσο ξεκίνησε με αρχική παραγγελία 30 μονάδων. Η παράδοση των πρώτων 2 αεροσκαφών προορίζονταν να λάβει χώρα το 2018, ενώ άλλα 4 θα παραδίδονταν το 2019. Παράλληλα, 34 Τούρκοι πιλότοι θα ταξίδευαν στις ΗΠΑ για εκπαίδευση στο μαχητικό.
Ωστόσο, όλα τα παραπάνω πλάνα ακυρώθηκαν όταν η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία εξαιτίας της απόκτησης ρωσικής παραγωγής αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων τύπου S-400 από την τουρκική πολεμική αεροπορία.
Βέβαια 6 μαχητικά F-35 της τουρκικής παραγγελίας είχαν ήδη παραχθεί όταν ανακοινώθηκε το εμπάργκο. Τον Σεπτέμβριο του 2021 η Τουρκία αφαιρέθηκε και επίσημα από το πρόγραμμα F-35 και ας είχε καταβάλει προκαταβολή 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα μαχητικά που είχαν παραχθεί για αυτήν αποθηκεύονται έκτοτε σε αμερικανικά υπόστεγα και συντηρούνται μηνιαίως, όπως αναφέρουν αμερικανικές πηγές.