Αν βγάλουμε εκτός εξίσωσης το πολλά υποσχόμενο ρωσικό μαχητικό πέμπτης γενιάς Su-57 (μιας και δεν έχει παραχθεί ακόμη σε μαζική ποσότητα), τα κορυφαία αμερικανικά και ρωσικά μαχητικά είναι τα αεροσκάφη F-22 Raptor και Su-35 αντίστοιχα.
Αν και είναι αδύνατο να καταλήξουμε σε έναν ξεκάθαρο νικητή, νέα δεδομένα αναφέρουν πως το ρωσικό υπερσύγχρονο τζετ έχει κάποια πλεονεκτήματα έναντι του αόρατου δολοφόνου του Πενταγώνου.
F-22 εναντίον Su-35
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το Sukhoi Su-35 είναι ένα προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος εναέριας υπεροχής πολλαπλών ρόλων που αναπτύχθηκε με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό του Su-27 Flanker. Αποκαλείται Flanker-E από το ΝΑΤΟ και είναι ευρέως γνωστό για την ικανότητά του να πραγματοποιεί εντυπωσιακούς ελιγμούς με υψηλή ταχύτητα.
Από την άλλη το F-22 Raptor είναι το καμάρι της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας. Είναι ουσιαστικά ένα F-35 με έμφαση στις αερομαχίες, ωστόσο για τις ΗΠΑ είναι τόσο σημαντικό στοιχείο που αποφάσισαν να μην το εξάγουν σε καμία χώρα, ακόμη και σύμμαχο. Είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο σύγχρονα τακτικά πολεμικά αεροσκάφη που έχουν αναπτυχθεί ποτέ. Είναι ευκίνητο, έχει μεγάλο βεληνεκές και πολύ χαμηλή παρατηρησιμότητα (δηλαδή υψηλό επίπεδο stealth).
Το Raptor, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το 2005, λέγεται πως μπορεί να πλήξει οποιοδήποτε εχθρικό αεροσκάφος πριν προλάβει αυτό να το εντοπίσει στα ραντάρ του. Αυτό φυσικά το καταφέρνει με την προηγμένη τεχνολογία stealth του.
Το Su-35 από την άλλη σχεδιάστηκε ειδικά για αερομαχίες (και όχι ως stealth τζετ) για αυτό και διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ πυρός από το F-22, τα όπλα του οποίου αποθηκεύονται σε εσωτερικές εσοχές.
Πού Χάνει το Raptor;
Η The EurAsian Times με την βοήθεια του αμυντικού ειδικού Alex Lockie κατέληξε στο συμπέρασμα πως σε μάχη σώμα με σώμα το F-22 θα βρίσκονταν σε μειονεκτική θέση απέναντι σε ένα ρωσικό Su-35 διότι πρώτον το τζετ της Μόσχας έχει βαρύτερο οπλισμό και δεύτερον το αμερικανικό τζετ δεν διαθέτει τεχνολογία IRST.
Η τεχνολογία IRST είναι ουσιαστικά ένα σύστημα υπέρυθρης αναζήτησης και εντοπισμού, το οποίο η αμερικανική πολεμική αεροπορία δεν πρόσθεσε στο F-22 εξαιτίας προϋπολογιστικού περιορισμού. Για τον ίδιο λόγο το μαχητικό δεν διαθέτει ραντάρ στα «μάγουλά» του, δηλαδή στην δεξιά ή στην αριστερή πλευρά του μπροστινού τμήματος της ατράκτου του.
Το Su-35 είναι εξοπλισμένο με όλα αυτά τα συστήματα -αν όχι ακόμη περισσότερα- και κατ' επέκταση σε ένα σενάριο ενός εναντίον ενός μεταξύ των δύο αυτών αεροσκαφών το καλύτερο που θα είχε να κάνει το F-22 θα ήταν να παραμείνει πέρα του οπτικού ορίζοντα (beyond visual range) του Su-35.