ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Δεν λογαριάζουν κανένα οι Τούρκοι! Η ΜΙΤ άπλωσε τα "πλοκάμια της" στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ! -Στόχος ιδιωτικό κολλέγιο και ο Ιμάμης Γκιουλέν

Η Τουρκική υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ) είναι γνωστό ότι από το 2016 και μετά, έχει διευρύνει κατά πολύ τον κύκλο επιχειρήσεών της στο εξωτερικό, στοχεύοντας  κυρίως υποστηρικτές του Φετουλαχί Γκιουλέν, τον οποίο θεωρεί ως υπεύθυνο  για το πραξικόπημα κατά του Προέδρου Ερντογάν.

Ωστόσο φαίνεται ότι την τελευταία τριετία η εν λόγω υπηρεσία άπλωσε τα πλοκάμια της στις ΗΠΑ στην πολιτεία της Πενσυλβάνια, όπου φυλάσσεται από τους Αμερικανούς σύμφωνα με ανοικτές πηγές ο Γκιουλέν.

Στο στόχαστρο της ΜΙΤ ιδιωτικό κολλέγιο στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ

Αυτό διαφαίνεται από σχετικό άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ με τίτλο, "Τουρκικές μυστικές υπηρεσίες κατασκόπευαν μεταπτυχιακό σχολείο σε αμερικανικό έδαφος" , όπου αναφέρει τα παρακάτω:  

"Ένα ιδιωτικό Πανεπιστήμιο  που προσφέρει μεταπτυχιακό στις Ισλαμικές σπουδές στην πολιτεία της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, μαζί με το διοικητικό και διδακτικό του προσωπικό, βρέθηκε στο στόχαστρο του τουρκικού δικτύου πληροφοριών μεταξύ 2020 και 2023, όπως αποκαλύπτεται από εμπιστευτικά έγγραφα που εξασφάλισε το Nordic Monitor.

Τα έγγραφα, με ημερομηνία 4 Ιανουαρίου και υπογεγραμμένα από έναν αρχηγό της αστυνομίας στην Άγκυρα, αποκαλύπτουν ότι Τούρκοι κατάσκοποι έχουν συγκεντρώσει πληροφορίες για το "Respect Graduate School", ένα ιδιωτικό σχολείο που βρίσκεται στην πόλη της Βηθλεέμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η περιεκτική έκθεση πληροφοριών αποκαλύπτει ότι 86 άτομα, συμπεριλαμβανομένων πολιτών των ΗΠΑ και κατοίκων που συνδέονται με το σχολείο, είχαν προφίλ και ότι οι προσωπικές τους πληροφορίες διαβιβάστηκαν στην Τουρκία.

Αιτία ο διαθρησκευτικός διάλογος που προωθεί και η πιθανή σχέση του  με τον Γκιουλέν

Το σχολείο, το οποίο προσφέρει μεταπτυχιακό στις ισλαμικές σπουδές, τράβηξε την προσοχή της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών, εν μέρει λόγω της έμφασης που έδωσε στη διαθρησκειακή διδασκαλία και τα προγράμματα διαλόγου.

Αυτή η εστίαση, που έγινε αντιληπτή ως απειλή για το Ισλάμ από την πολιτική ισλαμιστική κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε το ίδρυμα στόχο για έλεγχο πληροφοριών.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει επικρίνει δημόσια τις προσπάθειες για διαθρησκευτικό διάλογο στο παρελθόν, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος μεταξύ Ισλάμ και Χριστιανισμού.

Αυτή η άποψη εκφράστηκε σε μια ξενοφοβική ομιλία που εκφώνησε σε βουλευτές στο Πακιστανικό κοινοβούλιο τον Νοέμβριο του 2016 κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στη χώρα.

Κατά καιρούς, οι εισαγγελείς ανέφεραν τη συμμετοχή σε διαθρησκειακό διάλογο με Εβραίους και Χριστιανούς ως ποινικό αποδεικτικό στοιχείο όταν απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον κυβερνητικών επικριτών.

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα βρίσκεται σε κατηγορητήριο που υποβλήθηκε σε ανώτατο ποινικό δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Μαρτίου 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η σύγκρουση Ερντογάν- Γκιουλέν

Σε αυτή την υπόθεση, οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι το κίνημα Γκιουλέν, μια ομάδα που αντιτίθεται στην κυβέρνηση Ερντογάν, είχε προβεί σε διάλογο με εβραϊκές και χριστιανικές οργανώσεις παγκοσμίως αντί να εμπλέκονται με μουσουλμανικές και τουρκικές οντότητες.

Ένα άλλο παράδειγμα αυτού φαίνεται σε ένα κατηγορητήριο που κατατέθηκε το 2015 κατά του Φετουλάχ Γκιουλέν, του Τούρκου μουσουλμάνου λόγιου που κατοικεί στη βορειοανατολική Πενσυλβάνια και ενέπνευσε το κίνημα.

Το κατηγορητήριο απαριθμούσε τη συνάντηση του Γκιουλέν με τον Πάπα το 1998 στο Βατικανό ως ποινικό αποδεικτικό στοιχείο.

Ο Γκιουλέν ήταν στόχος της κυβέρνησης Ερντογάν από το 2013, όταν κατηγορήθηκε ότι βρίσκεται πίσω από έρευνες διαφθοράς που ενοχοποιούσαν τον Ερντογάν, την οικογένειά του και τους πολιτικούς και επιχειρηματικούς του συνεργάτες.

Οι έρευνες αποκάλυψαν πώς η κυβέρνηση Ερντογάν διευκόλυνε κρυφά προγράμματα ξεπλύματος χρήματος μέσω τουρκικών τραπεζών, διοχετεύοντας ιρανικά κρατικά κεφάλαια κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων.

Αποκάλυψαν επίσης την προσωπική εμπλοκή του Ερντογάν στη βοήθεια ενός κάποτε χρηματοδότη της Αλ Κάιντα, του Σαουδάραβα υπηκόου Γιασίν αλ-Κάντι, ο οποίος είχε τεθεί για ένα χρονικό διάστημα τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τον ΟΗΕ υπό καθεστώς κυρώσεων.

Ο Ερντογάν εκτροχίασε τις υποθέσεις διαφθοράς, διασφαλίζοντας την απελευθέρωση όλων των υπόπτων, ενώ τιμώρησε τους ανακριτές, τους εισαγγελείς και τους δικαστές που εμπλέκονταν στην αποκάλυψη εκτεταμένων σχεδίων δωροδοκίας.

Ταυτόχρονα, ξεκίνησε καταστολή του κινήματος Γκιουλέν, το οποίο επέκρινε την κυβέρνησή του για διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της εκτεταμένης διαφθοράς εντός της κυβέρνησης και της υποστήριξης της Τουρκίας σε ριζοσπαστικές τζιχαντιστικές ομάδες στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Μέρος του λόγου που το "Respect Graduate School" έγινε στόχος Τούρκων πρακτόρων ήταν η υποτιθέμενη σχέση του με το κίνημα Γκιουλέν.

Τι δείχνουν τα εμπιστευτικά έγγραφα και ο ρόλος του τουρκικού ΥΠΕΞ

Τα εμπιστευτικά έγγραφα υποδηλώνουν ότι οι πληροφορίες σχετικά με το σχολείο συγκεντρώθηκαν από το "Institution V", μια κωδική ονομασία που πιστεύεται ότι αναφέρεται στη Διεύθυνση Ασφάλειας και Έρευνας του Υπουργείου Εξωτερικών, επίσης γνωστή ως τμήμα πληροφοριών (Araştırma ve Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü στα τουρκικά), μυστικό τμήμα κατασκοπείας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Προφανώς, το υπουργείο Εξωτερικών ήταν ανήσυχο για μια πιθανή διαρροή των εγγράφων και τις πιθανές επιπτώσεις της στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, συμμάχου του ΝΑΤΟ.

Κατά συνέπεια, αντί να ονομαστεί ρητά η πηγή, χρησιμοποιήθηκε μια κωδική ονομασία για το τμήμα πληροφοριών του υπουργείου Εξωτερικών.

Επί του παρόντος, το τμήμα επιβλέπεται από τη Fatma Ceren Yazgan, επί μακρίν πράκτορα της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT, η οποία διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία προφίλ Τούρκων πρεσβευτών και διπλωματών, οδηγώντας τελικά στην απομάκρυνση του 1/3 των Τούρκων διπλωματών από το ΥΠΕΞ της χώρας της.

Ο Χακάν Φιντάν, ο προηγούμενος κατάσκοπος, διόρισε την Γιαζγκάν να ηγηθεί του τμήματος μετά την ανάληψη του ρόλου του υπουργού Εξωτερικών το καλοκαίρι του 2023.

Η διυπηρεσιακή διαδρομή των εγγράφων αποκαλύπτει ότι η Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας (Emniyet) διεξήγαγε πρόσθετες έρευνες σε άτομα των οποίων τα ονόματα δόθηκαν από Τούρκους διπλωμάτες, υποβάλλοντάς τους σε ποινικές έρευνες με βάση κατασκευασμένους ισχυρισμούς.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, η αστυνομία διεξήγαγε ελέγχους ιστορικού σε 85 άτομα από την ομάδα ατόμων που παρακολουθούσαν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες λόγω της σχέσης τους με το "Respect Graduate School".

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν περαιτέρω ότι η παρακολούθηση πραγματοποιήθηκε από το 2020 έως το 2023.

Οι δραστηριότητες πληροφοριών του υπουργείου Εξωτερικών έχουν αυξηθεί παγκοσμίως από τότε που ο Φιντάν, πρώην επικεφαλής της διαβόητης τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT, ανέλαβε την κορυφαία διπλωματική θέση.

Χάνοντας λίγο χρόνο, ο Φιντάν ενορχήστρωσε μια ταχεία μετατροπή της τουρκικής διπλωματικής υπηρεσίας σε εκτεταμένο μηχανισμό συλλογής πληροφοριών και διεξαγωγής κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων σε ξένες χώρες.

Ο Φιντάν, ένας φιλοϊρανός ισλαμιστής, ενσωμάτωσε επίσης πολλά άτομα από την υπηρεσία πληροφοριών στην υπηρεσία του εξωτερικού, τοποθετώντας τα  σε στρατηγικές- βασικές θέσεις εντός του υπουργείου."

Η ώσμωση Τουρκικού ΥΠΕΞ-ΜΙΤ επί Φιντάν

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι το Τουρκικό ΥΠΕΞ και η ΜΙΤ βρίσκονται σε ώσμωση, γεγονός που μετουσιώνεται στον παραγκωνισμό Τούρκων διπλωματών καριέρας οι οποίοι δεν είναι πιστοί στο καθεστώς Ερντογάν.

Αυτοί  είτε  αντικαθίστανται από άλλους διπλωμάτες που έχουν το συγκεκριμένο προσόν είτε από άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης του Ερντογάν, τους οποίους έχει ξεψαχνίσει νωρίτερα ο Φιντάν.

Τέλος η διενέργεια κατασκοπείας  από την ΜΙΤ και δή στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, τόπος που σχετίζεται με τον Γκιουλέν τον οποίο ο Ερντογάν έχει θέσει ως τον Νο1 στόχο του, ενδεχομένως σχετίζεται με τον διαθρησκευτικό διάλογο που προωθεί το Αμερικανικό  Κολλέγιο, ωστόσο μπορεί να γινόταν αναγνώριση προσωπικού αυτού προκειμένου η τουρκική υπηρεσία Πληροφοριών να προβεί σε στρατολόγηση κάποιου ή κάποιων από το προσωπικό αυτού, ώστε να διεισδύσει στο εσωτερικό του, σε μια προσπάθεια να ακουμπήσει τον ίδιο τον Γκιουλέν.

Σε όποια των περιπτώσεων αναμένεται να πέσει "βαρύς πέλεκυς" από τις ΗΠΑ.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...