Παρόλη την μεγάλη ένταση που επικρατεί εδώ και καιρό στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας κυρίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, εντούτοις οι δύο υπερδυνάμεις σε ορισμένα θέματα εξέχουσας σημασίας όπως είναι τα πυρηνικά όπλα, επιχειρούν να βρούν λύσεις κοινής αποδοχής.
Πρόταση ΗΠΑ σε Ρωσία για έλεγχο των Πυρηνικών όπλων
Συγκεκριμένα η Ρωσία δήλωσε την Τετάρτη ότι θα μελετήσει τις προτάσεις των ΗΠΑ για επανέναρξη του διαλόγου για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, αλλά θα τις απορρίψει αν η Ουάσιγκτον συνεχίσει την «εχθρική» στάση της έναντι της Μόσχας.
Οι ΗΠΑ και η Ρωσία συνήθιζαν να επιθεωρούν τακτικά η μία τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της άλλης και να περιορίζουν τις πυρηνικές κεφαλές τους βάσει της συνθήκης New START, αλλά η Μόσχα ανέστειλε την εφαρμογή της συνθήκης τον Φεβρουάριο εν μέσω εντάσεων για την Ουκρανία.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ότι η Μόσχα έλαβε ένα άτυπο υπόμνημα από τις ΗΠΑ που ζητούσε ανανέωση του διαλόγου, αλλά ότι προς το παρόν δεν συζητούνται συνομιλίες.
Οι Ρωσικές ενστάσεις
«Οι ΗΠΑ προτείνουν να τεθεί ο διάλογος για τη στρατηγική σταθερότητα και τον έλεγχο των όπλων σε συστηματική βάση, απομονωμένα από όλα όσα συμβαίνουν», είπε ο Ριάμπκοφ.
«Δεν είμαστε έτοιμοι για αυτό», πρόσθεσε.
«Είναι απλά αδύνατο να επιστρέψουμε στον διάλογο για τη στρατηγική σταθερότητα, συμπεριλαμβανομένου του New START... χωρίς αλλαγές στη βαθιά, θεμελιωδώς εχθρική πορεία των Ηνωμένων Πολιτειών προς τη Ρωσία», είπε.
Είπε ότι η Μόσχα μελετά τις προτάσεις της Ουάσιγκτον με «ήρεμο τρόπο» και ότι θα απαντήσει σε εύθετο χρόνο.
Τι προτείνουν Ρώσοι βουλευτές- Η στάση του Πούτιν
Τα σχόλια του Ριάμπκοφ ήρθαν καθώς Ρώσοι βουλευτές πρότειναν νομοσχέδιο που ανακαλούσε την επικύρωση από τη Μόσχα της Συνθήκης για την Ολοκληρωμένη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών, εγκαταλείποντας μια συμφωνία ορόσημο που απαγορεύει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων.
Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα επικαλεστεί το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας από τότε που ξεκίνησε εχθροπραξίες κατά της Ουκρανίας πέρυσι, πυροδοτώντας δυτικές κατηγορίες για απερίσκεπτη πυρηνική ρητορική.
Η νέα START, η τελευταία εναπομείνασα διμερής συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, θα λήξει τον Φεβρουάριο του 2026 και οι σχέσεις μεταξύ των δύο δεν έχουν δείξει σημάδια βελτίωσης.
Πέρυσι, ο Πούτιν είπε ότι «δεν μπλοφάρει» σχετικά με την ετοιμότητά του να χρησιμοποιήσει καταστροφικά όπλα σε περίπτωση που η Ρωσία αντιμετωπίσει μια υπαρξιακή απειλή και νωρίτερα αυτόν τον μήνα σκέφτηκε την επανέναρξη πραγματικών πυρηνικών δοκιμών.
Που το πάνε οι ΗΠΑ;
Την 1η Ιουνίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες σταμάτησαν να διαβιβάζουν πληροφορίες στη Ρωσική Ομοσπονδία σχετικά με το καθεστώς και τη θέση των στρατηγικών όπλων τους που καλύπτονται από τη Συνθήκη START.
Αλλά, προφανώς, οι Αμερικανοί θέλουν να φέρουν αυτή την κατάσταση σε κάποιο είδος διαπραγματευτικής κατεύθυνσης, αποφεύγοντας μια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών.
Ταυτόχρονα, είναι πιθανό η φράση «στρατηγική σταθερότητα» να σημαίνει επίσης ένα ευρύτερο φάσμα θεμάτων.
Εκτίμησή μας είναι ότι η Ουάσιγκτον αντιλαμβάνεται πως "ανοιγμένη" σε δύο πλέον πολέμους σε Ουκρανία και Ισραήλ, διαχέει πολύτιμους στρατιωτικούς και οικονομικούς πόρους που χρειάζεται στην αντιπαράθεσή της με την Κίνα, η οποία αμφισβητεί ολοένα και περισσότερο την Παγκόσμια κυριαρχία της.
Κατά συνέπεια θα πρέπει σταδιακά να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ρωσία, αποφεύγοντας σε πρώτο χρόνο μια νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών και στη συνέχεια τερματίζοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία.