ΗΠΑ

Δεν συμφωνούν όλοι με τον Μπάιντεν! Παραιτήθηκε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συνεχιζόμενη αποστολή όπλων στο Ισραήλ

Ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο γραφείο που επιβλέπει τις μεταφορές όπλων παραιτήθηκε αυτήν την εβδομάδα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να συνεχίσει να στέλνει όπλα και πυρομαχικά στο Ισραήλ, καθώς πολιορκεί τη Λωρίδα της Γάζας στον πόλεμο με τη Χαμάς.

Στην επιστολή παραίτησής του, ο Τζος Πολ, ο οποίος για περισσότερα από 11 χρόνια κατείχε θέση διευθυντή τμήματος στο Γραφείο Πολιτικών-Στρατιωτικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι η «τυφλή υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν μόνο προς τη μία πλευρά» οδηγεί σε αποφάσεις πολιτικής που είναι «κοντόφθαλμες, καταστροφικές, άδικες και αντιφατικές με τις ίδιες τις αξίες που ενστερνιζόμαστε δημόσια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


«Η αντίδραση του Ισραήλ, και μαζί η αμερικανική υποστήριξη τόσο γι’ αυτή την αντίδραση όσο και για το status quo της κατοχής, δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε περισσότερα και βαθύτερα δεινά τόσο για τον ισραηλινό όσο και για τον παλαιστινιακό λαό» έγραψε, προσθέτοντας: «Φοβάμαι ότι επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη που κάναμε τις προηγούμενες δεκαετίες και αρνούμαι να συμμετέχω πλέον σε κάτι τέτοιο».

Σε συνέντευξή του, ο κ. Πολ είπε ότι ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας (μιας περιοχής δύο εκατομμυρίων κατοίκων) από το Ισραήλ χωρίς νερό, τρόφιμα, ιατρική περίθαλψη και ηλεκτρισμό θα έπρεπε κανονικά να ενεργοποιήσει την προστασία που παρέχουν ομοσπονδιακοί νόμοι, οι οποίοι δημιουργήθηκαν για να κρατούν τα αμερικανικά όπλα μακριά από τα χέρια των παραβατών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Όμως αυτές οι νομικές δικλίδες ασφαλείας δεν λειτουργούν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Το πρόβλημα με όλες αυτές τις διατάξεις είναι ότι επαφίεται στην εκτελεστική εξουσία να αποφασίσει εάν όντως έχουν σημειωθεί παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε ο κ. Πολ. «Η απόφαση δεν λαμβάνεται από κάποια ακομμάτιστη ακαδημαϊκή οντότητα και δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για τον πρόεδρο να πάρει μια οποιαδήποτε σχετική απόφαση».

Το γραφείο Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο το βράδυ της Τετάρτης.

Διάγγελμα του Μπάιντεν κατά Πούτιν και Χαμάς

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν το «κοινό» πως θέλουν να «αφανίσουν» δημοκρατίες, δήλωσε χθες Πέμπτη το βράδυ (τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας) ο Τζο Μπάιντεν σε διάγγελμά του προς τους Αμερικανούς, αναγγέλλοντας πως θα ζητήσει σήμερα το Κογκρέσο να εγκρίνει «κατεπειγόντως» τη χρηματοδότηση βοήθειας των ΗΠΑ στο Ισραήλ και στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ θα εξασφαλίσουν εγγυήσεις για την ασφάλειά τους «για γενιές» βοηθώντας τις δυο εμπόλεμες χώρες, επέμεινε ο αμερικανός πρόεδρος στο σπάνιο διάγγελμα από τον Λευκό Οίκο.

«Η Χαμάς και ο Πούτιν αντιπροσωπεύουν διαφορετικές απειλές, αλλά έχουν κοινό τούτο: θέλουν και οι δύο να αφανίσουν εντελώς μια γειτονική δημοκρατία», είπε ο ογδοντάρης Δημοκρατικός κάπου 20 ώρες μετά την επιστροφή του από το Τελ Αβίβ, όπου διαβεβαίωσε τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου πως η Ουάσιγκτον στέκει στο πλευρό της χώρας του.

Για αυτό θα ζητήσει, ήδη από σήμερα, το Κογκρέσο να εγκρίνει «με κατεπείγουσα διαδικασία» χρηματοδότηση γα τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στο Ισραήλ και στην Ουκρανία, «σημαντικών εταίρων μας», τόνισε.

Με το διάγγελμα αυτό, μόλις το δεύτερο που απηύθυνε στους Αμερικανούς από το λεγόμενο «Resolute Desk», ο Τζο Μπάιντεν, υποψήφιος για την επανεκλογή του, ήθελε να πείσει τους αντιπάλους του στην αμερικανική δεξιά και τους ψηφοφόρους, που μοιάζουν να έχουν κουραστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ότι είναι ανάγκη να εγκριθεί πελώριο πακέτο βοήθειας στην ισραηλινή και στην ουκρανική κυβέρνηση.

Συνδέοντας την υπεράσπιση του Ισραήλ με αυτή της Ουκρανίας, ελπίζει πως θα μπορέσει να δημιουργήσει τη συναίνεση που λείπει ως τώρα στο Κογκρέσο, για να εξασφαλίσει περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.

Πηγή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς στην κυβέρνησή του είπε πως το αίτημα προς το Κογκρέσο θα περιλαμβάνει 60 δισεκ. για την Ουκρανία και 14 δισεκ. δολάρια για το Ισραήλ.

Ακόμη, θα ζητηθούν 10 δισεκ. δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια, 14 δισεκ. για την ασφάλεια των συνόρων με το Μεξικό και 7 δισεκ. για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, ιδίως για την Ταϊβάν, κατά την ίδια πηγή.

Περίπου το μισό από το ποσό για την Ουκρανία θα διατεθεί για την αντικατάσταση και την πλήρωση αποθεμάτων του αμερικανικού στρατού, πάντα κατά την πηγή του Ρόιτερς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...