Είναι γεγονός ότι o πόλεμος στην Ουκρανία και οι Διεθνείς εξελίξεις γενικότερα, προκάλεσαν επιτάχυνση των διαδικασιών RMA (revolution in military affairs) από τις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσουν την σύμπραξη Ρωσίας-Κίνας για αμφισβήτηση της Παγκόσμιας κυριαρχίας τους.
Έτσι νέα οπλικά συστήματα με πρωτοποριακή τεχνολογία μπήκαν στο απόθεμα των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, όπως αναφέρει σε άρθρο του Διεθνές ΜΜΕ με τίτλο, "Game Changer"- Ο στρατός των ΗΠΑ έλαβε νέο όπλο λέιζερ υψηλής τεχνολογίας", όπου επισημαίνει τα ακόλουθα:
"Ο στρατός των ΗΠΑ έκανε το ντεμπούτο του σε μια νέα τεχνολογία αυτό το φθινόπωρο, καθώς το 4ο Τάγμα του 60ου Σύνταγματος Πυροβολικού Αεράμυνας (4/60ο Τάγμα) έλαβε το σύστημα Directed Energy Maneuver-Short Range Air Defense, ή DE M-SHORAD.
Μετά από εκπαίδευση με παρόμοια συστήματα το περασμένο φθινόπωρο, το 4/60ο τάγμα συνεργάστηκε με την ομάδα πρωτοτύπων DE M-SHORAD αυτόν τον Μάρτιο για να εκπαιδευτεί στο σύστημα.
Μετά την πρόσφατη παράδοση, το 4-60ο τάγμα θα συνεχίσει να εκπαιδεύεται και να αξιολογεί τον νέο εξοπλισμό καθώς ο Στρατός εργάζεται για την ανάπτυξη αυτού του συστήματος.
DE M-SHORAD
Τι είναι αυτή η νέα τεχνολογία και πώς λειτουργεί; Το μακρύ του όνομα διαψεύδει μια σχετικά απλή εξήγηση, ότι είναι ένα όπλο αεράμυνας με λέιζερ.
Όπως συνεχίζει να δείχνει η σύγκρουση στην Ουκρανία, μερικοί από τους πιο οικονομικά αποδοτικούς στρατηγικούς βομβαρδισμούς περιλαμβάνουν drones καμικάζι μιας χρήσης. Σε σύγκριση με έναν στόλο βομβαρδιστικών ή κατευθυνόμενων πυραύλων, αυτά τα drones είναι απίστευτα φθηνά. Είναι επίσης πιο δύσκολο να εντοπιστούν από τα παραπάνω όπλα.
Η καταστροφή τους απαιτεί συνήθως την κατανάλωση πολλών αντιαεροπορικών βλημάτων ή πολλαπλών πυραύλων αεράμυνας.
Το DE M-SHORAD μπορεί να καταστρέψει τα εισερχόμενα αεροπορικά όπλα, όπως τα drones καμικάζι χρησιμοποιώντας λέιζερ, γεγονός που συνιστά μια πολύ φθηνότερη λύση.
Όπως είπε ο Damon Templet, επικεφαλής λογισμικού για το έργο: «Κοστίζει περίπου ένα γαλόνι καυσίμου ντίζελ για να καταστρέψεις ένα μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα με το DE. Συγκρίνετε αυτό με την εκτόξευση πυραύλων τεράστιου κόστους σε δολάρια εναντίον ενός drone αξίας μόλις 2.000 δολαρίων».
Το σύστημα είναι τοποθετημένο εξ ολοκλήρου σε Τεθωρακισμένο όχημα Stryker, χωρίς να χρειάζεται ρυμουλκούμενο ή άλλα οχήματα υποστήριξης ή υλικοτεχνικής υποστήριξης. Αυτό μειώνει σημαντικά τον υλικοτεχνικό φόρτο, καθιστώντας το σύστημα πολύ πιο βιώσιμο για κινητές μονάδες.
Όπλα άμυνας λέιζερ -Πρόγραμμα (SDI)
Τα όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας δεν είναι νέο φαινόμενο. Ξεκινώντας με την Πρωτοβουλία Στρατηγικής Άμυνας (SDI) της δεκαετίας του 1980, το Υπουργείο Άμυνας επιδιώκει εδώ και καιρό να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο.
Το πρόγραμμα SDI, το οποίο προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει λέιζερ για να καταστρέψει τους εισερχόμενους πυρηνικούς πυραύλους, τερματίστηκε επειδή η τεχνολογία της εποχής δεν ήταν σε θέση να παράγει ένα λέιζερ αρκετά ισχυρό για να καταστρέψει τα ICBM που πετούν ψηλά.
Το νέο σύστημα έχει ήδη αποδειχθεί ικανό να καταστρέψει drones σε μια περιοχή δοκιμών στη Yuma της Αριζόνα. Η κατάρριψη δεν είναι τόσο δραματική όσο θα έδειχνε μια ταινία επιστημονικής φαντασίας. Δεν υπήρχαν φωτεινές κόκκινες δέσμες φωτός ή μεγάλες εκρήξεις. Αντίθετα, η δέσμη που εκπέμπεται από το DE M-SHORAD δεν βρίσκεται εντός του ορατού φάσματος και δεν παράγει ήχο, εστιάζοντας απλώς στον στόχο και αναγκάζοντάς τον να πέσει από τον ουρανό, πιθανότατα υπερφορτώνοντας τα ηλεκτρικά του συστήματα.
Στρατιωτική Καινοτομία
Καθώς το 4/60ο τάγμα συνεχίζει να συνεργάζεται με το DE M-SHORAD, οι αναλυτές θα παρακολουθήσουν με ανυπομονησία την απόδοσή του και την ενσωμάτωσή του στο τακτικό δόγμα του Στρατού. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ήδη προκαλέσει αλλαγές στις διαδικασίες και καινοτομίες στα οπλικά συστήματα. Η παράδοση του DE M-SHORAD είναι στην τέλεια χρονική στιγμή για να επωφεληθείτε από τα διδάγματα που αντλήθηκαν.
Συμπέρασμα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι ο στρατός των ΗΠΑ ανέπτυξε με επιτυχία το DE M-SHORAD το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο από ένα όπλο αεράμυνας με λέιζερ, βρίσκοντας έτσι μια φθηνή και αξιόπιστη λύση στην αντιμετώπιση των εχθρικών drones, αποφεύγοντας παράλληλα την κατανάλωση των πανάκριβων πυραύλων αντιαεροπορικής άμυνας.
Εκτίμησή μας είναι ότι ενσωμάτωσή του DE M-SHORAD στον στρατό των ΗΠΑ αρχικά και στη συνέχεια η απόκτησή του από χώρες του ΝΑΤΟ, θα αποτελέσουν στην πραγματικότητα "Game Changer" στις σύγχρονες στρατιωτικές επιχειρήσεις και στους μελλοντικούς πολέμους.
Το γεγονός ότι το εν λόγω σύστημα είναι τοποθετημένο εξ ολοκλήρου σε Τεθωρακισμένο όχημα Stryker, χωρίς να χρειάζεται ρυμουλκούμενο ή άλλα οχήματα υποστήριξης ή υλικοτεχνικής υποστήριξης, καθιστά το σύστημα βιώσιμο για διεξαγωγή σύγχρονων στρατιωτικών επιχειρήσεων και ελιγμών από άρματα μάχης -ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ, δημιουργώντας μια ισχυρότατη αντιαεροπορική ασπίδα προστασίας τους.
Τέλος σημαντικότατο γεγονός είναι ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν αντίμετρα ηλεκτρονικού πολέμου εναντίον του, τουλάχιστον από ότι είναι ήδη γνωστό μέχρι τώρα, ενώ αναμένουμε να εφαρμοστεί κατά επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών - χερσαίων και θαλάσσιων στόχων, αλλάζοντας την φύση διεξαγωγής του πολέμου ριζικά , αλλά και την αμυντική βιομηχανία παγκοσμίως.