ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

FOREIGN POLICY: "Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις ορόσημα στην Τουρκία"-Οι σχέσεις των δύο χωρών σε νέα κρίση λόγω Ρωσίας

Είναι γνωστό ότι το FOREIGN POLICY αποτελεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, κύριο εκφραστή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ  σε μια σειρά Διεθνών θεμάτων αλλά και εξελίξεων που έπονται, γεγονός που προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στις απόψεις-αναλύσεις του.

Σε άρθρο του αναφορικά με τις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις με τίτλο ,"Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις ορόσημα στην Τουρκία", επισημαίνει τα ακόλουθα κατά την εκτίμησή μας κύρια σημεία:

Ακόμη και οι Σύμμαχοι δεν έχουν ανοσία

"Σε μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και το Υπουργείο Εξωτερικών επέβαλαν κυρώσεις σε πέντε τουρκικές εταιρείες καθώς και σε έναν Τούρκο υπήκοο την Πέμπτη, επειδή φέρεται ότι βοήθησαν τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν κατηγόρησε αυτές τις ναυτιλιακές εταιρείες ότι επισκευάζουν πλοία που συνδέονται με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και μεταφέρουν ρωσικά αγαθά που έχουν στρατιωτικές εφαρμογές, όπως drones και αισθητήρες.

Οι κυρώσεις αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας που ανακοινώθηκε την Πέμπτη με σκοπό να εξουθενώσει την οικονομία, την ενέργεια και τον στρατιωτικό τομέα της Μόσχας.

Περισσότεροι από 150 στόχοι, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ρωσίας καθώς και εταιρειών στην Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Γεωργία, είναι μεταξύ των οντοτήτων που έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Το πακέτο κυρώσεων είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν επιβληθεί ποτέ από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ στην ιστορία.

«Η Ρωσία προσπαθεί να "τρέξει" μια οικονομία πλήρους παραγωγής εν καιρώ πολέμου και είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει αυτό με μυστικές,  αγορές μικρών παρτίδων εξοπλισμού από διάφορα μέρη σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Τζέιμς Ο' Μπράιαν, επικεφαλής του Γραφείου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. του συντονισμού των κυρώσεων.

«Σκοπός της δράσης είναι να περιοριστεί η αμυντική παραγωγική ικανότητα της Ρωσίας και να μειωθεί η ρευστότητα πληρώνοντας για τον πόλεμό της».

Αλλά επιβάλλοντας κυρώσεις σε κορυφαίες τουρκικές εταιρείες για φερόμενη συμμαχία με τη Ρωσία, η Ουάσιγκτον ασκεί πρόσθετη πίεση στην ήδη δύσκολη σχέση της με την Άγκυρα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει παίξει εδώ και πολύ καιρό μια λεπτή πράξη εξισορρόπησης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των άλλων δυτικών συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, και αυτό έχει γίνει πιο περίπλοκο μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ενώ η Τουρκία παρείχε στην Ουκρανία όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό, η Άγκυρα διατηρεί επίσης δεσμούς, μεταξύ άλλων στο εμπόριο, με τη Μόσχα.

Ωστόσο, αυτοί οι δεσμοί είναι επίσης τεταμένοι τώρα. Η Άγκυρα ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων το 2022 για τη θέσπιση της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία επέτρεψε σε ζωτικής σημασίας αποστολές τροφίμων να διέρχονται από τη Μαύρη Θάλασσα χωρίς φόβο επίθεσης.

Η απόφαση του Κρεμλίνου, ωστόσο, να αποχωρήσει από τη συμφωνία τον Ιούλιο, έπληξε τις σχέσεις του με την Τουρκία.

Αυξήσεις επιτοκίων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αύξησε τα επιτόκια για 10η συνεχή φορά την Πέμπτη, σημειώνοντας επίπεδα ρεκόρ, καθώς η ήπειρος μάχεται με τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Στο 4%, αυτό είναι το υψηλότερο επιτόκιο της τράπεζας από την καθιέρωση του ευρώ το 1999. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η απόφαση της Πέμπτης θα είναι η τελευταία αύξηση των επιτοκίων στο άμεσο μέλλον. Πριν από την ανακοίνωση, τα επίπεδα πληθωρισμού αναμενόταν να διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στο 5,6% φέτος.

Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες για τα πιθανά μειονεκτήματα μιας τέτοιας στρατηγικής, με ορισμένους αναλυτές να φοβούνται ότι η πολύ υψηλή αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να ξεκινήσει μια ύφεση.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έσπευσε να διαψεύσει αυτές τις ανησυχίες. «Το κάνουμε αυτό όχι επειδή θέλουμε να επιβάλουμε μια ύφεση, αλλά επειδή θέλουμε να υπάρχει σταθερότητα τιμών για τους ανθρώπους που υφίστανται το μεγαλύτερο βάρος του πληθωρισμού», είπε."

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ διέρχονται μια νέα δοκιμασία, μετά τις κυρώσεις του Υπουργείου Οικονομικών της κυβέρνησης Μπάϊντεν σε πέντε τουρκικές εταιρείες καθώς και σε έναν Τούρκο υπήκοο, η οποία κατά την εκτίμησή μας θα βαρύνει  σημαντικά το ήδη αρνητικό κλίμα στις σχέσεις τους.

Σημειωτέον δε ότι παρά την προσέγγιση  Μπάϊντεν -Ερντογάν στην πρόσφατη Σύνοδο κορυφής του  ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, την δέσμευση αποδοχής εισόδου της Σουηδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία από τον Τούρκο Πρόεδρο  και την διασύνδεση του θέματος πώλησης των F-16 στην Τουρκία με αυτή από τον Αμερικανό Πρόεδρο, αφήνοντας να διαφανεί έτσι ότι επίκειται η πραγματοποίηση της από τις ΗΠΑ, τίποτε απο τα δύο δεν έχει συμβεί.

Για μεν την αποδοχή εισόδου της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ απαιτείται η έγκριση του Τουρκικού Κοινοβουλίου το οποίο θα συνέλθει το προσεχές χρονικό διάστημα, για δε την πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ, απαιτείται η έγκριση του Κογκρέσου.

Και τα δύο δεν φαίνεται εύκολο να υλοποιηθούν μετά τις  παραπάνω Αμερικανικές κυρώσεις προς τις Τουρκικές  ναυτιλιακές εταιρείες, ότι επισκευάζουν πλοία που συνδέονται με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και μεταφέρουν ρωσικά αγαθά που έχουν στρατιωτικές εφαρμογές, όπως drones και αισθητήρες, εγείροντας επιπλέον ενστάσεις του Κογκρέσου των ΗΠΑ δικαίως, για την διπρόσωπη και αφερέγγυα στάση της Τουρκίας έναντι των ΗΠΑ. 

Τέλος η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κακή τουρκική οικονομία

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ