Περίεργες καταστάσεις λαμβάνουν χώρα στις ΗΠΑ, όταν απόφαση με απόφαση δημοτικού Συμβουλίου επετράπη στην Μινεάπολη, η ανάκρουση από τον Μουεζίνη της μουσουλμανικής προσευχής από τα μεγάφωνα, 5 φορές την ημέρα, ενώ είναι γνωστό ότι ο χριστιανισμός τελεί υπό έναν ιδιότυπο παραγκωνισμό από όλες τις δημόσιες εκφάνσεις του αμερικανικού κράτους.
Συγκεκριμένα το Δημοτικό Συμβούλιο της Μινεάπολης ενέκρινε μια αλλαγή του διατάγματος για τον θόρυβο που θα επιτρέψει τη μετάδοση της ισλαμικής προσευχής από Μουεζίνηδες για πέντε καθημερινές προσευχές.
“Αυτή η ψηφοφορία έγραψε ιστορία, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που μια μεγάλη πόλη επέτρεψε τη μετάδοση αυτού του αριθμού μουσουλμανικών προσευχών σε μια μέρα.
Οι θρησκευτικοί ηγέτες εξήγησαν ότι το γεγονός ότι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού το κάνει ακόμη πιο ιδιαίτερο για τη μουσουλμανική κοινότητα και ελπίζουν ότι και άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους”, αναφέρει σχετικό άρθρο.
Ως απότοκο αυτής της απόφασης πολλοί εκτιμούν ότι θα κτιστούν και άλλα τζαμιά στην πόλη, μετά την ψήφιση του συμβουλίου για την αλλαγή ενός διατάγματος για τον θόρυβο.
«Για κάτι τόσο ιστορικό να γίνει τόσο εύκολο είναι ένα απίστευτα ισχυρό και μια απόδειξη του ποιοι είμαστε στην πόλη της Μινεάπολης», δήλωσε ο Jaylani Hussein, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Αμερικανικών Ισλαμικών Σχέσεων της Μινεσότα (CAIR-MN).
Το νέο διάταγμα διευρύνει τον αριθμό των καθημερινών κλήσεων που ένα τζαμί μπορεί να μεταδίδει δημόσια ένα κάλεσμα για προσευχή από τα μεγάφωνα από τρεις ή τέσσερις φορές την ημέρα σε πέντε, όλο το χρόνο.
Με την προηγούμενη διάταξη, οι πρωινές και μερικές φορές απογευματινές προσευχές αποκλείονταν από την δυνατότητα δημόσιας μετάδοσης, όταν οι μουσουλμάνοι προσεύχονταν πέντε φορές την ημέρα.
«Είναι πραγματικά σημαντικό για την πόλη να προσεγγίζει όλα τα ζητήματα από το πρίσμα της εξασφάλισης ίσης πρόσβασης για όλους τους ανθρώπους», δήλωσε η Aisha Chughtai, μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Μινεάπολης, σε μια συνεδρίαση της Πέμπτης.
Η απόφαση αυτή λοιπόν, όπως γίνεται απόλυτα κατανοητό θα είναι οδηγός και για τις υπόλοιπες πόλεις στις ΗΠΑ, στις οποίες ζουν Μουσουλμάνοι.
Οι πιστοί της καθολικής εκκλησίας στην Αμερική κατασκοπεύονταν από μυστικούς κυβερνητικούς πράκτορες
Την ίδια ακριβώς περίοδο, το FBI επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στους καθολικούς που ενδιαφέρονταν για την παραδοσιακή λατινική λειτουργία ως την ομάδα εντός της Εκκλησίας που φέρεται να είναι η πιο πιθανή να συμπαθεί βίαιες εξτρεμιστικές δραστηριότητες.
Τα έγγραφα δείχνουν επίσης, ωστόσο, ότι το FBI σχεδίαζε όχι μόνο να διεισδύσει σε παράτυπες παραδοσιακές οργανώσεις όπως η Κοινωνία του Αγίου Πίου Χ, αλλά και στην κυρίαρχη Εκκλησία.
Οι πράκτορες σχεδίαζαν επίσης να ασχοληθούν με "κύριες καθολικές ενορίες" και "ηγεσία της επισκοπής", όπως προκύπτει από ένα έγγραφο 18 σελίδων, το οποίο έχει υποστεί μεγάλη επεξεργασία.
Τουλάχιστον ένας πράκτορας στάλθηκε για να κατασκοπεύσει καθολικούς που εκκλησιάζονταν σε εκκλησίες και παρεκκλήσια στην περιοχή του Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια.
Οι αποκαλύψεις έγιναν από τον βουλευτή Τζιμ Τζόρνταν, R-Ohio, ο οποίος προεδρεύει της υποεπιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για την οπλοποίηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Σε απάντηση της έρευνάς του, το FBI έδωσε στην επιτροπή του ένα λογοκριμένο έγγραφο το οποίο αποκαλύπτει περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με τις επιχειρήσεις κατασκοπείας της υπηρεσίας σε καθολικούς.
Η επιτροπή ζήτησε την αποκάλυψη μετά τη διαρροή ενός εσωτερικού σημειώματος της 23ης Ιανουαρίου από το τμήμα του FBI στο Ρίτσμοντ, το οποίο ζητούσε τέτοιες επιχειρήσεις κατά των παραδοσιακών καθολικών κοινοτήτων, σύμφωνα με το Καθολικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το υπόμνημα, με τίτλο "Το ενδιαφέρον των βίαιων εξτρεμιστών με φυλετικά ή εθνοτικά κίνητρα για τη ριζοσπαστική-παραδοσιακή καθολική ιδεολογία παρουσιάζει σχεδόν σίγουρα νέες ευκαιρίες μετριασμού", ώθησε τον κ. Τζόρνταν να κλητεύσει το FBI για την πλήρη τεκμηρίωση μαζί με άλλες λεπτομέρειες για τις δραστηριότητες σε θρησκευτικές ομάδες από την υπηρεσία".
Υπενθυμίζουμε ότι σε μήνυμά του για το Πάσχα ο πρόεδρος των ΗΠΑ προχθές τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο ίδιος και η σύζυγός του αισθάνονται χαρά «για την Ανάσταση του Ιησού Χριστού και τον θρίαμβο του φωτός επί του σκότους» ενώ σε άλλο σημείο αναφερόμενος στους Ορθόδοξους Χριστιανούς αναφέρει ότι «κατά τη διάρκεια αυτής της ιερής περιόδου και των επόμενων ετών, προσβλέπουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για να οικοδομήσουμε έναν πιο δίκαιο και συμπονετικό κόσμο για όλα τα παιδιά του Θεού».
Τονίζεται ότι οι Ευαγγελιστές και οι βαπτιστές στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων αυτής της χώρας, οι οποίοι όμως συχνά πυκνά προειδοποιούν για την επέκταση του ακραίου Ισλάμ, και των φιλονικιών των ισλαμικών φατριών εντός του αμερικανικού κράτους. Η θρησκεία είναι γνωστό ιστορικά καθορίζει πολλές εκφάνσεις της δημόσιας ζωής, ενώ οι θρησκευτικοί πόλεμοι ήταν οι χειρότεροι και οι πιο άγριοι.