Ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος κόντεψε να καταρρίψει ένα βρετανικό παρακολούθησης πέρυσι, σύμφωνα με ένα αμερικανικό στρατιωτικό έγγραφο που διέρρευσε και θα μπορούσε αυτό το περιστατικό να παρασύρει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ απευθείας στον πόλεμο της Ουκρανίας , όπως αναφέρει η Washington Post .
Το περιστατικό που αποφεύχθηκε το τελευταίο δευτερόλεπτο συνέβη στις 29 Σεπτεμβρίου στα ανοιχτά της Κριμαίας, της βαριά οχυρωμένης ουκρανικής χερσονήσου που κατέλαβε η Ρωσία το 2014 και χρησιμοποίησε ως βάση για τον ναυτικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας καθώς και για να εξαπολύσει επιθέσεις σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας.
Το έγγραφο, το οποίο αποτελεί μέρος μιας σειράς απόρρητων διαρροών του Πενταγώνου πυροδότησε έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και αναφέρεται στο περιστατικό ως "σχεδόν καταστροφή ενός βρετανικού RJ", με το ψευδώνυμο "Rivet Joint" που χρησιμοποιείται συχνά για τα Αναγνωριστικά αεροσκάφη RC-135.
Το αεροσκάφος χρησιμοποιείται για τη συλλογή ραδιοφωνικών εκπομπών και άλλων ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας εξιστόρησε το περιστατικό στη Βουλή των Κοινοτήτων στο Κοινοβούλιο τον Οκτώβριο, λέγοντας ότι δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-27 είχαν αναχαιτίσει το RC-135 στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, πετώντας «απρόσεκτα» με ένα από τα αεροπλάνα.
Πλησιάζοντας το απείχε σχεδόν 5 μέτρα από το βρετανικό αεροσκάφος. Ένα από τα ρωσικά αεροπλάνα «απελευθέρωσε έναν πύραυλο» από απόσταση, είπε ο Γουάλας στους Βρετανούς νομοθέτες, αλλά δεν περιέγραψε το περιστατικό ως κοντά σε κατάρριψη, αποδίδοντας την εκτόξευση του πυραύλου σε «τεχνική δυσλειτουργία» και λέγοντας ότι είχε μιλήσει με Ρώσους αξιωματούχους από την ανώτερη άμυνα σχετικά με αυτό.
Το περιστατικό υπογραμμίζει την πράξη εξισορρόπησης που επιδίωξαν να διατηρήσουν οι δυτικοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, προσπαθώντας να βοηθήσουν τον ουκρανικό στρατό και να συλλέξουν πληροφορίες για τον πόλεμο χωρίς να έλθουν άμεσα στη σύγκρουση με τη Μόσχα.
Ρώσοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να παρουσιάσουν τα έθνη του ΝΑΤΟ ως επιτιθέμενους, ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είπαν ότι υποστηρίζουν την Ουκρανία, αλλά δεν βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τη συνθήκη του ΝΑΤΟ, εάν ένα μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας πέσει θύμα ένοπλης επίθεσης, όλα τα μέλη της συμμαχίας θα το θεωρήσουν επίθεση και θα απαντήσουν συλλογικά.
Οι αξιωματούχοι της άμυνας των ΗΠΑ αρνήθηκαν να σχολιάσουν το περιεχόμενο αυτού του εγγράφου, όπως έκαναν και με άλλες πληροφορίες από τη σειρά μυστικών εγγράφων που διέρρευσαν σε εφαρμογές όπως το Discord, το Telegram και το Twitter.
Αξιωματούχος της βρετανικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον αρνήθηκε να σχολιάσει και η ρωσική πρεσβεία δεν απάντησε στο αίτημα της Washington Post για σχόλιο. Το έγγραφο ήταν τυπωμένο στο επιστολόχαρτο του Γενικού Επιτελείου του Πενταγώνου και αναφέρει λεπτομερώς τις πτήσεις επιτήρησης πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα από την ημέρα του συμβάντος έως τις 26 Φεβρουαρίου.
Το έγγραφο φέρει την ένδειξη "SECRET/NOFORN". Το έγγραφο περιέχει λεπτομέρειες και για άλλες ρωσικές αντιδράσεις σε αναγνωριστικές πτήσεις αμερικανικών, βρετανικών και γαλλικών αεροσκαφών μεταξύ Οκτωβρίου και τέλη Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβανομένης μιας τέτοιας πτήσης στις 30 Δεκεμβρίου, στην οποία ένα άλλο βρετανικό "Rivet Joint", συνοδευόμενο από δύο αεροσκάφη British Typhoon τζετ, αναχαιτίστηκε από ρωσικά αεροπλάνα που έφτασαν σε απόσταση 30 μέτρων από αυτό.
Σε άλλο περιστατικό, ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναγνώρισης MQ-9 αναχαιτίστηκε στις 22 Φεβρουαρίου, με ρωσικά αεροσκάφη να το πλησιάζουν σε απόσταση 30 μέτρων. Σχεδόν δύο εβδομάδες αργότερα, στις 14 Μαρτίου, δύο ρωσικά Su-27 αναχαίτισαν ένα αμερικανικό MQ-9, χύνοντας καύσιμο στο drone και τελικά το κατέρριψαν. Η σύγκρουση αυτή την προκάλεσε το αμερικανικό προσωπικό που πιλοτάριζε εξ αποστάσεως το drone να συντριβεί στη Μαύρη Θάλασσα , 90 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της Κριμαίας, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.