Ο Ρώσος πολιτικός αναλυτής Ντιμίτρι Ροντιόνοβ μιλά στην διάσημη ρωσική Life για τα κράτη που είναι πολύ πιθανό να φιλοξενήσουν αμερικανικά πυρηνικά όπλα στο μέλλον.
Νότια Κορέα
Η Νότια Κορέα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του ειδικού, αφού η χώρα διαπραγματεύεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την εκτέλεση συνεργατικών ασκήσεων καταστολής της πυρηνικής απειλής της Βορέας Κορέας. Ο Ρώσος θεωρεί πως πρόκειται για μία ξεκάθαρη εμπλοκή αμερικανικών πυρηνικών δυνάμεων.
Προηγουμένως, ο αρχηγός του αμερικανικού Πεντάγωνου Λόιντ Όστιν είχε δηλώσει πως οι ΗΠΑ επιτρέπουν την χρήση πυρηνικών όπλων για την προστασία της Νότιας Κορέας.
Αυστραλία
Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, θα μιλήσουμε για την Αυστραλία, η οποία είναι χώρα-μέλος των στρατιωτικών μπλοκ AUKUS και QUAD, συμφωνίες δηλαδή ανάλογες του ΝΑΤΟ. Ο Ροντιόνοβ δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί γιατί η Αυστραλία να μην αποδεχτεί ένα πρόγραμμα διαμοιρασμού πυρηνικού οπλισμού, ειδικά την στιγμή που έγινε γνωστό πως οι Βρετανοί θα παράξουν οχτώ πυρηνικά υποβρύχια για την χώρα.
"Οπότε, αν υπάρχουν πυρηνικά υποβρύχια, γιατί να μην εμφανιστεί και μία ατομική βόμβα;" εξήγησε ο Ρώσος.
Ισραήλ
Σύμφωνα με αναφορές, το Τελ Αβίβ έχει εδώ και χρόνια τα δικά του πυρηνικά όπλα, απλά δεν το έχει "παραδεχτεί" επίσημα. Ο αναλυτής μιλώντας στην Life προειδοποίησε τον κόσμο να μην ξαφνιαστεί εάν μια μέρα η ύπαρξη αυτών των όπλων γίνει δημόσια γνωστή, ειδικά τώρα που το Ιράν ετοιμάζει την δική του απάντηση.
Όσον αφορά το Ισραήλ, ο Ντιμίτρι Ροντιόνοβ δεν ξεκαθάρισε την συνδρομή των ΗΠΑ στον πυρηνικό της οπλισμό.
Καναδάς
"Υπάρχει ακόμη μια χώρα του Νέου Κόσμου που θα μπορούσε να είναι υποψήφια για την παράταξη αμερικανικών ατομικών βομβών, ο Καναδάς," δήλωσε ο Ρώσος.
Αν και το κράτος είχε υπογράψει συμφωνίες αποπυρηνικοποίησης το 1998, ο πολιτικός αναλυτής τονίζει πως ο Καναδάς συνεχίζει να συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την δημιουργία πυρηνικών προγραμμάτων. Η συνδρομή του περιλαμβάνει την δοκιμή συστημάτων παράδοσης, πλοίων με πυρηνικά όπλα που επισκέπτονται καναδικά λιμάνια και αεροσκάφη με πυρηνικές κεφαλές που πετούν στον καναδικό εναέριο χώρο με την επίσημη έγκριση της καναδικής κυβέρνησης.
Βόρεια Ευρώπη
Ο Ρώσος κλείνει λέγοντας, "οι ΗΠΑ έχουν κοινά συμφέροντα με τον Καναδά (έναντι της Ρωσίας στην Αρκτική) και με το ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ (έναντι της Ρωσίας στην Ευρώπη), οπότε είναι θέμα χρόνου να δούμε πυρηνικά όπλα σε αυτές τις χώρες (Καναδάς, Νορβηγία, Δανία, Σουηδία και Φινλανδία)."