Ο Αμερικανός έφεδρος στρατηγός Μπεν Χότζες, πρώην διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη, εξήγησε σε συνέντευξή του στην δημοσίευση του Kyiv Post πώς οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις θα μπορούσαν να κερδίσουν τον πόλεμο μέχρι το καλοκαίρι του 2023, με την πλήρη ανακατάληψη της χερσονήσου της Κριμαίας.
Για να συμβεί αυτό, η Δύση πρέπει να σταθεί ενωμένη, να παραδώσει τα όπλα που ζήτησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ικανούς να πλήξουν βαθιά τις ρωσικές γραμμές, είπε ο Χότζες. "Ειμαι αισιόδοξος. Ο πόλεμος είναι μια δοκιμασία θέλησης και μια δοκιμασία υλικοτεχνικής υποστήριξης. Εάν παραμείνουμε ενωμένοι και συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους Ουκρανούς με όλα όσα υποσχεθήκαμε και εάν τους δώσουμε όπλα ακριβείας μεγάλης εμβέλειας όπως ATACMS (με βεληνεκές 300 χιλιομέτρων) ή drones, η Ουκρανία έχει τη δυνατότητα να απελευθερώσει την Κριμαία μέχρι τα τέλη Αυγούστου. », είπε ο Μπεν Χότζες.
Ο στρατηγός επεσήμανε ότι, αυτή τη στιγμή, «η Κριμαία είναι ευάλωτη και μοιάζει ήδη με παγίδα» για τους Ρώσους. «Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας φοβάται από ουκρανικά αντιπλοϊκά όπλα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επομένως δεν έχει πια σημασία. Επί του παρόντος, υπάρχουν δύο χερσαίες διαδρομές πρόσβασης στην Κριμαία - η γέφυρα Κέρτσι, η οποία έχει ήδη υποστεί σοβαρές ζημιές και η χερσαία διαδρομή που ξεκινά από τις ακτές της Αζοφικής Θάλασσας και φτάνει στη Μελιτόπολη, στην οποία οι Ουκρανοί έχουν ήδη καταφέρει να φτάσουν με Himars», επεσήμανε ο Χότζες.
«Πιστεύω ότι τους επόμενους 2-3 μήνες, η ηγεσία του ουκρανικού στρατού θα συνεχίσει να κάνει αυτό που ήδη κάνει στη μεθοδική και πειθαρχημένη απομόνωση της χερσονήσου της Κριμαίας. Τελικά, θα φέρουν τα Himars αρκετά κοντά (για να χτυπήσουν στρατιωτικούς στόχους, όπως αεροπορικές ή ναυτικές βάσεις), θα κάνουν τη χερσόνησο της Κριμαίας ανυπεράσπιστη και θα αναγκάσουν τους Ρώσους να την εγκαταλείψουν».
«Η Ουκρανία χρειάζεται τρεις δυνατότητες αυτή τη στιγμή: Την ικανότητα να υπερασπίζεται τον άμαχο πληθυσμό της και τις κρίσιμες υποδομές της από τις ρωσικές επιθέσεις. την ικανότητα να επιτίθεται με ακρίβεια, από απόσταση και σε βάθος, να μπορεί να χτυπήσει ρωσικά κέντρα διοίκησης και γραμμές ανεφοδιασμού και, ειδικότερα, να μπορεί να απομονώσει την Κριμαία.
Χρειάζονται αυτή την ικανότητα για να κάνουν την Κριμαία αδύνατη να υπερασπιστούν οι Ρώσοι. σιωπηρά, τρίτον, χρειάζονται τη δυνατότητα να ακυρώσουν τα «άδυτα» του ρωσικού στρατού (δεν υπάρχουν στόχοι, βάσεις, κέντρα κ.λπ. που βρίσκονται σε ασφαλή απόσταση από την πρώτη γραμμή, επειδή δεν μπορούν να προσεγγιστούν από τα όπλα του Κιέβου αυτή τη στιγμή) », είπε ο Μπεν Χότζες.
Προς το παρόν, οι εξοπλισμένοι εκτοξευτές Himars της Ουκρανίας μπορούν να πλήξουν στόχους όχι περισσότερο από 90 χιλιόμετρα μακριά. «Βασικά, οτιδήποτε πέρα από αυτήν την ακτίνα βρίσκεται στην ασφαλή ζώνη για τη Ρωσία», είπε ο Χότζες. Επιπλέον, «το πιο σημαντικό είναι η ικανότητα διεξαγωγής ενός κινητού πολέμου που βασίζεται σε επιθετικές επιχειρήσεις συνδυασμένων όπλων που περιλαμβάνουν οχήματα μάχης πεζικού, τανκς», πρόσθεσε ο πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου.
«Πρέπει να αποφασίσουμε ότι θέλουμε να κερδίσει η Ουκρανία και να καταλάβουμε ότι η νίκη της Ουκρανίας είναι προς όφελός μας»
Ο έφεδρος στρατηγός επεσήμανε ότι, τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στις Βρυξέλλες, υπήρξε μέχρι στιγμής μια «επιφυλακτικότητα» να υποστηρίξει τη θέση ότι «η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει». «Πρέπει να αποφασίσουμε ότι θέλουμε να κερδίσει η Ουκρανία και να καταλάβουμε ότι η νίκη της Ουκρανίας είναι προς όφελός μας.
Άκουσα επιχειρηματίες που έλεγαν συνέχεια «Δεν θέλουμε να χάσει η Ρωσία, θέλουμε να πετύχει η Ουκρανία...», αλλά που δεν μπορούσαν ποτέ να πουν ξεκάθαρα: «Θέλουμε να κερδίσει η Ουκρανία, θέλουμε να νικήσει η Ρωσία». Εν μέρει, αυτό οφείλεται στο ότι υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι - ευφυείς και κατά τα άλλα καλόπιστοι - που δεν μπορούν να συνηθίσουν στην ιδέα ότι η Ρωσία μπορεί στην πραγματικότητα να ηττηθεί και θα ηττηθεί», είπε ο Μπεν Χότζες.
Ο Χότζες εξήγησε ότι αυτού του είδους η στάση απέναντι στη Ρωσία θυμίζει το πώς η Δύση έβλεπε (και φοβόταν) τη στρατιωτική ικανότητα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Ο Χότζες, ταυτόχρονα, εξήρε τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία μέχρι στιγμής έχει κάνει «εξαιρετική δουλειά» όσον αφορά τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι θα ξεκλειδώσει νέα στρατιωτική βοήθεια 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία , η οποία θα περιλαμβάνει 59 τεθωρακισμένα οχήματα Bradley, επιπλέον των 50 ελαφρών τεθωρακισμένων οχημάτων αυτού του τύπου που υποσχέθηκαν στις 6 Ιανουαρίου, και 90 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Stryker, σύμφωνα με την Πεντάγωνο.
Επίσης, ο στρατός των ΗΠΑ θα παραδώσει στην Ουκρανία 53 ανθεκτικά στις νάρκες τεθωρακισμένα οχήματα (MRAP) και 350 οχήματα μεταφοράς M998, τα περίφημα Humvee. Αυτή η νέα δόση ανέρχεται σε 26,7 δισεκατομμύρια δολάρια το συνολικό ποσό της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου πέρυσι.
«Αν δεν σταματήσουμε τώρα τους Ρώσους, σε 2-3-4 χρόνια θα ξανακάνουμε την ίδια κουβέντα»
Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός στρατηγός εξεπλάγη από το γεγονός ότι οι Ρώσοι «μετά από 11 μήνες, δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν μια συνεκτική δομή διοίκησης, να έχουν μια ενότητα της αλυσίδας διοίκησης - που είναι μια από τις βασικές αρχές του αιώνες πολέμου - για να πετύχεις τα μέγιστα αποτελέσματα όταν έχεις στη διάθεσή σου μια τέτοια στρατιωτική δύναμη με τόσες σύγχρονες δυνατότητες μάχης». «Ευτυχώς, δεν κατάφεραν να τα βάλουν ακόμα», είπε ο Χότζες.
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο εξής: αν δεν σταματήσουμε τώρα τους Ρώσους και τους αφήσουμε να κρατήσουν την Κριμαία και δεχθούμε τις διαπραγματεύσεις, τότε θα χάσουμε το ενδιαφέρον πολύ γρήγορα, όπως κάναμε στο παρελθόν. Μετά σε 2-3-4 χρόνια θα έχουμε ξανά την ίδια κουβέντα», είπε ο πρώην διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη.