Εργαστήριο νευροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ δέχεται πυρά για τη διεξαγωγή πειραμάτων σε μωρά πιθήκους στα οποία οι ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη έκλεισαν τα βλέφαρά τους για να τους εμποδίσουν να δουν τους γονείς τους ή τα πρόσωπα των επιστημόνων με τους οποίους ήρθαν σε επαφή. Με απάνθρωπες βασανιστικές διαδικασίες υποβλήθηκαν τα ζώα.
250 ειδικοί ζήτησαν από το περιοδικό "Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών" (PNAS) να ανακαλέσει το άρθρο με βάση την έρευνα στην οποία οι θηλυκοί πίθηκοι χωρίστηκαν από τους απογόνους τους και έκλεισαν τα βλέφαρά τους, γράφει η Le Monde .
Τα μάτια των πιθήκων στα πειράματα έκλεισαν με το ζόρι οι επιστήμονες για χρόνια για να μελετήσουν τις νευροβιολογικές συνέπειες της τύφλωσης. Θηλυκά που αποχωρίστηκαν από τα μικρά τους αμέσως μετά τη γέννηση και αντ' αυτού τους δόθηκε ένα λούτρινο παιχνίδι. Η μελέτη, η οποία απέσπασε κριτική από εκατοντάδες επιστήμονες, ιδιαίτερα ηθολόγους και πρωτολόγους, έγινε από την Margaret Livingstone του Τμήματος Νευροβιολογίας του Χάρβαρντ. Το PNAS ζήτησε από τον Livingstone, ο οποίος εισήχθη πρόσφατα στην Αμερικανική Ακαδημία Επιστημών, να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα των πειραμάτων σε μια σειρά άρθρων από νέα μέλη του ιδρύματος.
Η PETA καλεί το Χάρβαρντ να σταματήσει αμέσως τα πειράματα με πιθήκους
Το άρθρο ανέφερε επίσης προηγούμενη εργασία της ίδιας ομάδας ερευνητών στην οποία τα ζώα στερούνταν την αίσθηση της όρασής τους κατά τη διάρκεια της οποίας ράβονταν τα βλέφαρα των νεογέννητων.Τα πιθηκάκια έμειναν με κλειστά μάτια για ένα χρόνο.
Αυτή η πρακτική δεν γίνεται πλέον στο Χάρβαρντ, αλλά οι επιστήμονες εκεί δεν έχουν εγκαταλείψει τα πειράματα στα οποία τα μικρά χωρίζονται από τις μητέρες τους. «Γνωρίζουμε από τη δεκαετία του 1960 ότι τα πειράματα που βασίζονται στον μητρικό χωρισμό είναι εξαιρετικά προβληματικά», δήλωσε η Catherine Hobaiter, πρωτευοντολόγος στο Πανεπιστήμιο του St. Andrews στη Σκωτία, η οποία πιστεύει ότι τέτοιες πρακτικές είναι ξεπερασμένες και πρέπει να αλλάξουν. Η δημοσίευση της εφημερίδας εξόργισε επίσης τις οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων, με την PETA να απαιτεί από το Χάρβαρντ να σταματήσει αμέσως τα πειράματα.
«Ο Λίβινγκστον έκλεψε απόλυτα υγιή μικρά από τις μητέρες τους, κλείνοντας τα μάτια τους και καταδικάζοντάς τα σε έναν κόσμο σκότους».
"Πιστεύαμε ότι αυτός ο τύπος πειραματισμού είχε τελειώσει το 1985 όταν ακτιβιστές κυκλοφόρησαν το κοτόπουλο Britches από το υπόγειο του εργαστηρίου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια", έγραψε η PETA . «Το πιθηκάκι το πήραν από τη μητέρα του και του εράψαν τα βλέφαρα».
«Ο Λίβινγκστον έκλεψε απόλυτα υγιή μικρά από τις αγαπημένες μητέρες τους κατά τη γέννηση και τους στέρησε την κανονική οπτική ικανότητα, με δεμένα μάτια και καταδικασμένα σε έναν κόσμο απόλυτου σκότους», έγραψε η PETA.
«Είναι σαν ταινία τρόμου». Εκτός από τα ηθικά ζητήματα που υπογράμμισε η PETA, οι ακτιβιστές αμφισβήτησαν επίσης τον αντίκτυπο της έρευνας, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει ωφελήσει την ανθρωπότητα. «Ο Λίβινγκστον βολεύτηκε για τον εαυτό του, συγκεντρώνοντας 32 εκατομμύρια δολάρια σε χρήματα φορολογουμένων από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας από το 1998 για να χρηματοδοτήσει την τερατώδη βασιλεία του τρόμου του», έγραψε η PETA.
Οι ενέργειες που έγιναν κατά του εργαστηρίου του Χάρβαρντ είναι μόνο οι τελευταίες σε μια σειρά εκστρατειών από ομάδες για τα δικαιώματα των ζώων για τον τερματισμό των δοκιμών σε ζωντανά ζώα, σύμφωνα με την Washington Examiner . Η ομάδα White Coat Waste, για παράδειγμα, βοήθησε να σταματήσουν τα πειράματα σε σκύλους Beagle και σε αυτά στο αποκαλούμενο «Νησί των Πιθήκων» του Δρ. Anthony Fauci.