ΗΠΑ

Μετατοπίζεται το στρατηγικό ενδιαφέρον! Περισσότερα drones, AI θα χρησιμοποιηθούν στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι ΗΠΑ πιέζουν να χρησιμοποιήσουν νέα τεχνολογία για να βοηθήσουν στην ασφάλεια των σημαντικών πλωτών οδών της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης της Ερυθράς Θάλασσας.

Ο αντιναύαρχος των ΗΠΑ Μπραντ Κούπερ, διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ (NAVCENT), μέρος του Πέμπτου Στόλου των ΗΠΑ, έδωσε μια τηλεφωνική ενημέρωση τύπου την περασμένη εβδομάδα από το Περιφερειακό Κέντρο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ σχετικά με την προσπάθεια για νέα τεχνολογία.

Τόνισε τη σημασία της μονάδας Συνδυασμένων Ναυτικών Δυνάμεων (CMF), η οποία περιλαμβάνει εταίρους σε όλη την περιοχή. Ωστόσο, δεν συζήτησε τον πιθανό αυξανόμενο ρόλο του Ισραήλ σε αυτούς τους δεσμούς με τις ναυτικές δυνάμεις της Κεντρικής Διοίκησης, γεγονός που εγείρει ορισμένα ερωτήματα σχετικά με το πώς το Ισραήλ μπορεί να συνδεθεί σε αυτήν την προσπάθεια στο μέλλον, επισημαίνει ο αναλυτής Σεθ Φράντζμαν στη Jerusalem Post.

Στην ειδική ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαΐου, ο Κούπερ παρείχε μια ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες του αμερικανικού ναυτικού στη Μέση Ανατολή. Συζήτησε επίσης τη σύσταση μιας νέας διεθνούς ειδικής ομάδας με επίκεντρο την Ερυθρά Θάλασσα.

«Είμαι περήφανος που λέω ότι υπηρετούμε εδώ κάθε μέρα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής με το προσωπικό των ΗΠΑ και τους διεθνείς εταίρους μας, οι οποίοι νομίζω ότι κάνουν απίστευτη δουλειά κάθε μέρα», είπε ο Κούπερ. «Στην πραγματικότητα, όλα όσα έχουμε καταφέρει τους τελευταίους μήνες είναι άμεσο αποτέλεσμα της σπουδαίας δουλειάς που κάνουν οι άνθρωποί μας».

Αυτό που είναι σημαντικό εδώ είναι ότι το CMF έχει πλέον επεκταθεί σε 34 έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου. Το Ισραήλ δεν είναι ακόμη μέλος και ο Κούπερ ανέβαλε ερωτήσεις σχετικά με αυτό το θέμα στις ισραηλινές αρχές. Η πρόσφατη ανάπτυξη της Combined Task Force 153 είναι σημαντική επειδή είναι πολυεθνική και εστιάζει στην Ερυθρά Θάλασσα.

Φαινομενικά, αυτό είναι σημαντικό για το Ισραήλ, το οποίο διεξήγαγε ναυτική άσκηση τον περασμένο Νοέμβριο στην Ερυθρά Θάλασσα με τις ΗΠΑ, το Μπαχρέιν και τα ΗΑΕ. Εντάχθηκε επίσης στην IMX τον Φεβρουάριο. Αμερικανοί πεζοναύτες εκπαιδεύτηκαν επίσης με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους πέρυσι.

Ο Κούπερ είπε ότι το τρέχον έργο των συνεργατών του ήταν να επικεντρωθούν στην Ερυθρά Θάλασσα, στο στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ και στον Κόλπο του Άντεν. «Αυτό είναι σημαντικό γιατί αυτές οι πλωτές οδοί είναι κρίσιμες για την ελεύθερη ροή του εμπορίου και η συνεχής παρουσία μας παρέχει ασφάλεια και σταθερότητα», είπε.

Ο Κούπερ τόνισε επίσης τη σημασία της εισαγωγής νέας τεχνολογίας. «Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ίδρυσα μια ομάδα εργασίας που ονομάζεται Task Force 59 για να φέρω νέα συστήματα», είπε, προσθέτοντας ότι «η ενσωμάτωση νέων μη επανδρωμένων συστημάτων με τεχνητή νοημοσύνη βάζει περισσότερα μάτια στο νερό που απλά δεν είχαμε στο παρελθόν. Το κάνουμε αυτό σε συνεργασία με τους περιφερειακούς εταίρους μας. Δημιουργήσαμε κόμβους λειτουργίας για τα μη επανδρωμένα συστήματά μας εδώ στο Μπαχρέιν και επίσης στην Άκαμπα της Ιορδανίας, πέρυσι».

Πέρυσι, υπήρξε μια άσκηση «όπου 10 έθνη έφεραν περισσότερα από 80 μη επανδρωμένα συστήματα για να τα αξιολογήσουν και να τα λειτουργήσουν σε περιφερειακά ύδατα, και έχουμε πραγματοποιήσει πολλαπλές διμερείς ασκήσεις με πολλά περιφερειακά ναυτικά και έθνη», είπε ο Κούπερ. «Στην πραγματικότητα, μόλις ξεκινήσαμε μια 10ήμερη διμερή άσκηση εκπαίδευσης την Κυριακή με το Μπαχρέιν που περιλαμβάνει μη επανδρωμένα συστήματα».

Αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί αυτά τα συστήματα μπορούν να βοηθήσουν να επωμισθεί το βάρος που διαφορετικά θα χρειάζονταν ανθρωποώρες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να παρακολουθείτε περισσότερες ακτές.

«Αυτό είναι σημαντικό γιατί οι πλωτές οδοί σε όλη τη Μέση Ανατολή είναι δυναμικές και είναι αχανείς», είπε ο Κούπερ. «Είναι 8.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής όταν εκτείνεστε από τη Διώρυγα του Σουέζ σε όλη τη διαδρομή γύρω από την Αραβική Χερσόνησο μέχρι τον Βόρειο Αραβικό Κόλπο, οπότε αυτός είναι ένας μεγάλος όγκος νερού. Έτσι, έχοντας καλύτερη επίγνωση του τι συμβαίνει σε αυτά τα νερά, απλώς μας δίνει τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε καλύτερα εάν κάποιος ζητήσει την προσοχή μας».

Αυτή είναι μια σημαντική αλλαγή στην τεχνολογία. Έχει επίσης σημασία λόγω της στάσης του ναυτικού των ΗΠΑ παγκοσμίως. Υπήρξε η αντίληψη στην περιοχή ότι η Ουάσιγκτον μετατοπίζει τους πόρους για να αντιμετωπίσει σχεδόν ομοτίμους αντιπάλους όπως η Κίνα.

Οι ΗΠΑ συγκέντρωσαν τα «καλύτερα αντιτορπιλικά» τους στα νερά ανοιχτά της Ιαπωνίας για να «κυνηγήσουν κινεζικά υποβρύχια», ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης της Nikkei Asia. Ένα αμερικανικό καταδρομικό διέσχισε πρόσφατα τα στενά της Ταϊβάν, ανέφερε το USNI News.

«Ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ υπερασπίστηκε τα σχέδια της υπηρεσίας να καταργήσει εννέα σχετικά νέα πολεμικά πλοία το επόμενο οικονομικό έτος, παρόλο που η υπηρεσία προσπαθεί να συμβαδίσει με τον αυξανόμενο στόλο της Κίνας», ανέφερε το CNN την περασμένη εβδομάδα. «Τρία από τα παράκτια [κοντά στην ακτή] πολεμικά πλοία που πρόκειται να παροπλιστούν είναι λιγότερο από τρία χρόνια. Ο Αρχηγός Ναυτικών Επιχειρήσεων, ναύαρχος Μάικλ Γκίλντεϊ είπε στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής την Τετάρτη ότι τα ανθυποβρυχιακά πλοία δεν μπορούσαν να εκτελέσουν την κύρια αποστολή τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι σημαίνει αυτό για τη Μέση Ανατολή; Θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα μη επανδρωμένα συστήματα θα χαλαρώσουν εάν οι ΗΠΑ χρειαστεί να μεταφέρουν δυνάμεις στην Ασία. Αυτή είναι μια αργή διαδικασία, επομένως η Αμερική συνεργάζεται επίσης με δεκάδες εταίρους στην περιοχή. Τα συνεργαζόμενα ναυτικά θα αυξήσουν τις ικανότητές τους, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μην χρειάζεται να βασίζονται σε όλα τα μεγάλα και βαριά αμερικανικά πλοία επιφανείας.

Απόδειξη των νέων συνεργασιών ήταν η άσκηση IMX με 60 έθνη. Η Task Force 153, η πρώτη νέα συνδυασμένη task force εδώ και 13 χρόνια, είναι επίσης απόδειξη της αλλαγής. Επιπλέον, το International Maritime Security Construct έχει πλέον εννέα μέλη με τη Ρουμανία να προσχωρεί.

«Περιμένω περισσότερα μέλη να ενταχθούν τόσο στο IMSC [το International Maritime Security Construct] όσο και στο CMF κατά τη διάρκεια αυτού του έτους», δήλωσε ο Κούπερ. «Όταν κοιτάζω το μέλλον, αυτό που θα σας έλεγα είναι ότι σχεδιάζουμε ήδη για το IMX 23 και αναμένω ότι το επίπεδο αυτής της άσκησης θα είναι και πάλι η μεγαλύτερη θαλάσσια άσκηση σε αυτήν την περιοχή».

Οι ΗΠΑ συνεργάζονται επίσης στενά με τη Σαουδική Αραβία, είπε, προσθέτοντας: «Σε μια περίοδο ετών, οι Σαουδάραβες διοικούν πολλαπλές ομάδες δράσης εντός των Συνδυασμένων Ναυτικών Δυνάμεων. Και, στην πραγματικότητα, αυτό το καλοκαίρι θα υπάρχει ένας Σαουδάραβας ηγέτης της Combined Task Force 150, η οποία ηγείται των επιχειρήσεων μας για την ασφάλεια στη θάλασσα στη Βόρεια Αραβική Θάλασσα και στον Κόλπο του Ομάν».

Ο Κούπερ τόνισε επίσης τη σημασία της δέσμευσης του Μπαχρέιν και του ρόλου του στην ανάληψη της διοίκησης της Combined Task Force 152, «η οποία περιπολεί στον Αραβικό Κόλπο και αποτελείται από χώρες του GCC [Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου]».

«Αν μπορούσα να βασιστώ σε αυτό, καθώς κοιτάμε το μέλλον, έχουμε θέσει έναν μεγάλο στόχο και αυτός ο στόχος είναι να έχουμε 100 από αυτά τα προηγμένα μη επανδρωμένα πλοία επιφανείας σε στόλους του πολεμικού ναυτικού στα ύδατα της Μέσης Ανατολής, σε στενή συνεργασία με τους περιφερειακούς μας εταίρους μέχρι το καλοκαίρι του 2023», είπε.

Ο Κούπερ τόνισε τον συνδυασμό των drones με την τεχνητή νοημοσύνη και πώς αυτό μπορεί να βοηθήσει στη χαρτογράφηση των αχανών νερών που πρέπει να τηρούνται υπό επιτήρηση. «Το κάνουν αυτό στέλνοντας τις πληροφορίες που εντοπίζουν είτε με ραντάρ είτε με κάμερα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη πίσω σε ένα κέντρο διοίκησης, όπου ένας άνθρωπος αποφασίζει τι να κάνει», είπε.

Όσον αφορά τα επιτεύγματα, ο Κούπερ είπε ότι «η ομάδα εργασίας, η οποία ηγείται των προσπαθειών μας για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τόσο από πλευράς όπλων όσο και ναρκωτικών, ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη… Πέρυσι, είχαμε περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια σε κατασχέσεις ναρκωτικών [και] 9.000 όπλα που κατασχέθηκαν».

Περιέγραψε την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας ως «τα ζωτικής σημασίας στρατηγικά σημεία που εκτείνονται στη συγκεκριμένη περίπτωση από τη Διώρυγα του Σουέζ μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα μέχρι το Μπαμπ ελ-Μαντέμπ και η περιοχή λειτουργίας αυτής της ειδικής ομάδας εκτείνεται στον Κόλπο του Άντεν και ουσιαστικά καταλήγει στα σύνορα Ομάν-Υεμένης».

Συνολικά, αυτή η σημαντική ενημέρωση υποδηλώνει ευρύτερη συνεργασία και χρήση κορυφαίων τεχνολογιών σε αυτόν τον θαλάσσιο χώρο. Σημαίνει επίσης ότι οι καινοτομίες σε μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας είναι σημαντικές. Ισραηλινές εταιρείες όπως η IAI και η Edge των ΗΑΕ δήλωσαν ότι συνεργάζονται για την ανάπτυξη μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας (USV).

Αυτό σχετίζεται με το γενικό πλαίσιο της ανάγκης για drones και μη επανδρωμένα συστήματα παγκοσμίως. Ενώ ο Κούπερ δεν ανέφερε αυτές τις προσπάθειες και δεν ανέφερε το Ιράν, επειδή πρόκειται για ευαίσθητα ζητήματα, το γενικό πλαίσιο είναι ότι σημαντικοί φραγμοί βρίσκονται στη θέση τους στην περιοχή όσον αφορά τις συνεργασίες και τις νέες τεχνολογίες. Αυτό θα επηρεάσει την ασφάλεια στη θάλασσα και ο πέμπτος στόλος των ΗΠΑ και το NAVCENT διαδραματίζουν βασικό ρόλο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αγρίεψε το ελληνικό υπουργείο Άμυνας στη διαρροή των Τούρκων περί «ευχαριστιών»: Δεν σας σεβαστήκαμε και ούτε θα σας σεβαστούμε

«Ουδείς «σεβασμός» επεδείχθη ή θα επιδειχθεί στο μέλλον από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε παράνομες ενέργειες της...