Σκοπιανό
Ενημερώθηκε στις:

Ξυπνήστε! Την ώρα που η Τουρκία δημιουργεί στο Καζακστάν την πρώτη βάση παραγωγής του drone ANKA, εμείς ακόμη συζητάμε...για αγορά εξοπλισμένων UAV

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ,  η Turkish Aerospace Industries (TUSAŞ) υπέγραψε νέα συνεργασία με το Καζακστάν, επεκτείνοντας την περσινή υπογραφείσα συμφωνία. 

Με το μνημόνιο κατανόησης που υπογράφηκε μεταξύ της TAI και της εταιρείας Kazakhstan Engineering, το ANKA Unmanned Aerial Vehicle θα κατασκευάζεται από κοινού στο Καζακστάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο Καζακστάν, το οποίο θα γίνει η πρώτη βάση παραγωγής του μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος ANKA εκτός Τουρκίας, έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού σε αυτόν τον τομέα και τη βελτίωση της ικανότητας παραγωγής UAV της χώρας

Σύμφωνα με τη δήλωση της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Industries (TUSAŞ), η εταιρεία υπέγραψε νέα συνεργασία στο Καζακστάν, όπου σύναψε συμφωνία εξαγωγής Anka πέρυσι.

Με το μνημόνιο κατανόησης που υπογράφηκε μεταξύ της TAI και της εταιρείας Kazakhstan Engineering, η Anka θα παράγεται από κοινού στο Καζακστάν. Θα υπάρξει συνεργασία σε θέματα μεταφοράς τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών συντήρησης και επισκευής.

Ο Γενικός Διευθυντής της TUSAŞ, Temel Kotil, προέβη στην ακόλουθη δήλωση, λέγοντας:

"Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που υπογράψαμε μια νέα βάση παραγωγής για το Anka μας. Είμαστε περήφανοι που το Anka μας, την οποία αναπτύξαμε με εγχώριους και εθνικούς πόρους, είναι τόσο δημοφιλής στο εξωτερικό. Η γεωγραφία της περιοχής συμβάλλει στην αμυντική και αεροπορική βιομηχανία. «Χάρη σε αυτή τη συμφωνία, θα συμβάλουμε στην ενίσχυση των εμπορικών και φιλικών δεσμών μας με τη φίλη και αδελφική χώρα του Καζακστάν. Ελπίζω η συνεργασία μας να είναι επωφελής». 

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Ως πολύφερνη νύφη λόγω γεωγραφίας και γεωπολιτικών συμφερόντων αναγορεύεται το Καζακστάν , αφού είναι η χώρα που συγκρούονται οι επιδιώξεις Άγκυρας-Μόσχας και ΗΠΑ-Κίνας ,αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητα που έχει η εν λόγω χώρα για τα συμφέροντα Τουρκίας, Ρωσίας, ΗΠΑ, Κίνας. 

https://youtu.be/UGZ8r728njk

Συγκεκριμένα η Τουρκία προσπαθεί με όχημα τον Οργανισμό Τουρκικών κρατών, να δημιουργήσει με κέντρο την ίδια μια  "μίνι ΕΕ θα λέγαμε τουρκόφωνων κρατών στην Υπερκαυκασία".

Ευελπιστεί με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσει πολιτική, οικονομική και στρατιωτική συμμαχία και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών του εν λόγω Οργανισμού, επιχειρώντας σε πρώτο χρόνο να πετύχει από αυτόν την αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο.

Η συμμετοχή της Τουρκίας στον πόλεμο πέρυσι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων, είχε ως απώτερο σκοπό την επικοινωνία του Ανατολικού με το Δυτικό Αζερμπαϊτζάν με την κατάληψη του στρατηγικής σημασίας διαδρόμου του Ζangezur, και κατ' έπέκταση της Τουρκίας μέσω Αζερμπαϊτζάν με την Κασπία θάλασσα και μέσω αυτής με το Καζακστάν.

Από την πλευρά της εύλογα η Ρωσία δε θέλει κάτι τέτοιο αφού θέλει να κάνει η ίδια κουμάντο στην αυλή της, έχοντας χώρες "μαξιλάρια" προκειμένου να μην συνορεύει  άμεσα με δυνάμεις που μπορούν να την απειλήσουν μεταγενέστερα.

Αυτό διαφάνηκε άλλωστε πριν  ακόμη ο Πούτιν εισβάλλει στην Ουκρανία και από τους όρους που είχε θέσει στο ΝΑΤΟ-ΗΠΑ,  σύμφωνα με τους οποίους επιθυμούσε τη μη ένταξη στο μέλλον Ουκρανίας και Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και την στρατιωτική άμπωτη της Συμμαχίας από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που ανήκαν στο πρώην Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

Κίνα και ΗΠΑ έχουν επίσης αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα στο Καζακστάν , όπου για την μεν πρώτη αποτελεί χώρα μέσω της οποίας διέρχεται η βόρεια διαδρομή του "δρόμου του μεταξιού" που οδηγεί από το Πεκίνο στις Βρυξέλλες, για  τις δεύτερες είναι η χώρα που φράσσει αυτή την οδό.

Έκκληση Τουρκίας για δημιουργία Στρατού Τουρκικών Κρατών

Τα τουρκικά κράτη  θα πρέπει να αρχίσουν αμέσως να δημιουργούν κοινές ένοπλες δυνάμεις για να μην επαναληφθούν τα γεγονότα του Καζακστάν τον Ιανουάριο 2022, στο έδαφός τους. 

Αυτό δήλωσε στις αρχές του έτους ο Απόστρατος  Ταξίαρχος και πρώην ΑΚΑΜ  της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν Γιουντζέλ Καραούζ  σύμφωνα με την πύλη «Φωνή της Τουρκίας» στο Telegram.

Με αυτά τα λόγια, ο απόστρατος Τούρκος Αξιωματικός  στράφηκε στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, που περιλαμβάνει το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, την Τουρκία και το Ουζμπεκιστάν, καθώς και την Ουγγαρία και το Τουρκμενιστάν ως χώρες παρατηρητές.

«Στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση του οργανισμού θα πρέπει να ληφθούν νομικά μέτρα για τη δημιουργία κοινής στρατιωτικής δύναμης και να γίνουν πραγματικά βήματα. Αν αργήσουμε, μπορεί να προκαλέσουμε ανεπανόρθωτη ζημιά. Αυτό που συμβαίνει τώρα στο Καζακστάν μπορεί να συμβεί και σε άλλες αδελφικές δημοκρατίες»,είχε πεί ο Καραούζ.

Προ τριμήνου, μια φωτογραφία εμφανίστηκε στο διαδίκτυο που δείχνει τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί με έναν χάρτη του «τουρκικού κόσμου», ο οποίος  περιλάμβανε περίπου 20 ρωσικές περιοχές.

Συγκεκριμένα  περιελάμβανε τις νότιες περιοχές της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, της περιοχής του Ροστόφ, τμήμα του Βόρειου Καυκάσου και της Ανατολικής Σιβηρίας.

Αλλά και ο γνωστός και μη εξαιρετέος Cihat Yaycı δήλωσε: «Ο στρατός του Τουράν πρέπει να δημιουργηθεί». 

Αξιολογώντας τις εξελίξεις στο Καζακστάν τον Ιανουάριο του 2022, ο επικεφαλής του Τουρκικού Κέντρου Ναυτιλίας και Παγκόσμιας Στρατηγικής (Mavi Vatan DEGS) Ε. Αντιναύαρχος Cihat Yaycı επεσήμανε ότι η κατάσταση στην περιοχή μπορεί να φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα και είπε ότι ο «Στρατός Turan» πρέπει να δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατόν.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι τα παραπάνω συνιστούν απειλή για την Ελλάδα, αφού η δημιουργία βάσης παραγωγής UAV της Τουρκίας στο Καζακστάν της παρέχει τη δυνατότητα απρόσκοπτης παραγωγής τους ακόμη και σε καιρό στρατιωτικών επιχειρήσεων. 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ