Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών δεν υποστηρίζει την πολιτική της Ουάσιγκτον έναντι της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ο αριθμός των σκεπτικιστών για πρώτη φορά ξεπέρασε τον αριθμό των γερακιών. Οι πολίτες των ΗΠΑ είναι αρκετά ικανοποιημένοι με τη στρατιωτική ήττα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, εάν οι τιμές σταματήσουν να αυξάνονται. Τι συμπεράσματα πρέπει να εξαχθούν από αυτό;
«Συγκλονιστική δημοσκόπηση: Οι Αμερικανοί συμφωνούν να νικήσουν την Ουκρανία», βροντοφωνάζει ο τίτλος της βρετανικής ταμπλόιντ Daily Express. Οι ταμπλόιντ υποτίθεται ότι προκαλούν οργή για οποιονδήποτε λόγο, αλλά τα δεδομένα στο υλικό είναι πραγματικά ενδιαφέροντα - εκτός από όσα ήταν γνωστά πριν.
Ο τίτλος δεν λέει ψέματα: Η σχετική πλειοψηφία των Αμερικανών - 43% έως 41% - δεν πειράζει η Δύση να αφήσει την Ουκρανία να χάσει τη στρατιωτική της αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Αυτά είναι τα στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου για τη Δημοκρατία. Μετά από τρεις μήνες ιδιαίτερα επιθετικής προπαγάνδας και ηθικού εκβιασμού, η βοήθεια στο Κίεβο άρχισε να φαίνεται στην κοινωνία ως «θέμα τιμής» και «τιμή για την ελευθερία» λιγότερο από πριν.
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο: το 53% των ερωτηθέντων λέει ότι οι κυρώσεις βλάπτουν την Αμερική περισσότερο από τη Ρωσία. Αυτό δεν συνάδει καθόλου με τις δηλώσεις του Μπάιντεν, ο οποίος ονειρευόταν «τη ρωσική οικονομία σε ερείπια» και «ένα δολάριο στα 200 ρούβλια». Το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έλεγε ψέματα ήταν προφανές για τους Ρώσους. Αποδεικνύεται, για τους περισσότερους Αμερικανούς, επίσης.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, παρεμπιπτόντως, τους προειδοποίησε.
Ωστόσο, μια τέτοια οικονομική εικόνα στο μυαλό των περισσότερων πολιτών των ΗΠΑ γεννήθηκε, πιθανότατα, όχι λόγω του Πούτιν, αλλά λόγω του Τάκερ Κάρλσον, ενός από τους πιο δημοφιλείς τηλεοπτικούς παρουσιαστές στις ΗΠΑ.
«Η εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου απαγορεύτηκε, με αποτέλεσμα οι τιμές του πετρελαίου να αυξηθούν αμέσως. Οι Αμερικανοί υπέφεραν αμέσως. Η Ρωσία μπορεί ακόμα να πουλάει το πετρέλαιο της στις παγκόσμιες αγορές, γιατί ο κόσμος δεν έχει ενταχθεί στο μποϊκοτάζ μας, πράγμα που σημαίνει ότι σε αυτό το παιχνίδι, ο ηττημένος δεν είναι καθόλου ο Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι ο νικητής», σημείωσε ο Κάρλσον.
Προχωρώντας παρακάτω, μόνο το 38% των Αμερικανών εγκρίνει την πολιτική του Μπάιντεν σχετικά με τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση και το 52% δεν εγκρίνει. Ο αριθμός των σκεπτικιστών είναι σταθερός εδώ και ενάμιση μήνα και ο αριθμός αυτών που εγκρίνουν συμπίπτει χονδρικά με την προσωπική βαθμολογία του Μπάιντεν - εξαιρετικά χαμηλός για έναν νυν πρόεδρο για τα αμερικανικά πρότυπα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της NBS, μόνο το 39% υποστηρίζει τον αρχηγό του κράτους, ενώ το 56% όχι. Πριν από ένα χρόνο, η αναλογία ήταν καθρέφτης - 53% προς 39%.
Μπορεί να υποτεθεί ότι οι σημερινοί θετικιστές ερωτηθέντες είναι όλοι δημοκράτες που εγκρίνουν τον πρόεδρό τους στο σύνολό του, ανεξάρτητα από το τι κάνει στην Ουκρανία.
Και ανεξάρτητα από το τι λέει ο ίδιος πρόεδρος για τη Ρωσία, οι Αμερικανοί θεωρούν ότι η Κίνα και όχι η Ρωσία είναι η κύρια απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες - 42% έναντι 16%. Σύμφωνα με τον ίδιο δείκτη, η Ρωσία υστερεί ακόμη και από τους Ιρανούς (20% των ερωτηθέντων τους αναγνωρίζουν ως την κύρια απειλή) και τους Βορειοκορεάτες (18%).
Το βρετανικό ταμπλόιντ είναι «σοκαρισμένο» από όλα αυτά, αφού στην ίδια τη Βρετανία το επίπεδο δημόσιας υστερίας σε σχέση με τα γεγονότα στην Ουκρανία είναι ακόμη υψηλότερο από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, που επιδεινώθηκαν από τον «πόλεμο των κυρώσεων» με τη Ρωσία, συν ή πλην τα ίδια - πληθωρισμός, απότομη άνοδος των τιμών των καυσίμων, αρχή ύφεσης. Επιπλέον, οι τάσεις συμπίπτουν - ο σκεπτικισμός των Βρετανών σε σχέση με την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής τους αυξάνεται με τον ίδιο τρόπο που αυξάνεται ο σκεπτικισμός των Αμερικανών.
Ανάμεσά τους υπάρχουν και εκείνοι των οποίων ο σκεπτικισμός είναι «γερακίσιας» προέλευσης. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Pew Research Center, το 31% των Αμερικανών πολιτών εξακολουθεί να πιστεύει ότι η κυβέρνησή τους δεν κάνει αρκετά για να στηρίξει την Ουκρανία. «Ακόμα», γιατί τον Μάρτιο υπήρχαν 42% από αυτούς και το 7% επέμενε ότι η αμερικανική βοήθεια ήταν υπερβολική. Τώρα ο αριθμός των «άπληστων» έχει αυξηθεί στο 12% και το 35% αξιολογεί το επίπεδο υποστήριξης ως αρκετά επαρκές - δεν χρειάζεται να δώσει περισσότερα, ανεξάρτητα από το τι λένε στο Κίεβο.
Από την πλευρά της, η διάσημη αμερικανική εταιρεία ανάλυσης Morning Consult έβγαλε τα δικά της «σοκαριστικά» (στη γλώσσα ταμπλόιντ) συμπεράσματα: για πρώτη φορά από την έναρξη της εισβολής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία, οι ερωτηθέντες στην Αμερική αρνήθηκαν να υποστηρίξει εκείνες τις κυρώσεις που τονώνουν τον πληθωρισμό (και σε αυτήν την κατηγορία, υπό τις παρούσες συνθήκες, μπορούν να αποδοθούν οι περισσότεροι από τους περιορισμούς που επιβάλλονται στη ρωσική οικονομία).
Είναι ακόμη έτοιμοι να ανεχθούν το 58% των Δημοκρατικών (έναν μήνα νωρίτερα - 65%), αλλά μόνο το 45% των Ρεπουμπλικανών και των λεγόμενων αναποφάσιστων - εκείνους τους ψηφοφόρους για τις ψήφους των οποίων διεξάγεται ο κύριος αγώνας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μόνο ένας στους τρεις από αυτούς θεωρεί ότι η βοήθεια προς την Ουκρανία είναι ευθύνη της Αμερικής. Θα ήταν λάθος να πιστεύουμε ότι μια τέτοια εικόνα προκαλείται από τη συμπάθεια για τη Ρωσία ή το γεγονός ότι οι Αμερικανοί είναι εγωιστές χωρίς ενσυναίσθηση. Άλλες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι καταδικάζουν συντριπτικά τις ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία και συμπονούν τους Ουκρανούς, για παράδειγμα, η υποστήριξη για την επανεγκατάσταση Ουκρανών προσφύγων στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και μειώνεται, παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο του 67%.
Η κατάσταση εξηγείται διαφορετικά. Τα προβλήματα στην οικονομία έχουν γίνει πολύ ευαίσθητα και η κύρια πηγή πόνου δεν είναι καν η αρχή μιας ύφεσης - ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο για την αμερικανική οικονομία, αλλά, πάνω απ 'όλα, οι τιμές στα βενζινάδικα, που έχουν επικαιροποιήσει την ιστορική ρεκόρ τέσσερις φορές την περασμένη εβδομάδα. Οι Αμερικανοί εξαρτώνται πολύ από τα αυτοκίνητα ως μέσο μεταφοράς - πολύ περισσότερο από τους Ευρωπαίους ή τους Ρώσους.
Η κυβέρνηση δεν κρύβει πλέον καν την άμεση σχέση μεταξύ της ανόδου της τιμής της βενζίνης και της σύγκρουσης με τη Ρωσία. Η στρατηγική ενημέρωσης, αντίθετα, είναι να κατηγορήσει τη Ρωσία για τα προβλήματα που προέκυψαν λίγους μήνες πριν την ειδική επιχείρηση. Και η Ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση επιμένει ότι φταίει η ανικανότητα της διοίκησης του Λευκού Οίκου. Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες συμφωνούν με αυτό.
Ακόμη και εκείνοι οι Αμερικανοί που υποστηρίζουν ειλικρινά την Ουκρανία και είναι πρόθυμοι να πληρώσουν γι' αυτήν, βλέπουν ότι η πολιτική του Μπάιντεν στη ρωσική κατεύθυνση είναι αναποτελεσματική. Μια μεγάλης κλίμακας σύγκρουση δεν μπορούσε να αποτραπεί και δεν μπορεί να κερδηθεί - η ρωσική οικονομία δεν είναι σε καμία περίπτωση «ερειπωμένη», όπως υποσχέθηκε ο πρόεδρος, και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας απέχουν πολύ από την πιθανότητα επιτυχημένων αντεπιθέσεων.
Λόγω της αδυναμίας να επιτευχθεί τουλάχιστον κάποιο αποτέλεσμα κατανοητό στους απλούς Αμερικανούς, η Ουάσιγκτον πλημμυρίζει το πρόβλημα με χρήματα - ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας υπολογίζεται στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Τώρα ένα τόσο τεράστιο ποσό ακούγεται ιδιαίτερα προκλητικό στο αυτί των Αμερικανών, και όσοι από τους κατοίκους ενδιαφέρονται για την εξωτερική πολιτική έχουν ήδη καταφέρει να θυμούνται ότι η βοήθεια που στάλθηκε στο Κίεβο και πληρώθηκε σε βάρος τους είναι απλώς κλεμμένη.
Ακόμη και τα φιλελεύθερα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ (και αυτή είναι η πλειονότητα των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης της χώρας) πρέπει να λάβουν την τιμητική τους: ενώ παρουσιάζουν την προστασία της Ουκρανίας ως ευθύνη των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν έκρυψαν το γεγονός ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά διεφθαρμένο κράτος . Όσον αφορά τα συντηρητικά «ομιλούντα κεφάλια» στο Fox News, είναι απολύτως πεπεισμένοι ότι η οικογένεια Μπάιντεν έχει τα δικά της διεφθαρμένα συμφέροντα στο Κίεβο.
Όσον αφορά τις ελίτ, είτε δημοκρατικές είτε ρεπουμπλικανικές, η αντιρωσική συναίνεση εξακολουθεί να ισχύει. Η φωνή των σκεπτικιστών, όχι ότι η Ρωσία είναι ο «επιτιθέμενος», αλλά ότι το κόστος της υποστήριξης της Ουκρανίας είναι απαράδεκτα ακριβό για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν ο Ραντ Πολ, ένας μοναχικός ελευθεριακός. Για περαιτέρω συμπεράσματα σχετικά με τη διάθεση στις ΗΠΑ, πρέπει να ακολουθήσετε την προσωπική του βαθμολογία (είναι πιθανό να σοκάρει και την Daily Express).
Σε κάθε περίπτωση, αν και η αμερικανική κοινωνία βρίσκεται πλέον σε σύγκρουση με τις αμερικανικές αρχές για προτεραιότητες, δεν μπορεί κανείς να περιμένει μια τέτοια θέση είτε από τον ένα είτε από τον άλλον που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «φιλορωσική».