ΗΠΑ

Το κατεστημένο εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ πατρονάρει εκ νέου την Τουρκία-Συνέπειες για την Ελλάδα

"Η Ουκρανία είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης των ΗΠΑ για τη Γερμανία και την Τουρκία", αναφέρει στην αρχή άρθρου-ανάλυσης του αμερικανικό ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να έχει μπει τώρα στον δεύτερο μήνα της, το κατεστημένο εξωτερικής πολιτικής της Αμερικής αξιολογεί το πώς δύο από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του ΝΑΤΟ, η Γερμανία και η Τουρκία, ανταποκρίνονται σε σχέση με τη Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οποιαδήποτε τέτοια αξιολόγηση πρέπει να αναγνωρίζει τους εντελώς διαφορετικούς ρόλους που έπαιξαν αυτά τα δύο έθνη πριν από την εισβολή

Για χρόνια, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελ Μέρκελ και οι "μαζορέτες της" σε αυτή την πλευρά του Ατλαντικού έτρεμαν ανοιχτά στις παρατηρήσεις ότι το Βερολίνο ήταν πολύ φιλικό προς τη Μόσχα και όλο και περισσότερο εθισμένο στους υδρογονάνθρακές της.

Η δήλωση του τέως Προέδρου των ΗΠΑ  Τράμπ τον Ιούλιο του 2018 είπε αυτό που είχε ήταν προφανές: «Η Γερμανία, όσον αφορά εμένα, είναι αιχμάλωτη της Ρωσίας».

Μέχρι το πρωί της εισβολής στην Ουκρανία, η πλειονότητα της ελίτ της Ουάσιγκτον αγνοούσε αυτό που ο Τζέρεμι Στερν  αποκάλεσε πρόσφατα «δεκαετίες συναισθηματικής και οικονομικής επένδυσης της Γερμανίας στο ρωσικό κράτος».

Ο Στερν σημείωσε ότι, ακόμη και μετά την κατάληψη της Κριμαίας το 2014,η Μέρκελ,  άσκησε επιτυχώς πιέσεις για την αποκατάσταση των ρωσικών δικαιωμάτων ψήφου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρά την απουσία αλλαγής στις εξελίξεις που είχαν οδηγήσει στην αναστολή της εξαρχής, που ήταν η κατοχή και η αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας από τον Πούτιν».

Μόνο αφού τα ρωσικά τανκς εισέβαλαν στην υπόλοιπη Ουκρανία, ο νέος καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, επιτέλους αντιμετώπισε τα στρατηγικά λάθη του παρελθόντος και ενέκρινε τις εξαγωγές θανατηφόρων όπλων.

Το Politico αναφέρθηκε στην υπουργό Εξωτερικών Annalena Baerbock στον Διάλογο για την Ενεργειακή Μετάβαση του Βερολίνου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η οποία εξήγησε ότι «γνώριζαμε, ή θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε, ότι δεν ήταν μόνο ανόητο να τοποθετούμε όλα τα "χαρτιά μας" για την πολιτική ενεργειακής ασφάλειας σε μία μόνο χώρα, αλλά ότι Δεν ήταν επίσης μια έξυπνη ιδέα να τους βάλουμε στη συγκεκριμένη χώρα».

Ο Volodymyr Zelenskyy κατέστησε επίσης σαφές ότι οι Γερμανοί έχουν μερίδιο ευθύνης. Ο Ουκρανός ηγέτης μίλησε στη Μπούντεσταγκ στα μέσα Μαρτίου και έδωσε συγκλονιστικές παρατηρήσεις που κατά καιρούς έμοιαζαν σχεδόν με τον Τραμπ. Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, ο Ζελένσκι «κατηγόρησε τη Γερμανία ότι αγνόησε τις προειδοποιήσεις πολλών ετών για τις κακοήθεις προθέσεις του Κρεμλίνου, ότι τραβούσε τα πόδια της σε κυρώσεις όπως το εμπάργκο στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και ότι παρεμπόδιζε τις προσπάθειες της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο πρεσβευτής του Κέντρου Γούντροου Γουίλσον Τζέιμς Τζέφρι είναι από τα λίγα μέλη της κοινότητας εξωτερικής πολιτικής που επισημαίνει πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετώπισαν μια γενιά γερμανο-ρωσών συντρόφων με παιδικά γάντια, ενώ η Τουρκία, η οποία υπερηφανεύεται για τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό της συμμαχίας, εκνευρίστηκε όταν αγόρασε ρωσικές συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος S-400 και στη συνέχεια εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα μαχητικών F-35.

Κατά τη διάρκεια ενός διαδικτυακού σεμιναρίου πέρυσι, ο Jeffrey παρατήρησε: «Η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν θεσμικές, προσωπικές σχέσεις, ακόμη και ιδεολογικά αποθέματα που, ανεξάρτητα από το πόσο άσχημα είναι τα ζητήματα, κάνουν τους πάντες να συγκινούνται για το πόσο σημαντικό είναι να ξεκαθαρίσουν αυτά τα πράγματα».

Πράγματι, η Τουρκία κοιτάζει βόρεια κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας και βλέπει τα πλοία του ναυτικού του Κρεμλίνου να βομβαρδίζουν την περιοχή γύρω από την Οδησσό, ενώ κατά μήκος των νότιων συνόρων της αντιμετωπίζει τις καταστροφικές συνέπειες της πρόσκλησης του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα το 2015 προς τον Πούτιν να εισαγάγει τον στρατό του στην κατεστραμμένη από τον εμφύλιο πόλεμο Συρία. (Η Τουρκία δεν είναι η μόνη που αισθάνεται προδομένη. Η χειρονομία του Ομπάμα έχει επίσης αποδειχθεί καταστροφική για την ασφάλεια του Ισραήλ, καθώς η Ρωσία έχει αποτελεσματικό δικαίωμα βέτο επί των ισραηλινών επιθέσεων σε στόχους του Ιράν και της Χεζμπολάχ στη Συρία.)

Σε αντίθεση με τη Γερμανία, η Τουρκία βρίσκεται ανάμεσα στις ρωσικές δυνάμεις και έχει σταθμίσει προσεκτικά τις επιλογές της, επιδιώκοντας να αποφύγει μια στρατιωτική σύγκρουση ή περαιτέρω ζημιά στην ήδη πληγείσα οικονομία της. Ενώ ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε νωρίς και ανοιχτά την εισβολή, η Τουρκία επέλεξε να μην επιβάλει κυρώσεις και αντ' αυτού προσφέρθηκε να παίξει  ρόλο μεσολαβητή με την ελπίδα να εξασφαλίσει κατάπαυση του πυρός.

«Η Τουρκία έχει συνηθίσει να εμποδίζει τη ρωσική υπερβολή χωρίς να προκαλεί μια αίσθηση υπαρξιακής απειλής για την ίδια τη Ρωσία», σύμφωνα με τον γεωπολιτικό σύμβουλο και απόστρατο αξιωματικό του στρατού Richard Outzen, επικαλούμενος επιτυχημένες ενέργειες το 2020 στη Λιβύη, τη Συρία και τον Νότιο Καύκασο. .

Επιπλέον, η τουρκική στρατιωτική συνεργασία με την Ουκρανία από την κατάληψη της Κριμαίας έχει αποδειχθεί απαραίτητη. Συγκεκριμένα, τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μάχης Bayraktar Tactical Block 2 της Τουρκίας κατέστρεψαν τόσα πολλά ρωσικά τεθωρακισμένα την πρώτη εβδομάδα της μάχης μόνοι που το «Bayraktar» είναι τώρα ο τίτλος ενός δημοφιλούς ουκρανικού τραγουδιού, που παίζεται μαζί με ένα βίντεο που παρουσιάζει μερικούς από τις απώλειες που προκάλεσαν  των drones της στο πεδίο της μάχης. .

Η Τουρκία και η Ουκρανία υπήρξαν επίσης σημαντικοί εμπορικοί εταίροι, με το διμερές εμπόριο να ξεπερνά τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου υπογράφηκε μέρες πριν από την εισβολή

Οι Αμερικανοί επικριτές του Ερντογάν εγείρουν ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα που γενικά δεν υπάρχουν στη Γερμανία, αλλά έχει περάσει καιρός αυτοί και άλλοι μέσα στο κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής να παραδεχτούν ότι, όπως στις πιο ψυχρές στιγμές του Ψυχρού Πολέμου, η Τουρκία παραμένει ένας απαραίτητος εταίρος του ΝΑΤΟ."

Διαπιστώσεις -Συμπεράσματα

Τα παραπάνω δείχνουν πως το  στρατοβιομηχανικό κατεστημένο και το κατεστημένο εξωτερικής πολιτικής  των ΗΠΑ πατρονάρει την Τουρκία, εκμεταλλευόμενο τον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ έχουμε επισημάνει ότι θέλουν το "γεωστρατηγικό χωράφι" που λέγεται Τουρκία, χωρίς τον Ερντογάν στην εξουσία

Η επιστροφή της "ασώτου" Τουρκίας στους κόλπους της Δύσης-ΗΠΑ γίνεται με σκανδαλώδη τρόπο και επιχειρήματα πλέον

Η άρση της στήριξης του East-Med από τις ΗΠΑ αποτέλεσε την ποιό σοβαρή απόδειξη περί τούτου μέχρι χθές, οπότε και ανακοινώθηκε μέσω του Αμερικανικού ΥΠΕΞ προς το Κογκρέσσο η πρόθεση πώλησης 40 F-16 Block 70 και 80 κίτ για ισάριθμα  μαχητικά αεροσκάφη του ιδίου τύπου που έχει η Τουρκία

Το αεροπορικό ισοζύγιο Ελλάδας-Τουρκίας διαταράσσεται εκ νέου , με αποτέλεσμα να αναμένουμε στο εγγύςμέλλον νέα έκρηξη της τουρκικής επιθετικότητας σε βάρος μας σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...