ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Hypersonic Air-breathing Weapon Concept (HAWC): Οι ΗΠΑ δοκίμασαν με επιτυχία κρυφά υπερηχητικό πύραυλο τον Μάρτιο

Οι ΗΠΑ δοκίμασαν επιτυχώς έναν υπερηχητικό πύραυλο στα μέσα Μαρτίου, αλλά το κράτησαν μυστικό για δύο εβδομάδες για να αποφευχθεί η κλιμάκωση των εντάσεων με τη Ρωσία, καθώς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επρόκειτο να ταξιδέψει στην Ευρώπη, σύμφωνα με αξιωματούχο της άμυνας που γνωρίζει το θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Hypersonic Air-breathing Weapon Concept (HAWC), εκτοξεύτηκε από ένα βομβαρδιστικό B-52 στα ανοιχτά της δυτικής ακτής, είπε ο αξιωματούχος, στην πρώτη επιτυχημένη δοκιμή της έκδοσης του συστήματος Lockheed Martin. Ένας ενισχυτικός κινητήρας επιτάχυνε τον πύραυλο σε υψηλή ταχύτητα, οπότε ο κινητήρας scramjet που τροφοδοτείται με αέρα αναφλέγεται και προώθησε τον πύραυλο με υπερηχητικές ταχύτητες 5 Mach και άνω.

Ο αξιωματούχος πρόσφερε ελάχιστες λεπτομέρειες για τη δοκιμή του πυραύλου, σημειώνοντας μόνο ότι ο πύραυλος πέταξε πάνω από τα 65.000 πόδια και για περισσότερα από 300 μίλια. Αλλά ακόμη και στο χαμηλότερο άκρο της υπερηχητικής εμβέλειας - περίπου 3.800 μίλια την ώρα - μια πτήση 300 μιλίων είναι λιγότερο από 5 λεπτά.

Η δοκιμή έγινε λίγες μέρες αφότου η Ρωσία δήλωσε, ότι χρησιμοποίησε τον δικό της υπερηχητικό πύραυλο κατά την εισβολή της στην Ουκρανία , υποστηρίζοντας ότι είχε στόχο μια αποθήκη πυρομαχικών στη δυτική Ουκρανία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, υποβάθμισαν τη σημασία της ρωσικής χρήσης του υπερηχητικού πυραύλου τους Kinzhal . Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, είπε ότι δεν το θεωρεί «κάποιο είδος αλλαγής παιχνιδιού» μετά την ανακοίνωση των Ρώσων για την εκτόξευση του πυραύλου. Μέρες αργότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι είπε ότι, ήταν «δύσκολο να γνωρίζουμε ποια ακριβώς ήταν η αιτιολόγηση» για την εκτόξευση, καθώς στόχευε μια σταθερή εγκατάσταση αποθήκευσης.

Ο πύραυλος Kinzhal είναι απλώς μια αεροπορική έκδοση του ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς Iskander. Με άλλα λόγια, είναι μια παραλλαγή μιας καθιερωμένης τεχνολογίας, σε αντίθεση με μια επανάσταση στα υπερηχητικά όπλα. Η δοκιμή στις ΗΠΑ αφορούσε έναν πιο εξελιγμένο και δύσκολο κινητήρα scramjet, που «αναπνέει» αέρα. Ο πύραυλος HAWC επίσης δεν έχει κεφαλή, αντίθετα βασίζεται στην κινητική του ενέργεια για να καταστρέψει τον στόχο.

Την ώρα της αμερικανικής δοκιμής, ο Μπάιντεν προετοιμαζόταν για μια επίσκεψη σε συμμάχους του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης μιας στάσης στην Πολωνία, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας.

Οι ΗΠΑ φρόντισαν να μην κάνουν βήματα ή δηλώσεις, που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν άσκοπα τις εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας. Την Παρασκευή, οι ΗΠΑ ακύρωσαν μια δοκιμή του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Minuteman III (ICBM) για να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρερμηνεία από τη Ρωσία. Ο Όστιν είχε ήδη, αναβάλει τη δοκιμή στις αρχές Μαρτίου για να αποφύγει τυχόν ενέργειες, που θα μπορούσαν να παρερμηνευθούν από τη Ρωσία σε μια τόσο ευαίσθητη στιγμή.

Γενικά, οι ΗΠΑ παρέμειναν επίσης κάπως διακριτικές σχετικά με τα όπλα και τον εξοπλισμό που στέλνουν στην Ουκρανία. Μόνο στο τελευταίο πακέτο βοήθειας για την ασφάλεια των 300 εκατομμυρίων δολαρίων, το Υπουργείο Άμυνας απαριθμούσε συγκεκριμένα συστήματα και όπλα.

Οι ΗΠΑ αντιτάχθηκαν επίσης, στη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία μέσω των Ηνωμένων Πολιτειών, ανησυχώντας ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε να ερμηνεύσει μια τέτοια κίνηση ως είσοδο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι παρέμειναν σιωπηλοί σχετικά με αυτή την τελευταία υπερηχητική δοκιμή για δύο εβδομάδες για παρόμοιους λόγους, είπε ο αμυντικός αξιωματούχος, προσέχοντας να μην προκαλέσουν το Κρεμλίνο ή τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ειδικά καθώς οι ρωσικές δυνάμεις επέκτειναν τους βομβαρδισμούς τους στην Ουκρανία.

Η αμερικανική δοκιμή είναι η δεύτερη επιτυχημένη δοκιμή ενός πυραύλου HAWC και είναι η πρώτη από την έκδοση του όπλου Lockheed Martin. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Πολεμική Αεροπορία δοκίμασε το Raytheon HAWC, που τροφοδοτείται από έναν κινητήρα scramjet Northrop Grumman.

Η δοκιμή πέτυχε όλους τους πρωταρχικούς στόχους, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου από την Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσης και απελευθέρωσης του πυραύλου, του ασφαλούς διαχωρισμού από το αεροσκάφος εκτόξευσης, της πυροδότησης και της κρουαζιέρας. Στη συνέχεια επίσης οι αξιωματούχοι πρόσφεραν λίγες λεπτομέρειες για την πτήση, χωρίς να αναφέρουν πόσο γρήγορα πέταξε ο πύραυλος ή ποια απόσταση διένυσε. Η δημοσίευση ανέφερε μόνο ότι, ο πύραυλος ταξίδεψε με ταχύτητες μεγαλύτερες από 5 Mach.

Οι ΗΠΑ έδωσαν εκ νέου έμφαση στα υπερηχητικά όπλα μετά από επιτυχημένες ρωσικές και κινεζικές δοκιμές τους τελευταίους μήνες, εντείνοντας την ανησυχία στην Ουάσιγκτον ότι, οι ΗΠΑ υστερούν σε μια στρατιωτική τεχνολογία που θεωρείται κρίσιμη για το μέλλον.

Στον αμυντικό προϋπολογισμό του FY23, η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια για βολές μεγάλου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένων των υπερηχητικών πυραύλων. Σε μια έκθεση πέρυσι, το Γραφείο Λογοδοσίας της Κυβέρνησης εντόπισε 70 προσπάθειες που σχετίζονται με την ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων, που αναμένεται να κοστίσουν σχεδόν 15 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2015 και 2024.

Ένα μήνα μετά την πρώτη επιτυχημένη δοκιμή HAWC, οι ΗΠΑ υπέστησαν οπισθοδρόμηση όταν η δοκιμή ενός διαφορετικού υπερηχητικού συστήματος απέτυχε . Η αποτυχία προέκυψε ακριβώς τη στιγμή που προέκυψαν αναφορές ότι, η Κίνα είχε δοκιμάσει επιτυχώς ένα υπερηχητικό όχημα ολίσθησης το καλοκαίρι και λίγο αφότου η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι, είχε δοκιμάσει επιτυχώς τον υπερηχητικό πύραυλο εκτοξευόμενου από υποβρύχιο, που ονομάστηκε Tsirkon.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...