Η Ρωσία αντιμετωπίζει μια σειρά αυστηρών κυρώσεων από το ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, αν και η στρατιωτική συμμαχία δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν σκοπεύει να εμπλακεί στη σύγκρουση.
Το ΝΑΤΟ απέρριψε επίσης το αίτημα της Ουκρανίας να κηρύξει «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» πάνω από τη χώρα που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο, αλλά υποσχέθηκε περαιτέρω κυρώσεις στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ φέρεται να είπε από το Reuters, ότι «Δεν είμαστε μέρος αυτής της σύγκρουσης», επιχειρώντας να αποστασιοποιηθεί η Ατλαντική Συμμαχία από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Πρόσφατα, υπήρξαν αναφορές ότι η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ πετούσε το F-35 της σε πλήρη λειτουργία stealth πάνω από την Ανατολική Ευρώπη ως μέρος της άσκησης αεροναυτικής αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Παρόλο που το ΝΑΤΟ δεν θέλει να πολεμήσει εναντίον της Ρωσίας, εντούτοις φαίνεται ότι προετοιμάζεται για πιθανή μετάδοση της σύγκρουσης από την Ουκρανία στην υπόλοιπη Ανατολική Ευρώπη.
Θα αναπτυχθούν F-22 Raptor stealth στην Ανατολική Ευρώπη;
Μέσα σε όλα αυτά, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προφανώς πρότεινε την ανάπτυξη του F-22 Raptor στη ζώνη της σύγκρουσης. Είναι σκόπιμο να αναφέρουμε εδώ ότι η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει στείλει τα αεροσκάφη F-22 Raptor stealth στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αυστραλία τους τελευταίους μήνες.
Ο Τραμπ αστειεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να «βάλουν την κινεζική σημαία» στα μαχητικά αεροσκάφη F-22 και να «βομβαρδίσουν» τη Ρωσία. Ο πρώην πρόεδρος έκανε αυτή την παρατήρηση στη διάσκεψη της Ρεπουμπλικανικής Εθνικής Επιτροπής στη Νέα Ορλεάνη.
Ο Τραμπ προφανώς πρότεινε ότι η Αμερική θα έπρεπε να κατηγορήσει την Κίνα για «την επίθεση» και στη συνέχεια να παρακολουθήσει καθώς οι δύο χώρες εμπλέκονται σε μια σύγκρουση, ανέφερε το The Hill.
Εξάλλου μια μοίρα F-22 Raptors των ΗΠΑ αναπτύχθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να αποτρέψει επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, από τους αντάρτες Χούτι, σύμφωνα με την USAF και τον διοικητή της CENTCOM τον περασμένο μήνα.
Το Αρχηγείο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ έγραψε στο Twitter: «Τα F-22 Raptors έφθασαν στην αεροπορική βάση Al Dhafra, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σήμερα ως μέρος μιας πολύπλευρης επίδειξης υποστήριξης των ΗΠΑ μετά από μια σειρά επιθέσεων τον Ιανουάριο που απείλησαν τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και των Εμιράτων που σταθμεύουν στην εν λόγω εγκατάσταση."
Πριν από αυτό, τον Νοέμβριο του 2021, αναφέρθηκε ότι οι ΗΠΑ θα έστελναν επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένων F-22 Raptors, F-35 Lightning II, B2 stealth βομβαρδιστικά στην Αυστραλία για να αποτρέψουν πιθανή κινεζική στρατιωτική επιθετικότητα και απειλές από τη Βόρεια Κορέα.
Τα σχόλια του Τραμπ οδήγησαν όλους στο πλήθος να ξεσπάσουν σε γέλια. Ο πρώην πρόεδρος είχε νωρίτερα αναφερθεί στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτηρίζοντας τον ως «έξυπνο».
Αργότερα, σε συνέντευξή του στο Fox Business, αποκάλεσε τη σύγκρουση στην Ουκρανία «Ολοκαύτωμα» και υπέθεσε ότι η Κίνα σύντομα θα εισβάλει στην Ταϊβάν.
Είναι ενδιαφέρον ότι ο Τραμπ κατηγορήθηκε από τους Δημοκρατικούς ότι παρακράτησε παράνομα στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του.
Κίνα και Ρωσία είναι στενοί φίλοι
Σε αντίθεση με την ιδέα του Τραμπ, η Ρωσία και η Κίνα μοιράζονται μια στενή σχέση, καθοδηγούμενη κυρίως από την αμοιβαία περιφρόνηση και τον ανταγωνισμό τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Κίνα μέχρι στιγμής απέχει από την άμεση καταδίκη της Ρωσίας και απείχε από την καταψήφισή τους στα τρία ψηφίσματα που έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής στον ΟΗΕ. Έχει επίσης εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να κατηγορήσει το ΝΑΤΟ και τη Δύση για την επέκτασή τους προς τα ανατολικά στην Ευρώπη.
Η Κίνα βαδίζει σε ένα τεντωμένο σκοινί μεταξύ της διατήρησης της σχέσης της με τη Ρωσία και του να θεωρείται κράτος που σέβεται την κυριαρχία και παραμένει προσηλωμένη στην τάξη που βασίζεται σε κανόνες, την οποία η Ρωσία παραβίασε κατάφωρα.
Ο Πρόεδρος Πούτιν είχε επισκεφθεί την Κίνα πριν από την έναρξη μιας πλήρους κλίμακας εισβολής και και οι δύο πλευρές είχαν επιβεβαιώσει την υποστήριξή τους για τη θέση του άλλου σε σχέση με την Ουκρανία και την Ταϊβάν αντίστοιχα.
Στη συνάντηση, οι δύο ηγέτες υποσχέθηκαν μια νέα εποχή στις σχέσεις που «δεν θα γνωρίζουν όρια» και θα είναι «ανώτερες από τις πολιτικές και στρατιωτικές συμμαχίες της εποχής του ψυχρού πολέμου», όπως ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση.
Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα εξακολουθούν να εμπλέκονται σε έναν σκληρό ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ, και έχουν ενθαρρύνει τη συνεργασία τους στον στρατό, το εμπόριο, το διάστημα, τη μεταφορά ενέργειας, μεταξύ άλλων
Ο Πούτιν και ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επέβλεψαν μια φιλόδοξη κοινή στρατιωτική άσκηση στην Κίνα το περασμένο καλοκαίρι, η οποία, μαζί με τις αναφερόμενες συνεργασίες στην αεροπορία, στην θάλασσα και την τεχνολογία υπερηχητικών όπλων, δείχνουν μια σταθεροποιημένη αμυντική ευθυγράμμιση, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
Τον Νοέμβριο, ρωσικά και κινεζικά στρατηγικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν την τρίτη κοινή στρατηγική αεροπορική περιπολία τους πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, επιδεικνύοντας την προθυμία τους να εργαστούν ενάντια στην αμερικανο-ιαπωνική συμμαχία.
Επιπλέον, η Ρωσία και η Κίνα εργάζονται στο διάστημα, με σχέδια να κατασκευάσουν το δικό τους διαστημικό σταθμό μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας. Ο Πρόεδρος Πούτιν έχει μιλήσει εναντίον της αμερικανικής πίεσης στην Κίνα και οι πολιτικοί ηγέτες του Πεκίνου αναφέρουν τις δραστηριότητες των ΗΠΑ ως «νοοτροπία ψυχρού πολέμου». Για τα δύο κράτη, υπάρχουν πολλές περιοχές σύγκλισης.Παρά τον καταιγισμό επικρίσεων για την Ουκρανία, οι σχέσεις της Κίνας με τη Ρωσία είναι «σταθερές», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι στις 7 Μαρτίου, επαναλαμβάνοντας εκκλήσεις για διπλωματία για την επίλυση της σύγκρουσης και κατηγορώντας τις ΗΠΑ για την κατασκευή μιας «ινδο-Ειρηνικής εκδοχής του ΝΑΤΟ. », ανέφερε η Nikkei Asia.
Οι τελευταίες κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία, ωστόσο, προκάλεσαν ορισμένες ανησυχίες στην Κίνα. Η υποστηριζόμενη από την Κίνα Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομής (AIIB) πάγωσε πρόσφατα τον δανεισμό στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, τροφοδοτώντας εικασίες ότι η ρωσική αποβολή από τα συστήματα πληρωμών SWIFT θα μπορούσε πράγματι να δώσει ώθηση στο κινεζικό σύστημα CIPS που λειτουργεί σε περιορισμένη κλίμακα από τώρα.
Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η Κίνα θα εμπορευόταν όπλα με τη Ρωσία, δεδομένου ότι η Δύση έχει επίσης επιβάλει κυρώσεις στη ρωσική αμυντική βιομηχανία. Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, η Ρωσία συμφώνησε σε 30ετή σύμβαση για την παροχή φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω ενός νέου αγωγού, με τις νέες πωλήσεις φυσικού αερίου να διακανονίζονται σε ευρώ, ενισχύοντας μια ενεργειακή συμμαχία με το Πεκίνο.
Με το φιλόδοξο έργο Nord Stream 2 να έχει παγώσει επ' αόριστον από τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, η εξαγωγή φυσικού αερίου στην Κίνα θα μπορούσε να είναι σωτήρια για την Μόσχα, παρόλο που τα οικονομικά της κέρδη δεν θα ήταν αρκετά σε σύγκριση με τον προγραμματισμένο αγωγό προς τη Γερμανία.
Επιπλέον, ο πρόεδρος Πούτιν έχει απειλήσει ο ίδιος να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1.
Ορισμένοι αναλυτές υπέθεσαν ότι η δράση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θα μπορούσε να ενθαρρύνει την Κίνα να δοκιμάσει μια παρόμοια στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ταϊβάν, κάτι που εικάζει επίσης ο Τραμπ κατά τη συνέντευξή του στο Fox Business.
Ωστόσο, δεδομένων των ακρωτηριαστικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, είναι τραβηγμένο να πούμε ότι το Πεκίνο θα επιχειρούσε μια παρόμοια περιπέτεια στην πιο έντονα αμφισβητούμενη περιοχή του κόσμου.
Επίλογος
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης της άμυνας του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη με την αποστολή μαχητικών F-22 Raptor.
Γνωρίζουμε ότι τα ΥΠΑΜ ΗΠΑ-Ρωσίας βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για την αποφυγή παρεξηγήσεων-προκλήσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόκληση θερμού επεισοδίου, με απρόβλεπτες διαστάσεις.
Ωστόσο η συγκέντρωση πολεμικού υλικού ΝΑΤΟ -Ρωσίας και το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις τους ενέχει υψηλό βαθμό επικινδυνότητας περιατέρω ανάφλεξης.
Τυχόν προώθηση των Αμερικανικών μαχητικών F-22 Raptor στην ανατολική Ευρώπη, θα αποτελούσε βέβαια ένα ισχυρό πολλαπλασιαστή ισχύος του ΝΑΤΟ, δείχνοντας την αποφασιστικότητα της Συμμαχίας και αποθαρρύνοντας άλλες σκέψεις του Πούτιν ...., ωστόσο θα αύξανε την πιθανότητα περαιτέρω εμπλοκής με τους Ρώσους, κάτι το οποίο κανείς δεν επιθυμεί.