Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ενισχύσουν τις δυνατότητές τους για την αντιμετώπιση drones, καθώς λαμβάνουν υπόψη τις αυξανόμενες απειλές από εχθρικά στοιχεία, όπως οι πρόσφατες επιθέσεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, στις οποίες οι πολιτοφυλακές Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν ανέπτυξαν μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μάχης (UCAV).
Το Εργαστήριο Έρευνας της Πολεμικής Αεροπορίας (AFRL), ανέθεσε σύμβαση στη Leidos, μια αμυντική εταιρεία με έδρα τη Βιρτζίνια, για την ανάπτυξη ενός πρωτότυπου προηγμένου οπλικού συστήματος μικροκυμάτων υψηλής ισχύος (HPM), αξίας 26 εκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση των drones.
Όπλο μικροκυμάτων THOR
«Βασιζόμενη στην επιτυχία του Tactical High-Power Operational Responder (THOR) επίδειξης τεχνολογίας, η Leidos θα κατασκευάσει τώρα ένα προηγμένο οπλικό σύστημα HPM για να φέρει την πιο πρόσφατη τεχνολογία, έναντι της αυξανόμενης απειλής από μη επανδρωμένα αεροσκάφη», ανέφερε η εταιρεία σε δελτίο τύπου.
Το THOR είναι ένα κατευθυνόμενο ενεργειακό οπλικό σύστημα που παρουσιάστηκε από την AFRL το 2019 και χρησιμοποιεί δέσμες μικροκυμάτων, για να απενεργοποιήσει τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα ενός drone . Το νέο πρωτότυπο θα ονομάζεται «Mjölnir», που πήρε το όνομά του από το θρυλικό σφυρί που ανήκε στον Thor, τον Θεό του Thunder στη σκανδιναβική μυθολογία που το χρησιμοποίησε για να σκοτώσει γίγαντες.
Η Leidos είναι ένας από τους εργολάβους της Διεύθυνσης Κατευθυνόμενης Ενέργειας της AFRL και συμμετείχε στην ανάπτυξη του εκπομπού μικροκυμάτων THOR ή του μηχανισμού πυροδότησης.
«Η Mjölnir θα επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός λεπτομερούς σχεδίου για όλα τα μελλοντικά συστήματα HPM c-UAS (Counter Unmanned Aerial System), με βελτιωμένη εμβέλεια και τεχνολογία για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση UAS. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν την υπεροχή μας στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα», δήλωσε ο Adrian Lucero, διευθυντής προγράμματος THOR στο Directed Energy Directorate του AFRL.
Drone Warfare
Το μικρό μέγεθος των drones και η ικανότητά τους να κινούνται γρήγορα, καθιστά πολύ δύσκολο για τα κινητικά όπλα όπως τα δίχτυα, οι σφαίρες και οι πύραυλοι να τα εντοπίσουν, να στοχεύσουν και να τα επιτεθούν και ως εκ τούτου τα τελευταία χρόνια, τα οπλισμένα drones αναδεικνύονται ως αλλαγή του παιχνιδιού στο πεδίο της μάχης.
Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα κατά τη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2020, όπου το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησε τον σημαντικό στόλο τουρκικής κατασκευής Bayraktar TB2 και ισραηλινής κατασκευής drones καμικάζι που είχε συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια, για να καταστρέψει μεγάλο αριθμό αρμενικών αρμάτων, πυροβολικού και συστήματα αεράμυνας.
Με την πρόοδο της τεχνολογίας, τα drones γίνονται φθηνότερα και πιο εύκολα διαθέσιμα μέρα με τη μέρα. Αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μπορούν να μεταφέρουν εξοπλισμό επιτήρησης για συλλογή πληροφοριών και πυρομαχικά για σκοπούς επίθεσης, επομένως η πιθανότητα απειλής τους αυξάνεται διαρκώς.
Απειλές Drone στη Μέση Ανατολή
Πρόσφατα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, βασικός εταίρος των ΗΠΑ στον Κόλπο, τόνισαν επίσης την αυξανόμενη απειλή από επιθέσεις με drone.
«Πρέπει να ενωθούμε για να αποτρέψουμε τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, να απειλήσει την ασφάλεια των πολιτών και να καταστρέψει οικονομικούς θεσμούς», δήλωσε ο Μοχάμεντ μπιν Αχμάντ αλ-Μπαουάρντι, υπουργός Άμυνας των ΗΑΕ κατά τη διάρκεια της Έκθεσης Μη Επανδρωμένων Συστημάτων (UMEX 2022) που πραγματοποιήθηκε στο Αμπού Ντάμπι.
Οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας των ΗΑΕ, ήρθαν στον απόηχο τεσσάρων επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά των ΗΑΕ σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες, μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούτι στην Υεμένη και τις Ταξιαρχίες True Promise, μια ελάχιστα γνωστή ιρακινή ομάδα με δεσμούς προς την Τεχεράνη.
Σε απάντηση σε αυτές τις επιθέσεις, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την ανάπτυξη προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών F-22 και ενός αντιτορπιλικού κατευθυνόμενων πυραύλων, του USS Cole, για να συνεργαστεί με το Ναυτικό των ΗΑΕ πριν από μια επίσκεψη στο λιμάνι στο Άμπου Ντάμπι.
Εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με το Ιράν, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε την έναρξη ενός νέου κοινού στόλου drones στη Μέση Ανατολή με συμμαχικά έθνη, για να περιπολούν τεράστιες εκτάσεις ασταθών υδάτων, ανέφεραν προηγουμένως οι EurAsian Times.
Ο αντιναύαρχος Μπραντ Κούπερ, Διοικητής του 5ου στόλου που είναι υπεύθυνος για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, δήλωσε ότι 100 μη επανδρωμένα πλοία drone - τόσο ιστιοφόρα όσο και υποβρύχια - θα αυξήσουν σημαντικά τις δυνατότητες επιτήρησης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, επιτρέποντάς του να διατηρεί στενό έλεγχο στα ύδατα ζωτικής σημασίας για τον παγκόσμιο εφοδιασμό πετρελαίου και τις θαλάσσιες ροές.
Το Ιράν θεωρείται η κύρια περιφερειακή απειλή από τις ΗΠΑ. «Υπάρχει ο βαλλιστικός πύραυλος, ο πύραυλος κρουζ και το εξάρτημα UAV (drone), τόσο στην ικανότητά τους όσο και στη μαζική τους διάδοση, καθώς και στις δυνάμεις πληρεξουσίου», είπε ο Κούπερ.
Ο 5ος στόλος με έδρα το Μπαχρέιν περιλαμβάνει το κρίσιμο στενό του Ορμούζ, το στενό στόμιο του Περσικού Κόλπου από το οποίο διέρχεται το 20% του συνόλου του πετρελαίου. Εκτείνεται επίσης, όσο η Ερυθρά Θάλασσα φτάνει κοντά στη Διώρυγα του Σουέζ, την πλωτή οδό στην Αίγυπτο που συνδέει τη Μέση Ανατολή με τη Μεσόγειο και το στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ στα ανοιχτά της Υεμένης.