Ξένη αμυντική σελίδα μελέτησε και ανέλυσε τα κεφάλαια που δαπάνησαν βαλκανικές χώρες για την κατασκευή σύγχρονων υπόστεγων και λοιπών υποδομών για την φιλοξενία γαλλικών μαχητικών Rafale.
Πόσο κοστίζει τελικά μία αεροπορική βάση για αυτά τα υπερσύγχρονα γαλλικά αεροσκάφη;
Πόσα Δαπάνησε η Σερβία και η Κροατία
Πιο συγκεκριμένα και όπως ήδη γνωρίζετε, η Σερβία μετά από μήνες καθυστέρησης κατάφερε επιτέλους να εξασφαλίσει την προμήθεια γαλλικών μαχητικών πολλαπλών ρόλων Rafale από την γαλλική αεροναυπηγική εταιρεία Dassault. Σύντομα το Βελιγράδι θα ξεκινήσει να κατασκευάζει νέα υπόστεγα για τα μελλοντικά του μαχητικά.
Οι Σέρβοι αποκάλυψαν το κόστος αυτού του προγράμματος, ένα πρόγραμμα το οποίο είναι κρίσιμο διότι τα 12 Rafale που παρήγγειλε η Σερβία χρειάζονται εξειδικευμένες υποδομές, στις οποίες θα επιχειρούν, θα επισκευάζονται και θα συντηρούνται.
Οι παραδόσεις των μαχητικών θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 2028 και 2029 και θα κοστίσουν στην χώρα 225 εκατομμύρια ευρώ ανά μονάδα.
Όσο για τα υπόστεγα των αεροσκαφών, η Σερβία αναμένεται να δαπανήσει συνολικά 17,6 εκατομμύρια ευρώ. Μέσω αυτού του προγράμματος, η σερβική πολεμική αεροπορία θα κατασκευάσει νέα υπόστεγα αεροσκαφών και θα τροποποιήσει υπάρχοντα για να φιλοξενήσει τα 12 νέα της μαχητικά.
Για να συγκρίνετε, η κατασκευή εξειδικευμένων υποδομών για Rafale κόστισε συνολικά 37 εκατομμύρια ευρώ στην κροατική πολεμική αεροπορία. Είναι εύλογο να συγκρίνουμε την Σερβία με την Κροατία διότι και οι δύο χώρες έχουν παραγγείλει ίδιο αριθμό αεροσκαφών Rafale, δηλαδή 12 μονάδες.
Βέβαια οι Κροάτες ξόδεψαν σχεδόν διπλάσιο ποσό για τις υποδομές φιλοξενίας των δικών τους μαχητικών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως εξόπλισαν καλύτερα τις εγκαταστάσεις τους, αφού στο προαναφερθέν κόστος συμπεριλήφθηκαν τα έξοδα αγοράς προσομοιωτών και επιπρόσθετου εξοπλισμού. Φαίνεται πως αυτός ο εξοπλισμός δεν συμπεριλαμβάνεται στο σερβικό πρόγραμμα κατασκευής νέων υπόστεγων για τα Rafale του Βελιγραδίου.
Παρά το γεγονός αυτό, διαβαλκανική εντύπωση προκάλεσε το τόσο χαμηλό κόστος του εν λόγω σερβικού προγράμματος. Όλες οι υπόλοιπες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, δαπάνησαν πολλά περισσότερα εκατομμύρια για την κατασκευή σύγχρονων αεροπορικών βάσεων. Η Ρουμανία π.χ. ξόδεψε 32 εκατομμύρια για την προσαρμογή της αεροπορικής βάσης Fetesti για την φιλοξενία μαχητικών F-16, ενώ η Βουλγαρία έδωσε το εξωφρενικό ποσό των 103 εκατομμυρίων για να ανακατασκευάσει την αεροπορική βάση Graf Ignatievo εν αναμονή των δικών της F-16 Viper.