ΗΠΑ

ΗΠΑ και Τουρκία προς «άγραν» πελατών: Παρουσιάζουν τα μαχητικά αεροσκάφη F-35A και TF-X στην Αεροπορική Έκθεση της Σιγκαπούρης

Η Turkish Aerospace βρίσκεται σε αναζήτηση πιθανών πελατών και συνεργατών, για το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών TF-X stealth.

Η εταιρεία βρίσκεται στην Αεροπορική Έκθεση της Σιγκαπούρης, φέρνοντας μαζί μια πλήρους κλίμακας μακέτα του αεροσκάφους. Αναζητά συνεργάτες και βλέπει ευκαιρίες σε ασιατικές χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα, στην ίδια Αεροπορική Έκθεση έχουμε και την παρουσίαση ενός ζεύγους F-35A της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και ενός ιπτάμενου τάνκερ  KC-46A.

Τα F-35A προέρχονται από την 355η Μοίρα Μαχητικών από την αεροπορική βάση Eielson της Αλάσκας, η οποία άρχισε να παραλαμβάνει το μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς της Lockheed Martin τον Απρίλιο του 2020. Αυτή είναι η πρώτη φορά, που  η συμβατική παραλλαγή απογείωσης και προσγείωσης εμφανίστηκε στην Αεροπορική Έκθεση της Σιγκαπούρης.

Τα KC-46A και F-35A ενώνουν πολλά άλλα στρατιωτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ στην έκθεση, συμπεριλαμβανομένου ενός αεροσκάφους Boeing P-8A Poseidon του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ σε στατική οθόνη.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η παραλλαγή σύντομης απογείωσης και κάθετης προσγείωσης F-35B του Joint Strike Fighter, εμφανίζεται στην Αεροπορική Έκθεση της Σιγκαπούρης, έχοντας κάνει το ντεμπούτο της στην επανάληψη του 2020. 

Το φουτουριστικό αεροσκάφος της Τουρκίας 

Το μαχητικό stealth πέμπτης γενιάς της Τουρκίας, TF-X, είναι πιθανό να πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση τα επόμενα τρία χρόνια. Η Άγκυρα χρειάζεται απεγνωσμένα ένα  Εθνικό μαχητικό αεροσκάφος και με το TF-X, που προβάλλεται ως τουρκικό αντίστοιχο του αμερικανικού F-35,  προσπαθεί  να εκπληρώσει αυτή την ανάγκη.

Η Turkish Aerospace Industries (TAI), αποκάλυψε μια πλήρους κλίμακας μακέτα του TF-X/National Combat Aircraft (MMU) στην εν εξελίξει Αεροπορική Έκθεση της Σιγκαπούρης 2022. 

«Η μακέτα πλαισιώθηκε από μοντέλα διαφόρων όπλων και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV)», ανέφερε η Janes. Αυτή είναι η  πρώτη φορά, που η TAI παρουσίασε μια μακέτα TF-X σε μια ασιατική χώρα.

Αξιοσημείωτο είναι η επίσημη αναφορά  στο Twitter, του αμυντικού γίγαντα BAE Systems: «Συνεργαζόμαστε με την Turkish Aerospace για να φέρουμε τεχνογνωσία και τεχνογνωσία μηχανικής στο πρόγραμμα TF-X», ανέφερε.

Το ντεμπούτο πλήρους κλίμακας μακέτα του TFX στη Σιγκαπούρη, θα μπορούσε να στοχεύει στην εύρεση πιθανών συνεργατών στην Ασία. Η TAI εργάζεται για την επέκταση των συνεργασιών σε τεχνολογίες επόμενης γενιάς στην ασιατική αγορά, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και της αεροπορίας.

Προσέγγιση της Τουρκίας στην Ασία

Η Τουρκία ξεκίνησε την πρωτοβουλία της «Asia Anew» το 2019, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τους δεσμούς της με χώρες αυτής της περιοχής. Ένα σημαντικό στοιχείο της πρωτοβουλίας έχει αποδειχθεί ότι είναι η αμυντική προσέγγιση.

Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, η TAI έχτισε το πρώτο της γραφείο μηχανικής και σχεδιασμού στη Νοτιοανατολική Ασία, στη Μαλαισία. Επιπλέον, μηχανικοί από την Τουρκία και τη Μαλαισία πρόκειται να συνεργαστούν σε μια σειρά έργων, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV), των εκπαιδευτών τζετ, των έργων ελικοπτέρων και των προγραμμάτων εκσυγχρονισμού των παγκόσμιων αεροπορικών οικοσυστημάτων.

Η Τουρκία σημείωσε μεγάλη επιτυχία στην ενίσχυση των δεσμών με χώρες της περιοχής της Νότιας Ασίας, ιδιαίτερα με το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν.

Το Μπαγκλαντές και η Τουρκία, υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας τον περασμένο μήνα, όταν ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, βρισκόταν στο Μπαγκλαντές για μονοήμερη επίσκεψη. Η συμφωνία θα καλύπτει στρατιωτική εκπαίδευση, ανταλλαγή πληροφοριών, αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και καταπολέμηση εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο.

Παρόλο που η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και εξ ορισμού, εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ορισμένοι ειδικοί έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι θα μπορούσε να αγοράσει ένα μαχητικό αεροσκάφος από την Κίνα.

Η Τουρκία, είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζει προβλήματα με την πολεμική της αεροπορία, μετά την αποβολή της από το πρόγραμμα των F-35 υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον αγνοεί επίσης τα αιτήματά της για την πώληση μαχητικών F-16. Δεδομένης της εγγύτητάς της με το Πακιστάν και της δικής της συνεργασίας με την Κίνα στο πλαίσιο του BRI, οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα μπορούσε να επιλέξει να αγοράσει τα JF-17 ή J-10C από την Κίνα.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ