Ενώ οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται ν στείλουν δυνάμεις τους στην Ουκρανία, ορισμένες χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στο ανατολικό τμήμα της ΕΕ κατά της Ρωσίας.
Στην ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε πρόσφατα, «οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θέτουν δυνάμεις τους σε επιφυλακή και στέλνουν πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη σε θέσεις ανάπτυξης του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, ενισχύοντας την αποτροπή και τη συμμαχική άμυνα καθώς η Ρωσία συνεχίζει να ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία μέσα και γύρω από την Ουκρανία».
Το ΝΑΤΟ εξήγησε ότι τις τελευταίες ημέρες, ορισμένα κράτη μέλη της συμμαχίας έχουν ανακοινώσει επικείμενες στρατιωτικές αναπτύξεις:
Για παράδειγμα, η Δανία στέλνει μια φρεγάτα στη Βαλτική Θάλασσα και πρόκειται να στείλει τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 στη Λιθουανία.
Η Ισπανία στέλνει πλοία για να ενταχθούν στη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ και εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής μαχητικών στη Βουλγαρία.
Η Ολλανδία θα στείλει δύο μαχητικά αεροσκάφη F-35 στη Βουλγαρία από τον Απρίλιο για να υποστηρίξει τις αεροπορικές δραστηριότητες περιπολίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή και θα προετοιμάσει ένα πολεμικό πλοίο και χερσαίες μονάδες για τη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ.
Η Γαλλία έχει εκφράσει την προθυμία της να αναπτύξει στρατεύματα στη Ρουμανία υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ.
Το Παρίσι σχεδιάζει να στείλει αρκετές εκατοντάδες στρατιώτες στη Ρουμανία ως μέρος μιας στρατιωτικής ανάπτυξης στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, δήλωσε το Σάββατο η υπουργός Άμυνας Florence Parly εν μέσω φόβων για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε πρόσφατα εκφράσει την «ετοιμότητα της Γαλλίας να προχωρήσει παραπέρα και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ να δεσμευτεί για νέες αποστολές... ιδίως στη Ρουμανία».
Η Παρλί είπε στο ραδιόφωνο France Inter ότι είχε επισκεφθεί τη Ρουμανία την Πέμπτη για να συζητήσει το θέμα, ενώ τόνισε ότι η Ρουμανία ήταν μια "ζώνη υψηλής έντασης".
Το Κρεμλίνο έχει αναπτύξει πάνω από 100.000 στρατιώτες και βαριά τεθωρακισμένα κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας, σύμφωνα με τη Δύση, η οποία φοβάται ότι οι Ρώσοι θα πραγματοποιήσουν εισβολή.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε το Σάββατο ότι θα επισκεφθεί την Ουκρανία στις 7-8 Φεβρουαρίου με τη Γερμανίδα ομόλογό του Ανναλένα Μπάερμποκ.
Η Βρετανία από την πλευρά της, προτείνει στο ΝΑΤΟ μια «μεγάλη» ανάπτυξη στρατιωτών, πολεμικών πλοίων και πολεμικών αεροσκαφών στην Ευρώπη, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος επιθυμεί να απαντήσει στην άνοδο «της «ρωσικής εχθρότητας» απέναντι στην Ουκρανία.
Η πρόταση, η οποία αναμένεται να τεθεί σε μια συνάντηση των αρχηγών ενόπλων δυνάμεων των κρατών μελών του ΝΑΤΟ μέσα την ερχόμενη εβδομάδα, αν γίνει δεκτή, θα διπλασιάσει το βρετανικό απόσπασμα των περίπου 1.150 στρατιωτών που βρίσκονται ανεπτυγμένοι επί του παρόντος στην Ανατολική Ευρώπη και θα παράσχει «βαρύ οπλισμό» στην Εσθονία, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ.
«Έχω διατάξει τις Ένοπλες Δυνάμεις μας να προετοιμαστούν για την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ευρώπη μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ώστε να μπορέσουν να παράσχουν χερσαία, αεροπορική και ναυτική υποστήριξη στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο Μπόρις Τζόνσον.
Αν νομίζουν κάποιοι τώρα, ότι η χώρα μας θα μπορέσει να διατηρήσει την τρομερά σημαντική ουδετερότητα της, στα τεκταινόμενα στην Α.Ευρώπη, όπου μεγάλες χώρες ετοιμάζουν την αποστολή ισχυρών δυνάμεων μα βαρύ οπλισμό, τότε μάλλον ζουν σε παράλληλο σύμπαν.
Μακάρι να διαψευστούμε, αλλά θα μας ζητηθεί πιθανότατα εναέρια και ναυτική παρουσία στην Μαύρη Θάλασσα, απέναντι στον ρωσικό στόλο πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων.
Δεν γνωρίζουμε αν η ανθρωπότητα και ειδικά η δύση, αποφάσισε να “αυτοκτονήσει” σε ουκρανικό έδαφος, αλλά οφείλουμε ως χώρα να κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να μην συμμετάσχουμε σε ότι ετοιμάζουν τα “γεράκια” της δύσης, ενώ θα πρέπει να προστατεύσουμε και τους 90.000 Έλληνες στην Μαριούπολη και άλλους 7-8 χιλιάδες στην Κριμαία, αν και εφόσον αυτό απαιτηθεί.