Ο διεθνής πετρελαϊκός γίγαντας Total με έδρα τη Γαλλία και η Chevron με έδρα τις ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσημα την απόσυρσή τους από τη χώρα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ πέρυσι.
Η Μιανμάρ βρίσκεται σε αναταραχή από τότε που ο στρατός ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση και συνέλαβε την ηγέτη της, Aung San Suu Kyi, τον Φεβρουάριο του 2021. Η χούντα χρησιμοποίησε ωμή βία για να καταστείλει τις διαδηλώσεις.
H αποχώρηση της Total και της Chevron
Η Total Energies και η Chevron συμμετείχαν σε κοινοπραξία με άλλες εταιρείες που εκμεταλλεύονται το έργο φυσικού αερίου Yadana στη νοτιοδυτική ακτή της Μιανμάρ και το σύστημα μεταφοράς MGTC που μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα στα σύνορα Μιανμάρ/Ταϊλάνδης.
«Η συνεχιζόμενη επιδείνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κατάστασης του κράτους δικαίου στη Μιανμάρ από το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021 μάς έκανε να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση και αυτό το περιβάλλον δεν επιτρέπει πλέον στην TotalEnergies να συνεισφέρει αρκετά θετικά», ανέφερε η Total σε δήλωση. συμπεριλήφθηκαν δηλώσεις.
Σε παρόμοια δήλωση της Chevron, "Υπό το φως των συνθηκών στη Μιανμάρ, επανεξετάσαμε το ενδιαφέρον μας για το έργο φυσικού αερίου Yadana για να διασφαλίσουμε μια προγραμματισμένη και εύρυθμη διαμετακόμιση που θα μας οδηγήσει εκτός της χώρας. Ως φορέας εκμετάλλευσης με μειοψηφικό μερίδιο το έργο, άμεση προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια και η ευημερία των εργαζομένων μας». παραμένει ασφαλής λειτουργία και μια απαραίτητη παροχή ενέργειας για τους κατοίκους της Μιανμάρ και της Ταϊλάνδης», ειπώθηκε.
Η Shell, μια εταιρική σχέση μεταξύ της Ολλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι "δεν έχει άδεια για εξερεύνηση στη Μιανμάρ από πέρυσι" σχετικά με την απόσυρση.
Η Total και η Chevron ήταν οι τελευταίες δυτικές εταιρείες που αποφάσισαν να αποσυρθούν μετά το πραξικόπημα.
Τον Δεκέμβριο, το HRW προέτρεψε την Total να υποστηρίξει κυρώσεις που θα σταματούσαν τα έσοδα από το φυσικό αέριο να ρέουν σε οντότητες που ελέγχονται από τον στρατό της Μιανμάρ.
Η Global Witness, η οποία εργάζεται για τις ελευθερίες και την περιβαλλοντική δικαιοσύνη, χαιρέτισε την απόσυρση των εταιρειών πετρελαίου και προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία να υποστηρίξουν τις κυρώσεις στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Μιανμάρ.
Η ανακοίνωση από την Total και τη Chevron «αφαιρεί ένα σημαντικό εμπόδιο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που για πάρα πολύ καιρό αρνούνται να υποστηρίξουν τις κυρώσεις στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά της Μιανμάρ», ανέφερε σε δήλωσή του ο Paul Donowitz, στο Strategy Lead , ο οποίος συνέχισε λέγοντας:
Η στάση ΗΠΑ-Γαλλίας
«Είναι καιρός οι ΗΠΑ, η Γαλλία και άλλοι να ακούσουν τις φωνές της κοινωνίας των πολιτών στη Μιανμάρ και να τερματίσουν τις κερδοφόρες πληρωμές φυσικού αερίου που βοηθούν στη χρηματοδότηση της βάρβαρης στρατιωτικής χούντας».
Οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και θεσμικοί επενδυτές της Total έχουν επίσης πιέσει τον γαλλικό ενεργειακό γίγαντα να διακόψει τη συνεργασία του με οντότητες που ελέγχονται από τον στρατό της Μιανμάρ.
Το πραξικόπημα του περασμένου έτους αντιμετώπισε συνεχή αντίσταση στη Μιανμάρ με ανθρώπους σε όλη τη χώρα να βγαίνουν στους δρόμους για να ζητήσουν την επιστροφή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης.
Το HRW έχει τεκμηριώσει μυριάδες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διέπραξε ο στρατός της Μιανμάρ εναντίον διαδηλωτών, ακτιβιστών, δημοσιογράφων και της πολιτικής αντιπολίτευσης.
Αυτές οι καταχρήσεις, για τις οποίες η HRW λέει ότι ισοδυναμούν με «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», περιλαμβάνουν τη δολοφονία περισσότερων από 1.400 ανθρώπων.
Η στρατηγική θέση της Μιανμάρ για Ινδία -Κίνα-ΗΠΑ
Η Μιανμάρ η οποία πριν το 1989 λεγόταν Βιρμανία ή Μπούρμα, είναι μία μεγάλη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας με έκταση 676.578 τ.χλμ. και πληθυσμό 55.294.979 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2021.
Συνορεύει με την Κίνα προς βορρά, το Λάος στα ανατολικά, την Ταϊλάνδη στα νοτιοανατολικά, το Μπανγκλαντές δυτικά και την Ινδία στα βορειοδυτικά.
Νότια υπάρχει η Θάλασσα του Ανταμάν εντός του Κόλπου της Βεγγάλης βορειοδυτικά.
Το ένα τρίτο της συνολικής περιμέτρου της Μιανμάρ, μήκους 1.930 χιλιομέτρων, σχηματίζει μια συνεχόμενη ακτογραμμή
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Αντιλαμβανόμαστε εύκολα το πόσο ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα της Ινδίας-Κίνας-ΗΠΑ είναι η Μιανμάρ
Η αποχώρηση και των δύο τελευταίων δυτικών ενεργειακών κολοσσών από την Μιανμάρ , σηματοδοτεί την απαρχή μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας ανακατατάξεων στην περιοχή, με κύριο "παίκτη" την γειτονική Κίνα
Το Πεκίνο είναι βέβαιο ότι θα σπεύσει άμεσα να καλύψει το κενό, αφού είναι γνωστό ότι δεν έχει τις "δυτικές αναστολές" περί καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Μια αρχικά οικονομική σύμπραξη του στρατιωτικού καθεστώτος της Μιανμάρ με την Κίνα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε στρατιωτική συμμαχία με πολύθ επικίνδυνες συνέπειες για Ινδία και ΗΠΑ
Ο λόγος είναι όπως περιγράψαμε παραπάνω η μεγάλη ακτογραμή της Μιανμάρ στον κόλπο της Βεγγάλης και το γεγονός ότι συνορεύει με την Κίνα
Η Κίνα απλά μέσω της Μιανμάρ θα μπορέσει να αποφύγει την "αμερικανική τανάλια" που περιλαμβάνει την Ταϊβάν-Νότια Κορέα και Ιαπωνία και η οποία την κρατάει στα παράλια της χωρίς έξοδο στη νότα θάλασσα της Κίνας και τον Ινδοειρηνικό
Μέσω της Μιανμάρ το κινεζικό πολεμικό ναυτικό και αεροπορία θα μπορέσουν να αποκτήσουν έξοδο στον Ινδικό ωκεανό μέσω του κόλπου της Βεγγάλης, παρακάμπτοντας την "αμερικανική τανάλια" που περιγράχαμε παραπάνω και απειλώντας την Ινδία και από τη θάλασσα.