Ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Αμερικανός πρόεδρος πρέπει να προβληματίζεται για τον κατακρημνισμό της δημοφιλίας του. Φταίει η «αμελητέα» πολιτική του έναντι της COVID-19 ή η κακή κατάσταση που εμφανίζει η Οικονομία και ο πληθωρισμός που πλήττει της ΗΠΑ;
Η δημοτικότητα του Προέδρου Μπάιντεν έχει μειωθεί αισθητά από την ημέρα της ορκωμοσίας του, πριν από ένα χρόνο. Αναμφίβολα υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτήν την πτώση - η αποτυχία στο Αφγανιστάν, ο πληθωρισμός, οι ελλείψεις κ.λπ. – «αλλά υπάρχει και μια άλλη αιτία, που είναι δύσκολο να μετρηθεί επακριβώς: η ήρεμη οργή των εμβολιασμένων» σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Ράιαν Κούπερ, στο YahooNews.
«Αμελητέα» η απάντηση στην πανδημία
Δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας της COVID-19 και εννέα μήνες αφότου τα εμβόλια έγιναν διαθέσιμα στους περισσότερους ενήλικες, «η πλειοψηφία των Αμερικανών που έχουν κάνει τα πάντα σωστά εξακολουθούν να βλάπτονται από την εσκεμμένη ανευθυνότητα της μη εμβολιασμένης μειονότητας» προσθέτει ο αρθρογράφος, χαρακτηρίζοντας την «απάντηση του προέδρου» Τζο Μπάιντεν σε αυτό «αμελητέα».
«Αν και λέει ότι δεν υπάρχει "καμία δικαιολογία για κανέναν που δεν είναι εμβολιασμένος", ο Μπάιντεν ούτε εξαναγκάζει όσους αρνούνται το εμβόλιο να κάνουν το σωστό, ούτε διοχετεύει την οργή των εμβολιασμένων. Το αποτέλεσμα είναι η αγανάκτηση».
Έτσι επιχειρεί να εξηγήσει ο διεθνής ανταποκριτής τον καταποντισμό των ποσοστών του, ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ψέγοντας την κυβέρνηση Μπάιντεν ακόμη και για «την άσκοπη καθυστέρηση στις ενισχυτικές (booster) δόσεις».
Χαριστική βολή η Οικονομία
Τα αίτια της αντιδημοφιλίας του Αμερικανού Προέδρου σχετίζονται απόλυτα και με την πανδημία, επιβεβαιώνει, σε συνομιλία που έκανε στο sputniknews.gr, ο Γιάννης Καμπόλης, συντονιστής Τεχνικών Ομάδων και Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας Electrosonic Inc, με πελάτες -μεταξύ άλλων- το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, τη NASA, την Disney και τη Microsoft.
Τα επίπεδα της διάδοσης της νόσου εκτροχιάστηκαν, ενώ υπάρχει και μερίδα Αμερικανών πολιτών που θεωρούν ότι «τα εμβόλια και οι μάσκες αποτελούν πολιτική "γραμμή" κι "επιβολή"» και όχι αμιγώς επιστημονικά μέτρα.
Όλα αυτά από κοινού έπληξαν τον Αμερικανό πρόεδρο σοβαρά, αναφορικά με τη δημοφιλία του, εκτιμά ο συνομιλητής μας, προσθέτοντας πως μέρος της κρίσης αποτυπώνεται και η δυσκολία-αδυναμία των Δημοκρατικών «να περάσουν τους νέους νόμους για τον Εκλογικό Νόμο και για τα θέματα της φορολόγησης»
Η χαριστική ωστόσο βολή στη δημοφιλία του Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τον κ.Καμπόλη, είναι η Οικονομία: οι κακοί δείκτες της και ο πληθωρισμός.
«Εξάλλου, και οι Ρεπουμπλικάνοι επιχειρούν να ρίξουν το βάρος των προβλημάτων του πληθωρισμού στον πρόεδρο» επισημαίνει.
Τα υψηλότατα ποσοστά της αντιδημοφιλίας του Αμερικανού Προέδρου, που θα πρέπει να προβληματίζουν τόσο τον ίδιο όσο και το επιτελείο του, αποτελούν παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, κοινή συνισταμένη με εκείνα των Ομπάμα και Τράμπ.
«Η αποδοχή τους ήταν κάτω από το 50% το πρώτο έτος διακυβέρνησής τους» μας θυμίζει ο κ. Καμπόλης, έχοντας μπροστά του τους πίνακες με τη δημοφιλία/αντιδημοφιλία όλων των Αμερικανών προέδρων διαχρονικά.