ΗΠΑ

Παρασκήνιο! Το Γεωστρατηγικό παιχνίδι που έπαιξε ρόλο στην αγορά Rafale από τα ΗΑΕ

Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και ΗΠΑ δέχθηκαν πλήγμα, όταν η πρώτη αποκλείστηκε από την τριμερή συμφωνία AUKUS (Αυστραλία-Ηνωμένο Βασίλειο-ΗΠΑ), με στόχο την στρατιωτική αντιμετώπιση της Κίνας εξοπλίζοντας το Αυστραλιανό Ναυτικό με πυρηνικά υποβρύχια.

Η Γαλλία εκείνη την εποχή προσπαθούσε να ενισχύσει τη σχέση της με την Αυστραλία, τον σημαντικότερο ενδιαφερόμενο φορέα στον Νότιο-Ειρηνικό και λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, έναν βασικό παράγοντα στην πολιτική Ινδο-Ειρηνικού, όπως αντιλαμβάνονται οι Γάλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

Γαλλική επιστροφή μετά τον αποκλεισμό του AUKUS

Η ξαφνική εγκατάλειψη από την Αυστραλία των γαλλικών υποβρυχίων που κινούνται με ντίζελ και μια νέα διάταξη που εκκολάπτεται χωρίς καμία προκαταρκτική γνώση ή ανάμειξη της Γαλλίας ήταν ταπείνωση για αυτήν.

Ο κόσμος της πολιτικής και της διπλωματίας, παραμένει ανά πάσα στιγμή επιρρεπής σε διάφορες αβεβαιότητες. Το τελευταίο παράδειγμα αυτού, είναι ένας συμβολικός ανταγωνισμός μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του παραδοσιακού συμμάχου τους, της Γαλλίας.

Η Γαλλία έχει φαινομενικά σημειώσει μια μεγάλη επιτυχία κόντρα στις ΗΠΑ, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να αντιπροσωπεύουν το απόλυτο παράδειγμα. Καθώς η εξέλιξη με τα F-35 έγινε δύσκολη, τα ΗΑΕ αποχώρησαν από μια πομπώδη στρατιωτική συμφωνία, που θεωρήθηκε σημαντική στιγμή στην αμυντική σχέση μεταξύ των ΗΑΕ και των ΗΠΑ υπό την κυβέρνηση Τραμπ.

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο μπρος-πίσω σχετικά με την αγορά των F-35, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έριξαν τελικά την αυλαία και έκλεισαν όλες τις εικασίες για την αγορά του. Η κυβέρνηση των Εμιράτων, φαίνεται να έχει συμβιβαστεί με τη νέα της συμφωνία με το Rafale F4 προς το παρόν και ουσιαστικά, έχει εγκαταλείψει κάθε φιλοδοξία να αγοράσει τα αμερικανικά μαχητικά stealth.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η απόφαση των ΗΑΕ να στηριχτεί στα Rafales αντί να αγοράσει τα F-35, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια γαλλική διπλωματική νίκη και μια κατηγορηματική απάντηση, σε έναν από τους παλαιότερους συμμάχους τους, τις ΗΠΑ.

Ισραήλ-ΗΑΕ και δίλημμα ΗΠΑ

Το Πενταπόσταγμα έχει γράψει, ότι ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους οι ΗΠΑ «συγκρατούν» τα μαχητικά F-35, ήταν η ανησυχία του Ισραήλ ότι θα χάσει το στρατιωτικό πλεονέκτημα που παραδοσιακά απολάμβανε στην περιοχή μετά τη δεκαετία του 1970.

Με τις συνομιλίες σχετικά με τα F-35 που έχουν αποσυρθεί επίσημα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τώρα, το Ισραήλ μπορεί να ξανακαυχηθεί για την ασυναγώνιστη αεροπορική υπεροχή στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Νωρίτερα, είχαν προκύψει αναφορές για το σχέδιο των ΗΠΑ να παράσχουν μια λιγότερο κρυφή έκδοση του κοινού επιθετικού F-35 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έτσι ώστε, να κατευνάσει τον σύμμαχό τους παντός καιρού, το Ισραήλ.

Παρόλο που τόσο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όσο και το Ισραήλ υπέγραψαν τις Συμφωνίες του Αβραάμ το 2020 για να ομαλοποιήσουν τους δεσμούς μεταξύ τους, μετά από δεκαετίες σκληρότητας, η άρνηση του Ισραήλ με τα ΗΑΕ που ενδεχομένως να χρησιμοποιούν το ίδιο μαχητικό stealth πέμπτης γενιάς ήταν εμφανής.

Με το Ισραήλ να είναι ένας απαραίτητος και πιο σημαντικός αμυντικός εταίρος των ΗΠΑ και των αραβικών κρατών του Κόλπου, όπως τα ΗΑΕ, που απομακρύνονται από το «μαντρί τους», σε εκείνους των αντιπάλων του όπως η Κίνα και η Ρωσία, θα μπορούσε να ήταν ένα δίλλημα για τους Αμερικανούς νομοθέτες.

Εσωτερική διαμάχη στις Ηνωμένες Πολιτείες

Η αμερικανική ανεκτικότητα σχετικά με τη συμφωνία, προήλθε από την απειλή που τίθεται στους εταίρους της, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ, από το Ιράν και τους πληρεξούσιους του. Το Ιράν ενισχύει τους δεσμούς με τους μεγάλους αντιπάλους της Αμερικής, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Έχουν τεθεί πολλά ερωτήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχετικά με την πώληση F-35 στα ΗΑΕ, η οποία θα είχε μετατραπεί σε μια πολύ μεγαλύτερη και ανεπιθύμητη κατάσταση: έναν αγώνα εξοπλισμών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο Αμερικανός Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Μέρφι, είχε προειδοποιήσει «Αυτό που κινδυνεύουμε να κάνουμε εδώ, είναι να τροφοδοτήσουμε μια κούρσα εξοπλισμών. Σήμερα μπορεί να πουλάμε τα F-35 και τα MQ-9 στα ΗΑΕ, αλλά οι Σαουδάραβες θα το θέλουν, το Κατάρ το έχει ήδη ζητήσει και απλώς τροφοδοτεί το ενδιαφέρον του Ιράν να συνεχίσει να αναπτύσσει τον δικό του στρατιωτικό προγραμματισμό», είπε.

Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να ενθαρρύνει το Ιράν να επεκτείνει περαιτέρω τον στρατό του και έτσι να πυροδοτήσει μια κούρσα εξοπλισμών στην περιοχή. 

Ο Πανταχού Παρών Παράγοντας «Κίνα»

Με το διευρυνόμενο κινεζικό αποτύπωμα στον κόσμο, η απειλή που θέτει αυτός ο ασιατικός γίγαντας είναι παντού. Οι ΗΠΑ ήταν απρόθυμες να μεταφέρουν τα ανώτερα μαχητικά F-35 stealth, λόγω της αυξημένης κινεζικής παρουσίας στα ΗΑΕ.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο, συνεχίζει να επεκτείνεται παρά τις αρκετές προειδοποιήσεις από τη Δύση. Ο κινεζικός γίγαντας τηλεπικοινωνιών Huawei, στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις από τη Δύση, έχει κάνει μια εισβολή στη Μέση Ανατολή.

Η απόφαση της κυβέρνησης των ΗΑΕ, να κλείσει ξαφνικά μια κινεζική κατασκευαστική εγκατάσταση λόγω αμερικανικών ανησυχιών, πιστεύεται ότι, ήταν μια κίνηση για να κατευνάσει τις ανησυχίες που εμπόδιζαν την επίτευξη της συμφωνίας για τα F-35. Ωστόσο, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να αποχωρούν εντελώς από αυτό, υπονοεί μια πράξη εξισορρόπησης των Εμιράτων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.

Η Αμερική έχει εκφράσει τις ανησυχίες της για την απειλή που θέτει η Κίνα, η οποία θα μπορούσε να κλέψει την τεχνολογία stealth από τα F-35, σε περίπτωση που τα μαχητικά επιτρεπόταν να μεταφερθούν στα ΗΑΕ.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν αμυντικό προϋπολογισμό  γύρω στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Μέρος αυτού καλύπτει μια εκστρατευτική εμβέλεια που βοηθά στην υποστήριξη των περιφερειακών συμμάχων.

Με το F-35A απρόσιτο και την κατάσταση άλλων εξαγώγιμων πολεμικών αεροσκαφών των ΗΠΑ αβέβαιη, ένα μαχητικό ευρωπαϊκό μαχητικό πολλαπλών ρόλων είναι η καλύτερη επιλογή,  στην συγκεκριμένη περίπτωση, το Rafale.

Έτσι η Γαλλία θα είναι χαρούμενη μετά την ιστορική συμφωνία για τα Rafale. Οι ΗΠΑ θα μπορούν να αναπνεύσουν και να επιδιορθώσουν τους δεσμούς με τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα πρέπει επίσης, να χαρούν καθώς πρόκειται να αποκτήσουν τα πιο προηγμένα, δοκιμασμένα στη μάχη, αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...