Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, απειλούν να αποσυρθούν από μια συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά αμερικανικής κατασκευής αεροσκαφών F-35, για μη επανδρωμένα αεροσκάφη Reaper και άλλα προηγμένα πυρομαχικά, σε μια σημαντική ανατροπή μεταξύ δύο μακροχρόνιων εταίρων. Οι εταίροι διαφωνούν όλο και περισσότερο για τον ρόλο της Κίνας στον Κόλπο.
Το Πενταπόσταγμα είχε γράψει, ότι σημασία βέβαια έχει πως αυτή η εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας μαμούθ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με την Γαλλία, για την προμήθεια Rafale στην έκδοση F4 19 που το ύψος του συμβολαίου είναι 19 δισ. δολάρια.
Το timing της ολοκλήρωσης της συμφωνίας, συμπίπτει με την έναρξη νέου γύρου επιχειρήσεων στο Σάχελ ενάντια στην «ισλαμική τρομοκρατία», της προώθησης των ερευνών για υδρογονάνθρακές στο «οικόπεδο 5» στην Κύπρο και βέβαια την έναρξη της συμφωνίας AUKUS. Με λίγα λόγια, η συμφωνία με τα ΗΑΕ ήλθε να λειτουργήσει ως «φυγή προς τα εμπρός» για τον Μακρόν και την εξωτερική του πολιτική.
Η απόφαση των ΗΑΕ να αναστείλει την αγορά των F-35 Joint Strike Fighters είναι άλλο ένα σημάδι ότι οι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται σε εξασθένιση λόγω της υπερέκτασης σε έναν πολυπολικό κόσμο.
Την Παρασκευή, ένας αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης είπε στους δημοσιογράφους, ότι οι δύο πλευρές εξακολουθούν να προσπαθούν να λύσουν τις ανησυχίες που σχετίζονται με τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αιτημάτων που ζήτησαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ.
Σύμφωνα με τον πρώην πρεσβευτή του Ηνωμένου Βασιλείου στη Συρία Πίτερ Φορντ, ένα από αυτά, είναι η απενεργοποίηση οποιασδήποτε χωρητικότητας του αεροσκάφους που θα μπορούσε να βλάψει το Ισραήλ, κάτι που έδωσε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καλές δικαιολογίες για έξοδο από τη συμφωνία.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πρόσθεσε, μισούν την άποψη που θέλουν να συνδέσουν οι ΗΠΑ που υποτίθεται ότι έτσι θα διασφάλιζαν, ότι «ακόμη και θεωρητικά», η εξαγορά δεν θα μείωνε τη στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ. «Τα Εμιράτα, είναι πλούσια αλλά όχι ανόητα, μοιραία χρησιμοποίησαν αυτή τη λάθος άποψη ( των ΗΠΑ ) ως πρόσχημα για να σταματήσουν τη συμφωνία», είπε ο Ford.
Επιπλέον, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν είναι διατεθειμένα να πληρώσουν διογκωμένο τίμημα για μαχητικά αεροσκάφη, όταν ο σύγχρονος πόλεμος αφορά πλέον περισσότερο τα drones, όπως φάνηκε από την ιρανική επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας το 2019 και στη χρήση προηγμένων drones από την Τουρκία για να σταματήσει η συριακή κυβέρνηση την κατάληψη του Ιντλίμπ πέρυσι.
Οι ΗΠΑ ανησυχούν όλο και περισσότερο για την επιρροή της Κίνας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και διευκρίνισαν ότι οι περιστάσεις, θα διασφάλιζαν ότι το μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς και τα προηγμένα drones δεν θα είναι ευάλωτα στην κινεζική κατασκοπεία.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επιδοθεί σε μια ισχυρή εκστρατεία, να πείσει τους συμμάχους να είναι επιφυλακτικοί να πλησιάσουν πολύ την Κίνα σε θέματα ασφάλειας. Η Κίνα είναι ένας από τους πιο κοντινούς εμπορικούς εταίρους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει όλο και περισσότερο ανησυχία για τους χαρακτήρες της αναπτυσσόμενης συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών.
Η κατάρρευση της συμφωνίας, θα άλλαζε την αντίληψη όσον αφορά την πώληση οπλικών συστημάτων της Μέσης Ανατολής και αλλού, που έχει η Αμερική επί δεκαετίες και ο ρόλος της ως φορέας ασφάλειας της επιλογής στην περιοχή μειώνεται. Άραβες ανώτατοι αξιωματούχοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια σειρά γεγονότων τα τελευταία χρόνια, όπως η αποτυχία της κυβέρνησης Ομπάμα στις πρώτες μυστικές συνομιλίες για τα πυρηνικά με το Ιράν, η αποτυχία των ΗΠΑ να ανταποκριθούν σε επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας από αντάρτες της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν και η χαοτική έξοδος των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.
Η απόσυρση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, είναι μια άλλη εξέλιξη που πιθανότατα βοήθησε να αλλάξει η απόφαση των ΗΑΕ για τη συμφωνία F-35.
«Η αποχώρηση ανάγκασε όλα τα κράτη του Κόλπου να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι συνετό να εξαρτώνται πλήρως η ασφάλειά τους από τις ΗΠΑ και ότι κάποιος βαθμός ύφεσης με το Ιράν, είναι καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους από το να γίνονται ολοένα και περισσότερο υπόχρεοι των ΗΠΑ. "είπε ο Φορντ.
Ο ιστορικός και πολιτικός σχολιαστής Dan Lazare, πιστεύει ότι το κύριο πρόβλημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η «αυτοκρατορική υπερέκταση», μια πραγματικότητα που οι σύμμαχοι όπως τα ΗΑΕ αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πλήρως.
Ο στρατός των ΗΠΑ, ήταν θεωρητικά εξοπλισμένος για να πολεμήσει δύο μέτωπα σε αντίθετες πλευρές του πλανήτη. Ωστόσο, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τώρα τις προοπτικές να πολεμήσουν σε τρία μέτωπα: τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας / Στενό της Ταϊβάν, τον Περσικό Κόλπο και μέσα και γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα.
«Η αδυναμία των ΗΠΑ είναι ολοένα και πιο εμφανής και άλλες χώρες έχουν αρχίσει να κάνουν εναλλακτικές ρυθμίσεις ως απάντηση», είπε ο Lazare στο Sputnik.
Ένα άλλο παράδειγμα αυτού του φαινομένου, είναι η συμφωνία της Ινδίας να συναντηθεί με τη Ρωσία και την Κίνα και η πρόσφατη απόφασή της να παράγει τυφέκια επίθεσης 600K AK-203 με ρωσική άδεια.
Οι πρόσφατες συνομιλίες για την ασφάλεια μεταξύ Ρωσίας και Ινδονησίας εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία, όπως και η αναδυόμενη στρατιωτική συνεργασία Κίνας-Ιράν και η νέα συμμαχία μεταξύ Κίνας και Νικαράγουας.
Όλα αυτά αποτελούν παραδείγματα μικρών έως μεσαίων χωρών, που ξυπνούν με το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν είναι πλέον η μόνη Υπερδύναμη στον κόσμο και είναι πλέον ελεύθερες να αναζητήσουν εταίρους αλλού. «Η μονοπολικότητα ξεθωριάζει στον καθρέφτη, είτε αρέσει στις ΗΠΑ είτε όχι» είπε ο Lazare.
Οι εντάσεις των ΗΠΑ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τα F-35 και τα drones, αντανακλούν την ίδια γενική τάση. Τα Εμιράτα έχουν, στην πραγματικότητα, από καιρό ακολουθήσει μια σχετικά ανεξάρτητη πολιτική απέναντι στις ΗΠΑ, το Ιράν και τους Σαουδάραβες.
Να υπενθυμίσουμε, ότι το Άμπου Ντάμπι απέρριψε την Ουάσιγκτον υποστηρίζοντας τον Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία και τον Χαλίφα Χάφταρ στη Λιβύη, ευθυγραμμιζόμενο με τη ρωσική εξωτερική πολιτική και στα δύο έθνη. Επίσης έχει υποστηρίξει το στρατιωτικό πραξικόπημα στο Σουδάν, και όλα αυτά προκαλούν αναστάτωση στην Ουάσιγκτον.
Αναμφίβολα, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν καθώς οι δύο πλευρές προσπαθούν να φτάσουν σε ένα modus vivendi. Αλλά το μήνυμα είναι σαφές: Η πολυπολικότητα έφτασε και ο Περσικός Κόλπος δεν αποτελεί πλέον αποκλειστικότητα των ΗΠΑ.