Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απειλούν να αποσυρθούν από μια συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά αμερικανικής κατασκευής αεροσκαφών F-35, για μη επανδρωμένα αεροσκάφη Reaper και άλλα προηγμένα πυρομαχικά, σε μια σημαντική ανατροπή μεταξύ δύο μακροχρόνιων εταίρων. Οι εταίροι διαφωνούν όλο και περισσότερο για τον ρόλο της Κίνας στον Κόλπο.
Σημασία βέβαια έχει πως αυτή η εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας μαμούθ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με την Γαλλία για την προμήθεια Rafale στην έκδοση F4 19 που το ύψος του συμβολαίου είναι 19 δισ. δολάρια.
Το timing της ολοκλήρωσης της συμφωνίας συμπίπτει με την έναρξη νέου γύρου επιχειρήσεων στο Σαχέλ ενάντια στην «ισλαμική τρομοκρατία», της προώθησης των ερευνών για υδρογονάνθρακές στο «οικόπεδο 5» στην Κύπρο και βέβαια την έναρξη της συμφωνίας AUKUS. Με λίγα λόγια, η συμφωνία με τα ΗΑΕ ήλθε να λειτουργήσει ως «φυγή προς τα εμπρός» για τον Μακρόν και την εξωτερική του πολιτική.
Σε δηλώσεις του στο Reuters, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει: «Αυτή η δέσμευση της Γαλλίας στην περιοχή, αυτή η ενεργή συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, οι σαφείς θέσεις που έχουμε λάβει σημαίνουν ότι έχουμε αυξήσει την εγγύτητά μας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».
Οι σχέσεις των Εμιράτων με την Γαλλία είναι στενές, ξεκινώντας από την φιλοξενία γαλλικής βάσης φθάνοντας όμως η μεγάλη ρευστότητα στα ζητήματα της περιοχής επιβάλλει την αναζήτηση και άλλων στηριγμάτων.
Και οι στενοί φίλοι της Γαλλίας από τα Εμιράτα ετοιμάζονται να κάνουν στις ΗΠΑ ότι έκαναν αυτές στη Γαλλία με την Αυστραλία και τα υποβρύχια!
Η κυβέρνηση των Εμιράτων είπε σε αμερικανούς αξιωματούχους ότι σκοπεύει να σταματήσει τη συμφωνία για τα F-35 επειδή το Άμπου Ντάμπι πίστευε ότι οι απαιτήσεις ασφαλείας που είχαν θέσει οι ΗΠΑ για την προστασία των όπλων υψηλής τεχνολογίας από την κινεζική κατασκοπεία ήταν πολύ επαχθείς και η εθνική κυριαρχία της χώρας ήταν σε κίνδυνο.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημέρωσαν τις ΗΠΑ ότι θα αναστείλουν τις συζητήσεις για την απόκτηση του F-35, δήλωσε στο CNN αξιωματούχος των Εμιράτων. «Οι τεχνικές απαιτήσεις, οι κρατικοί λειτουργικοί περιορισμοί και η ανάλυση κόστους/οφέλους οδήγησαν στην επαναξιολόγηση», είπε.
«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι ΗΠΑ εργάζονταν για μια συμφωνία που θα αντιμετώπιζε τους όρους αμοιβαίας αμυντικής ασφάλειας για την εξαγορά», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. «Οι ΗΠΑ παραμένουν ο προτιμώμενος πάροχος των ΗΑΕ για προηγμένες αμυντικές απαιτήσεις και οι συζητήσεις για το F-35 ενδέχεται να ανοίξουν ξανά στο μέλλον».
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος παρέμεινε «δεσμευμένος» στη συμφωνία, η οποία θεωρήθηκε ως ακρογωνιαίος λίθος της συμφωνίας του Αυγούστου 2020 για την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των ΗΑΕ και του Ισραήλ.
Η αναστολή της συμφωνίας ορόσημο έρχεται μια ημέρα αφότου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ συναντήθηκε με τον de facto ηγέτη των ΗΑΕ, τον διάδοχο του θρόνου του Άμπου Ντάμπι, Μοχάμεντ μπιν Ζάιεντ, στην πρωτεύουσα των ΗΑΕ. Ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη ήταν η πρώτη Ισραηλινού ηγέτη στο κράτος του Κόλπου.
Και στην μέση η Κίνα
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επανειλημμένα πιέσει τα ΗΑΕ να αποσύρουν την κινεζική Huawei Technologies Co. από το τηλεπικοινωνιακό της δίκτυο και ισχυρίστηκε ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια για τα οπλικά της συστήματα.
Οι σχέσεις της Κίνας στη Μέση Ανατολή και η ολοένα στενότερη σχέση της Κίνας με τα ΗΑΕ προκαλεί ανησυχία στην αμερικανική κοινότητα πληροφοριών. Το αραβικό έθνος προσβλέπει στην Κίνα για άμυνα έναντι τρομοκρατικών επιθέσεων και παρακολούθηση αντικυβερνητικών δυνάμεων.
H σχέση Κίνας-ΗΑΕ μοιάζει ολοένα και περισσότερο με έναν «κεντρικό πυλώνα» στην πολιτική Κίνας-Μέσης Ανατολής. Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν φαίνεται να έχουν πιο νόημα με την πρώτη ματιά καθώς είναι πολύ μεγαλύτερες αγορές και είναι πιο ισχυρά συμβατικά από τα ΗΑΕ.
Τα ΗΑΕ όμως είναι ένας κόμβος logistics για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (MENA), το Κέρας της Αφρικής και τη Νότια Ασία, είναι η πιο συνδεδεμένη χώρα στην περιοχή. Αυτό είναι ένα πραγματικά σημαντικό σημείο όταν εξετάζουμε την Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI) και την εστίασή της στην προώθηση της συνδεσιμότητας.
Αντίθετα, το Ιράν είναι πολύ απομονωμένο στην περιοχή του και η οικονομία του βρίσκεται συνεχώς υπό κυρώσεις ή απειλές κυρώσεων. Αυτό καθιστά πολύ δύσκολο για τις κινεζικές εταιρείες ή οποιεσδήποτε εταιρείες, εν προκειμένω να επενδύσουν στο Ιράν.
Οπότε οικονομικά τα ΗΑΕ είναι πολύ πιο ελκυστικά. Διαθέτουν μακράν τη μεγαλύτερη κινεζική κοινότητα στη Μέση Ανατολή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συμβάσεις παροχής υπηρεσιών σε πολλές περιοχές και χώρες. Πολιτικά θεωρείται ως μια πιο μετριοπαθής και σταθερή κυβέρνηση με όραμα για το status quo της Μέσης Ανατολής που είναι πιο ευθυγραμμισμένο με τα κινεζικά συμφέροντα. Επιπλέον, σε διπλωματικό επίπεδο έχουν κάνει πολλή δουλειά για να χτίσουν ισχυρές σχέσεις. Επομένως, τα ΗΑΕ εξυπηρετούν ένα πολύ πιο ποικίλο σύνολο αναγκών για την Κίνα από τους μεγαλύτερους γείτονές τους.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν τοποθετηθεί καλύτερα από τους περισσότερους γείτονές τους για ένα μέλλον μετά τους υδρογονάνθρακες και υπάρχει πολλή συνέργεια μεταξύ αυτού που προσπαθεί να κάνει από αυτή την άποψη και του είδους των προτεραιοτήτων συνεργασίας που έχει στοχεύσει η Κίνα.
Οι Συνολικοί Στρατηγικοί Εταίροι είναι οι πιο σημαντικοί για την Κίνα και περιλαμβάνουν πέντε κράτη, δηλαδή την Αλγερία, την Αίγυπτο, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα . Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι ολοκληρωμένες συμφωνίες στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Κίνας και αυτών των κρατών υπογράφηκαν την τρέχουσα δεκαετία.
Τον περασμένο μήνα, η Wall Street Journal είχε ισχυριστεί ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν εντοπίσει κινεζικές κατασκευές σε λιμάνι κοντά στο Άμπου Ντάμπι, όπου η κινεζική ναυτιλιακή επιχείρηση Cosco διαθέτει εμπορική εγκατάσταση εμπορευματοκιβωτίων.
Η εξέλιξη είχε ρίξει σκιά στη σχέση της κυβέρνησης Μπάιντεν με το Άμπου Ντάμπι, έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους της Ουάσιγκτον στον Κόλπο. Οδήγησε σε μια σειρά συνομιλιών υψηλού επιπέδου και συνεργασίας πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με το θέμα. Η κατασκευή στο εργοτάξιο διεκόπη πρόσφατα κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με το WSJ.
Η τελευταία κίνηση των ΗΑΕ να σταματήσει τις εργασίες σε μια κινεζική εγκατάσταση είναι σίγουρα μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το έλλειμμα εμπιστοσύνης με τον στρατιωτικό τους εταίρο, τις ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονται στη συμφωνία για τα F-35 για σχεδόν ένα χρόνο.